shop.musicserver.cz

Staronová Iveta Bartošová

Vydáno: 13.11.2002 13:00 v sekci Recenze - František Kubeš | foto: facebook interpreta

Zpěvačka, která v osmdesátých letech plnila koncertní sály a nyní se jí totéž daří ve společenských rubrikách bulvárních časopisů, o sobě dává po delší době opět vědět i hudbou. Ano, Iveta Bartošová vydává novou desku "Hej pane diskžokej", na níž jsou zařazeny předělávky jejích skladeb.

6/10

Iveta Bartošová - Hej pane diskžokej

Celkový čas: 50:29

Vydavatel: EMI

Iveta Bartošová je zpěvačkou, o níž se v poslední době dozvídáme spíše ze stránek bulvárního tisku. Je to vcelku pochopitelné, protože poslední řadová deska "Jedna jediná", která vyšla před dvěma roky, už v žádném případě nebyla takovou bombou (ač získalo zlatou desku), jakou bylo svého času album "Ve jménu lásky". Právě to Ivetu katapultovalo zpět mezi špičku českého popu. A Iveta těží z tohoto díla částečně dodnes.

Jenže Iveta není pouze zpěvačkou "Tří oříšků" a dalších pohádkových songů, jak by se mohlo zdát těm později narozeným, ale také interpretkou hitů, které se zejména v druhé polovině osmdesátých letech hrály snad na každé diskotéce. Právě tyto skladby tvoří páteř "nového" alba, jež dostalo název podle zřejmě nejznámější písně celé kolekce "Hej pane diskožokej". Jaké tedy nové album je? Musím na úvod říct, že vcelku dobré. Samozřejmě, patříte-li mezi náročnější posluchače a hledáte-li v taneční hudbě vždy něco originálního, nebudete s mým soudem souhlasit. Bylo by však bláhové se domnívat, že cílem interpretky a týmu kolem ní (producentská dvojice Miqal P. Eso & Lauter von Bach, která má na svědomí veškeré úpravy) bylo přitáhnout posluchače současné taneční hudby. To se ostatně nepovedlo ani Báře Basikové ani Iloně Csákové, které se o to nedávno skrze své desky pokoušely. Album je přesně takové, jak je v bookletu slibováno - obsahuje "staré dobré - nové - disko", tedy staré skladby v aktuálně střiženém kabátu.

Album otevírá nová verze skladby "Hej pane diskžokej" - velmi zdařilá a přitom citlivá k originálu, následovaná písní "Víš lásko". Ta je mým tajným favoritem, ke kterému byl natočen dokonce videoklip a který by se při troše dobré vůle rozhlasových editorů mohl chytnout i v tuzemském éteru. Dalšími hity v pořadí jsou např. "Svítá" (tady se domnívám, že původní verze byla lepší), "Když láska schází", latinou inspirovaná "Juanita" nebo "Útoč láskou". Jak vidno jeden hit za druhým. Ale na albu nejsou jen tyto, ve své době, pecky. Jsou tu i písně méně známé, které mohou posluchačům, kteří důkladně neznají diskografii Ivety Bartošové, připadat jako písně zcela nové. Nejodvážnější úpravou prošel "Pěší pták", jenž zní takřka jako Madonnina skladba. Dalším songem je "Párkrát do roka", píseň ze stejného období, jejíž nová verze se též povedla na výbornou. Do této skladby se album poslouchá dobře, nutí vás tančit a notovat si refrény.

Potom ale nastává zlom. Píseň "Václavák" je zbytečně dlouhá a tudíž k závěru nudí, přičemž nepomůže ani nasamplovaný zvuk burácejícího davu. Také "To je naše věc" není nic výjimečného, i když kdejací milovníci Ivety ji budou považovat za skvělou, neboť se vcelku podobá původní verzi (samozřejmě s tím rozdílem, že v této úpravě - naštěstí - nezpívá Michal David). Největší slabinou alba jsou poslední dvě položky. Duet s Jiřím Kornem "Sladké hlouposti", v originále "Something Stupid", která je z poslední doby známá díky Robbie Williamsovi a Nicole Kidman. Bartošová a Korn píseň pojali relativně osobitě, některé nástroje nahráli jen vlastními hlasy, ale skladba se do celkové koncepce alba prostě nehodí. Kdyby byla na jiném albu, třeba plném duetů, nevadila by. Na závěr je vcelku zbytečně přidán ještě "Megamix". Podezřívám firmu, že v tomto případě se jednalo pouze o to, aby album nebylo příliš krátké.

Novinkový výběr Ivety Bartošové je deskou, která si jistě najde své posluchače, neboť stojí na osvědčených postupech, nevrhá se střemhlav kamsi do neznáma, bazíruje na klasických pilířích současné komerční populární hudby. Při jejím poslechu je třeba mít na mysli, komu je určena, neboť její hodnota je ocenitelná pouze pro zasvěcené fanoušky, lidi, kteří mají Ivetu Bartošovou jakkoli rádi. Ti, jimž tato zpěvačka nic neříká, nechť si "Hej pane diskžokej" raději nepořizují, ani nepouštějí.

NÁZORY
  • DĚLÁTE SI SRANDU??? (Lukáš, 13.11.2002 15:36) Reagovat

    Děláte si srandu??? Jsem fandou I. B., ale tahle deska je naprosto PŘÍŠERNÁ!!! Dobrá tam není ani jedna písnička. Všechny byly v originále 100x lepší. Nic proti autorovi recenze - ale poslouchal jste někdy taneční muziku? Vždyť ty základy jsou naprosto zastarlý a vůbec to není moderní! A co se týče písničky "Víš lásko" - ta vůbec nemá hitový ambice. Všichni rádiáci to odmítají hrát s tím, že to má zvuk jako kdyby to hrál někdo na klávesy z tržnice! Tak to se Vám opravdu něco povedlo, napsat, že tahle deska je dobrá. Při vší úctě k Ivetce - tohle se opravdu nepovedlo!!!

  • To lezete firmě do zadku? (Eda Spáčil, 13.11.2002 20:09) Reagovat

    Až do teď jsem si myslel, že tento server má slušnou úroveň díky recenzentům s vkusem. Ale považovat Ivetu Bartošovou jen chviličku za kvalitní pop? Proboha lidi, kde to žijete? Na Planetě Nova a nováckých zábavních pořadech? Nikam jinak se Iveta B. nehodí. Možná nejsem tolerantní, ale z takových sraček se mi vždy chce zvracet. Opravdu se Vám (to myslím recenzenta) ta deska docela líbí, nebo darovanému cédéčku nemůžete dát méně než 6 bodů, abyste pak dostali další? Tak nevím, která varianta je horší, jestli nevkus, nebo vlezpdoprdelkovství.

  • IB (ClimbVibe, 14.11.2002 08:18) Reagovat

    Nebudu se moc vyjadřovat k recenzi - myslím si své o udílení hvězdiček v hodnocení (to vlezdoprdelkovství tu má velkou tradici).
    Ivetka mi teď silně připomíná zmatené jehně, které neví, kterým směrem se má vydat. A tak skáče po lese, hází bokama a hledá si svou cestičku.. nebo se jen tak producíruje. Je pěkně mimo. Ať si říká kdo chce co chce - tohle rozhodně moderní (a ještě ke všemu taneční - to chcete srovnávat IB třeba s Underworld, nebo Leftfield?) muzika není. To je otvírání hrobů starých pop hvězdiček na velikém hřbitově naší pop-radio-mjůzik.

  • Souhlasím (klukmorava, 14.11.2002 08:49) Reagovat

    Naprosto souhlasím s předešlým názorem od Lukáše. Také jsem měl kdysi Ivetu rád, ale od dob, kdy se nechává raději "unášet" a pak to medializovat jsem trochu poopravil na tuto "hvězdu" názor. Co se týče desky poslouchal jsem ji nezaujatě. Jedinou skladbou, která byla trochu na úrovni byl "Letní déšť". Jinak vše příšerně smíchané, nástroje opravdu zastaralé, aranže hrozné. Písnička "Sladké hlouposti" je snad ta nejhorší verze která kdy byla natočena. A videoklip k písničce "Víš, lásko" to je teda opravdová síla. Ten kdo jej viděl mi dá za pravdu, že Iveta opřená o zeď v úplém sexy kostýmku vypadá spíše jako dívka lákající své zákazníky do domku s červenou lucernou. Takovou desku raději Iveta vydávat neměla. Cítím, že spousta našich zpěvaček se snaží kopírovat nejen zahraniční hvězdy a v našich podmínkách si na ně hrát, ale pokud zůstaneme doma, snaží se kopírovat i třeba Helenu Vondráčkovou, které se poslední dvě řadové desky povedly. Ale to chce mít potom vedle sebe ty správné lidi, kvalitní studio a pak by se něco možná mohlo podařit.

  • Velka sr.... (Timmi, 15.11.2002 15:11) Reagovat

    Tahle deska, tahle "zpevacka", tenhle hudebni styl a hudebni prumysl, kterej to produkuje je jedna obrovska sra... Takove vesele zvuky co jsou na tomto CD neboudou hrat ani na pouti, leda ze by chteli odradit zakazniky. Vubec nechapu, ze to nekdo natocil, produkoval, vydal, koupil a doma si pustil. A ke kvalite recenzi: obcas se vam povede (viz. vyberovka Stounu nebo Up od P. Gabriela), ale vetsionou propadak (viz. tohle nebo Lavina), zkuste si ty desky poslechnou vicekrat a byt vice kriticti. Novinky jsou na tom posledni dobou podobne, prijde mi, ze ctu MusicBlesk atp. Jediny co ma jeste slusnou uroven jsou souteze (ve kterych uz jsem dlouho nic nevyhral:-) a zazitky z akci a zivacu. Peace

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové (15.04.2024 15:00)
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Hudba v TV: "Iveta" v éře velkých úspěchů i osobních dramat: druhá řada seriálu zvedá laťku (05.05.2023 08:00)
- "Iveta" se vrací. Druhá řada seriálu mapujícího život Ivety Bartošové zamíří na VOYO již v květnu (25.04.2023 10:27)
- Podívejte se na trailer k minisérii o Ivetě Bartošové (12.04.2022 13:31)
- Život Ivety Bartošové míří na obrazovky jako třídílná minisérie (19.10.2021 19:16)
- K nedožitým pětapadesátinám Ivety Bartošové vychází hitový výběr "Knoflíky lásky" (30.03.2021 14:31)
- Recenze: "Krásná neznámá" je první deskou Ivety Bartošové po dvaceti letech, která dává smysl (25.04.2016 11:00)
- K nedožitým padesátinám Ivety Bartošové vyjde album plné rarit (19.03.2016 13:58)
- Recenze: Ani "Nekonečná" není reprezentativním výběrem Ivety Bartošové (18.05.2015 18:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu