shop.musicserver.cz
Kasabian, Metronome festival, Praha, 24.6.2017

Kasabian na Metronome festivalu Stinga přehráli

Vydáno: 25.06.2017 11:02 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jan Kuča

Toalet je sice stále nedostatek a předražené jídlo dobrému dojmu také nepomáhá, jinak se ale Metronome festival ve svém druhém roce kvalitativně zase posunul o fous výše. A ocenili to i návštěvníci, kterých bylo letos mnohem více než loni. Trapně malý počet diváků během Foals se tak u Kasabian nezopakoval.

Live: Metronome festival: Kasabian, Shells, Young Fathers a další

místo: Výstaviště, Praha
datum: 23.-24. června 2017
setlist Kasabian: I'll Ray (The King), Bumblebeee, Eez-Eh, Underdog, Shoot The Runner, You're In Love With A Psycho, I.D., Club Foot, Re‐Wired, Treat, Switchblade Smiles, Empire, Bless This Acid House, Stevie, L.S.F. (Lost Souls Forever), Comeback Kid, Vlad The Impaler, Fire
Fotogalerie

Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
Nejzajímavější místo na letošním Metronomu? Jednoznačně šapitó New stage. Na skromném pódiu se v sobotu odpoledne nejprve vystřídaly dva projekty Jakuba Kaifosze - nejprve sólový a anglicky zpívaný garážový rock Lazer Viking, o dvě hodiny později pak zrestartovaní Wild Tides, kteří se na novince "Sbohem a šáteček" naučili zpívat česky a údajně už tomu jinak nebude. O zábavu tak i díky netradičním prupovídkám k publiku nebyla nouze, jen těch chyb při hraní bylo nějak moc. Ale třeba to byl záměr, u nich jeden nikdy neví.

Kaifosz měl ale každopádně pravdu v tom, že britské The Pretty Things organizátoři příliš nepromovali a přitom se jednalo o jeden z nejlepších koncertů vůbec. Garážový blues rock s prvky rhytm and blues brázdí světová pódia už od roku 1963, pokud byste ale přes naštěstí zaplněný stan náhodou neviděli, těžko byste frontmanovi Philu Mayovi hádali dvaasedmdesát let. Tak živý, chytlavě melodický a svižný rock klasického střihu by si zasloužil mnohem důstojnější prostor.

Blood Red Shoes, Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
Lenny se po vydání debutového alba Hearts rozhodla přidat na potěše pro oči, proto už ji nenajdete jen za klávesami jako dříve, ale po pódiu ČT Park stage skáče jak Hayley Williams z Paramore, vystřeluje na publikum salvy konfet a užívá si rockový odpich řady nových skladeb. Chvála jí přísluší i za to, že se rozhodla rozšířit řady fanoušků geniálních Kings Of Leon tím, že předělala jejich "Sex On Fire". A kdyby se jí ještě podařilo ubrat na přednahraných smyčkách a hrát té živé hudby co možná nejvíce, bylo by to úplně dokonalé.

Dobré skóre scény v šapitó trošku nabourali nevýrazní Baby In Vain z Dánska, vše ale vynahradili synth-popoví Shells, kteří se do Prahy vrátili po předskakování na únorovém koncertě The Naked & Famous a i tentokrát nenápadná zpěvačka nadchla jak svým hlasem, tak už vyladěnou hudební složkou a také coverem "Let It Go" talentovaného Jamese Baye. Podobně jako výborní Garden City Movement z pátku se tak pro mnohé určitě stali jedním z festivalových objevů.

Young Fathers, Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
Na hlavní scéně se David Koller vystřídal s Blood Red Shoes, jejichž půvabná zpěvačka Laura-Mary Carter se ani po letech od koncertů na Rock For People či v Lucerna Music Baru ještě nenaučila pousmát alespoň třikrát během vystoupení, těžko tak uhodnout, zda se jim tentokrát v Praze vůbec líbilo. Vše ale vynahrazoval sympatický přístup bubeníka Stevena Ansella a kdyby zvukař mikrofony obou vystupujících nedal tak potichu, možná bychom i rozuměli, co nám mezi hity "Don't Ask", "Cold" a novinkami z chystané studiové pětky, chtěli sdělit.

Young Fathers jsou mimozemšťani. V dobrém slova smyslu, samozřejmě. Jejich hip hop je na míle vzdálen veškerému pozlátku a egocentrictví, které si s tímto žánrem většina lidí běžně spojuje. Hypnotická muzika se soulovými zpěvy, ale i zvířecími skřeky návštěvníky Metronomu přenášela do špinavého Edinburgu a z tama až do Nigérie a Libérie, kde mají členové tříčlenné formace doplněné o bubeníka kořeny. Expresivní a nenapodobitelné tance zejména v podání strhujícího Kayuse Bankoleho dávaly zapomenout na všechno kolem a to včetně už dávno navázaného vztahu s českým publikem, který formace má ještě z doby, než za svůj debut "Dead" získala v roce 2014 Mercury Prize. Z Young Fathers nešlo spustit oči ani je následně vymazat z paměti a přesně tak to má být. Neuvěřitelná show.

Kasabian, Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
Existuje hned několik důvodů, proč byli na Výstavišti Kasabian lepší než Sting. A to i přesto, že zatímco o bývalém členovi The Police čte pisatel autobiografické knihy a s chutí si luští příběhy obestírající jeho písně, z formace z Leicesteru má díky jejich koncertní hyperaktivitě dlouhodobě spíše srandu. Přece jen - vidět Stinga čtyřikrát a vždy to mít za velkou událost, zatímco u Kasabian si autor odškrtl už devátý koncert, ačkoliv by se skupina do jeho top desítky ani náhodou nedostala, to už je trošku zvláštní. Nepochopte to špatně, oba headlineři splnili, co se od nich očekávalo a v pomyslném žebříčku nejlepších koncertů letošního ročníku by obsadili vrchní dvě příčky.

Jenže zatímco Sting odehrál z dlouhodobého hlediska spíše standardní vystoupení, Kasabian na sobě zamakali. U pětašedesátiletého umělce se momentálně razí heslo, že krev je hustší než voda, takže místo brilantních instrumentalistů typu bubeníka Vinnieho Colaiuty, houslisty Petera Tickela a vokalistky Jo Lawry prostor dostali syn dlouholetého doprovodného kytaristy Dominica Millera, který se jmenuje Rufus a backvokály obstaral Stingův syn Joe Sumner. A i když oba odvedli dobrou práci a momenty, kdy se připojili ke svým otcům patřili k nejsilnějším, předchozím spoluhráčům se pochopitelně nemohou rovnat. Další důkaz poskytl mladý hráč na tahací harmoniku, kterému to v sóle během "Shape Of My Heart" párkrát ujelo. A do třetice kromě několika velkých hitů typu "King Of Pain" nedošlo ani na obvyklé příběhy, kterými zpěvák a baskytarista dokresloval pozadí vzniku jednotlivých skladeb. Pro běžného diváka prkotiny, hardcore fanouška však podobné minely zamrzí.

Kasabian, Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
U Kasabian se naopak v posledních letech stabilně roste. Zdá se, že rozpačité koncerty z období turné k "Velociraptor!" a částečně i "48:13" jsou minulostí. Tehdy bylo napětí mezi ústřední dvojicí takřka hmatatelné a ani drogám se údajně kapela nevyhýbala. Přinejmenším už od koncertu na Colours Of Ostrava se ale situace stabilně zlepšuje a kapela jako kdyby si konečně začala uvědomovat svoji velikost a začala se stavět ke koncertům zodpovědněji. Pryč jsou urážky Juliana Casablancase i Justina Timberlakea, do pozadí ustoupilo i spratkovité chování zpěváka Toma Meighana.

Ne že by se už rozvedený otec pětileté dcery Mimi nedokázal pořádně rozparádit, jen už to všechno začalo být ke prospěchu věci. Strhnout publikum na svou stranu hned během úvodní skladby "I'll Ray (The King)" je něco, co jsme u nich ještě neviděli. Obrovská světelná stěna se stroboskopy a působivou laserovou show je také prvkem, který se k headlinerům Glastonbury z roku 2014 velmi hodí. A setlist plný hitů, během něhož Meighan s rozpustilým kytaristou Sergiem Pizzornem ani moc nemusí hecovat publikum, k tomu, aby dalo ruce nahoru, to už je vyloženě paráda.

Kasabian, Metronome Festival, Praha, 24.6.2017
© Jan Kuča
Kasabian tentokrát v Praze zahráli s velkou chutí a předvedli show, která je hodná jejich věhlasu. A i když toho z novinky "For Crying Out Loud" nezaznělo mnoho, tak jak "Bless This Acid House", tak "Comeback Kid" a také první singl "You're In Love With The Psycho", který v tak neuvěřitelných rotacích protáčí Óčko, zafungovaly naživo hned napoprvé. Nebýt skladby "Treat", během níž frontman na chvíli zmizel do zákulisí, díky čemuž publikum na moment vychladlo, nebylo by vlastně co kritizovat. Závěr s "Vlad The Impaler" a "Fire" totiž neměl chybu. Devítka tedy výborná, nezbývá, než se začít těšit na koncert číslo deset. Sziget je tady co nevidět.

NÁZORY
  • Super festival, atmosféra, počasí až moc vedro... (Tom, 25.06.2017 15:08) Reagovat

    Super festival, atmosféra, počasí až moc vedro. Překvapení například v podobě Garden City Movement. Sting byl naprosto fantastický, viděl jsem ho poprvé a vryje se mně to do paměti. Kasabian boží, jen teda nezahráli pár mých oblíbených (Days Are Forgotten...),ale to by museli hrát 3 hodiny :) Jediný mínus dávám Young Fathers, takhle nesympaticky vzhlížející kapelu jsem dlouho neviděl. Přitom hudebně i koncert jako takový to bylo super, a i mají potenciál. Jen chybělo trochu vcítění k divákům, od Stinga nebo právě Kasabian by se mohli učit...

  • kdo byl lepší ... (apeku, 26.06.2017 07:54) Reagovat

    Festival se povedl, smekám. Ale hodnotit, jestli byl lepší Sting nebo Kasabian, to přece nejde, no pane redaktore, to je jako srovnávat uherák a kaviár.

  • Já pár věcí pro pořadatele aby to bylo pří (Rob, 26.06.2017 15:42) Reagovat

    Já pár věcí pro pořadatele aby to bylo příště zase lepší... Zvuk byl špatnej a to napříč pódii. Otřes to byl ale v té Club Stage. Když jsem šel na Sunflower, musel jsem odejít ještě během první skladby. Nevěřím, že jste toto nevěděli. Sám to beru tak, že zkoušíte, co ještě lidi vydržej.
    Jídlo a pití. Já chápu, že se na ty kapely musí nějak vydělat. Ale 10ka za 50,- to je trochu moc. Jídlo na tom bylo podobně. Hajzlíky už byly zmíněny. V tuhle chvíli vždycky lituju ženský.

    Festivalu ale fandím. Jestli to opravdu organizuje ta sympatická parta holek, tak klobouk dolů.

    Jinak pro autora - Baby in Vain byly všechno. Jen ne nevýrazný. Pro mě příjemný objev. A cpát do článku něco o tom, že je zpěvák rozvedenej a to má 5 letou dceru mi přijde taky trochu bulvár.

  • Ryzí (ne)objektivita po mém. (PD, 26.06.2017 22:37) Reagovat

    "...takže místo brilantních instrumentalistů typu bubeníka Vinnieho Colaiuty, houslisty Petera Tickela a vokalistky Jo Lawry prostor dostali syn dlouholetého doprovodného kytaristy Dominica Millera, který se jmenuje Rufus a backvokály obstaral Stingův syn Joe Sumner."

    Takže místo Vinnieho tam byli v podstatě vokalisti? :D

    Ok - chápu, že bubeník je vzadu a lepší je psát o počtu dětí a rodinném stavu člověka z oblíbenější kapely. Doporučuji však autorovi této recenze dostudovat zbytek informací o sestavě, protože zapomněl na jméno, které pro mě bylo hlavním důvodem, proč na Metronom jet. Taky z tohoto důvodu jsem se účastnil pouze prvního dne.

    Kdyby jste vy vůbec věděl, kdo to tam na ty bicí hrál.. Tady hold platí, že když je něco příliš v pořádku - není důvod o tom psát. Viz. dva řádky o mladém klukovi, "kterému to v sóle během "Shape Of My Heart" párkrát ujelo." Aha. Díky.

    • Re: Ryzí (ne)objektivita po mém. (Autor, 26.06.2017 23:53) Reagovat

      Normálně nemám potřebu reagovat na komentáře v diskuzi, ale tak přezíravé, ignorantské a o vlastní výjimečnosti přesvědčené argumenty mě dokážou vytočit. Zvlášť když jsou totálně mimo.

      Já samozřejmě velmi dobře vím, kdo je Josh Freese, ale že hrál naposledy s Paramore a předtím ještě chvilku s Nine Inch Nails, Guns 'N Roses a dalšími, je sice fajn, ale Vinnieho porfolio je na úplně nesrovnatelně vyšším levelu. Má sice dvacet let náskok, jasně, ale stejně... Tady je důležité pochopit, že i když můžu být na Stinga a spol. chodící encyklopedie, do jednoho článku ty vědomosti prostě všechny nemůžu dát, protože by to bylo k neučtení. Web není časopis a v době, kdy si dnešní generace čtenářů sotva přečte status na Twitteru, článkem o 12 odstavcích i tak řadu lidí odradím. Bohužel.

      K dalším bodům - kdo je mému uchu a srdci bližší, jsem tam jasně napsal, takže argument, podle něhož mi vyčítáte opak, svědčí buď o nepřečtení článku nebo neschopnosti pochopit psaný text. Sorry.

      Klíčové je pochopit tu hlavní myšlenku - že se Sting od minula, kdy měl kolem sebe špičkové sidemany začíná pomalu, ale jistě obklopovat rodinnými příslušníky, kteří sice neurazí, ale ani nenadchnou. Toť vše.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kasabian působí v novince "Coming Back To Me Good" naprosto tuctově (17.04.2024 12:53)
- Video: Kasabian ohlašují vydání dalšího alba leteckým klipem "Call" (24.02.2024 15:34)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu