shop.musicserver.cz
Shakira - El Dorado

Rozcvičte si kyčle. Shakira s vámi na "El Dorado" zatočí

Vydáno: 31.05.2017 09:45 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Slunné podnebí Jižní Ameriky přímo vybízí k mejdanům na rozžhaveném písku, k tomu chladivé koktejly s paraplíčkem a z reproduktorů nad barem srší jedna hitovka za druhou. Shakira pro podobné chvíle připravila novou španělsky zpívanou desku a dává světu najevo: "Léto je tu, jde se tančit!"

7/10

Shakira - El Dorado

Vydáno: 26.05.2017
Celkový čas: 43:57

Skladby: Me Enamoré, Nada, Chantaje (Feat. Maluma), When a Woman, Amarillo, Perro Fiel (Feat. Nicky Jam), Trap (Feat. Maluma), Comme moi (with Black M), Coconut Tree, La Bicicleta (with Carlos Vives), Deja vu (with Prince Royce), What We Said (Comme moi) (Feat. MAGIC!) (English Version), Toneladas

Vydavatel: Sony Music

Shakira vždy patřila mezi zpěvačky, které jsou s rostoucími roky čím dál víc krásnější a drží si status grandiózní bohyně, jejíž zvonivý hlas rozpoznáte na míle daleko. Nálady jejích desek skáčou mezi dvěma proudy. Jednou se opře do rockovějších kytar, kterými obohatí chytlavé popové melodie, podruhé zavzpomíná na své kolumbijské kořeny a rozproudí latinskoamerické rádiové étery. V mezičase si odskočí k nazpívání nějaké té fotbalové hymny.

Tento cyklus se s rozdílnými přestávkami stále opakuje a my si tak vždy můžeme být jistí, co očekávat. Tato jistota ale v jejím případě není vůbec na škodu. Pokud hledáte typický soundtrack pro letní večery u skleničky s brčkem nebo se chystáte naučit nové figury v lekcích salsy, deska "El Dorado" vám dodá ty správné rytmy.

Na první poslech se zdá, že rytmika se téměř nemění. Zpěvačka s producenty vybrali jeden základní beat a do toho se pak vsunuly rozdílné melodie. Jako kdyby se od dvanáct let starého singlu "La Tortura" nic nezměnilo. V tomto jsou latinskoamerické písničky dost omezené, ale valčík taky nepřeměníte ve skočnou na dvě doby.

Shakira si protentokrát ke spolupráci přizvala velké množství hostů. Polovina skladeb je doprovázená mužným zvěvem přihrávače, kolem něhož se svůdně obtáčí zpěvaččin místy jódlující hlas. Zpěvák Maluma touží po ladných křivkách blonďaté krásky ve skladbách "Chantaje" a "Trap", další hudební sok Nicky Jam přispěl svým partem v "Perro Fiel" a podobně na tom je i chytlavá "Comme Moi" s Black M. Nejlépe z těchto spoluprací vychází "La Bicicleta" s Carlosem Vivesem. Zde nechybí ani typický zvuk harmoniky, který přímo vybízí k nacvičení nějaké společné taneční choreografie.

Bohužel jsou všechny tyto skladby mezi sebou zaměnitelné. Vše zapadá do stejné přihrádky, ve které sklízí úspěchy i kolega Enrique Iglesias. Španělsky mluvící země přináší do producentských kasiček miliónové částky a většina z těchto spoluprací se dostává na přední příčky hitparád. Není proto ani na místě tuto snahu Shakiře zazlívat. Vždyť singl "Chantaje" si připsal už skoro miliardu a půl zhlédnutí na YouTube.

Kdyby se na novém albu omezily všechny spolupráce a dalo by se více prostoru sólovým skladbám, působila by deska "El Dorado" lépe. Právě v těchto částech je Shakira přesně taková, jakou ji máme nejvíce rádi. Úvodní taneční "Me Enamoré" by se v klidu mohla zařadit mezi fotbalové hymny typu "Waka Waka" nebo "Dare (La la la)". Podobně na tom je i anglicky zpívaná "When a Woman". Nejlepší skladbou je balada "Nada", která připomene dobu úspěšné "Underneath You Clothes".

Album "El Dorado" je spíše kompilací tanečních vypalovaček v podání předních jihoamerických zpěváků a jedné zpěvačky. Písničky jsou chytlavé a při tanci dají zabrat především pánevním partiím. Shakira vám toho ani víc nabídnout nechtěla a pokud preferujete její anglicky zpívané a kytarami říznuté songy, stačí počkat, za pár let se určitě cyklus rozjede po těchto vyjetých kolejích.

NÁZORY
  • shakira, shakira... (človíček, 31.05.2017 11:57) Reagovat

    Mně se líbí spíše její španělština v songách. Album z roku 2014 Shakira bylo v angličtině a nebylo tak výrazné jako album El Dorado, to se mně líbí více.

  • Výborné album! objektivně bych hodnotil i 8/10,... (JP, 31.05.2017 12:05) Reagovat

    Výborné album! objektivně bych hodnotil i 8/10, osobně dávám 9/10. Španělština jí sedí nejlépe, nerozumím sice ani slovo, ale přesto se mi songy líbí víc, než cokoliv popového, co bylo vydáno v nedávné době vydáno. Po obrovském zklamání, které mi letos připravila Katy Perry, je tohle album příjemným překvapením.

  • shakira (libena, 31.05.2017 21:15) Reagovat

    miluju její španělské začátky - alba piez descalzos a donde estan los landrones
    takže se na tohle album těším a recenze mě navnadila :-)

  • 7/10 (Adam, 01.06.2017 00:15) Reagovat

    Nada a Amarillo jsou perfektní. Album by utáhla i bez přizvaných interpretů.

  • Cože? (Václav Hess, 01.06.2017 11:16) Reagovat

    To strefování do Shakiry, kvůli hostům, nějak nechápu? Album je o tom samém, tak si Shakira přizvala hosty aby to něčím vylepšila. Timbalad nebo Pittbul si někoho pozvou na každou písničku, to samé Gorillaz a nikde jsem takové strefování nenašel.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Video: Black Eyed Peas se Shakirou za zády nudí jako nikdy. "Girl Like Me" holt díru do světa neudělá (13.12.2020 12:59)
- Video: Shakira a Jennifer Lopez předvedly o přestávce Super Bowlu dechberoucí show (04.02.2020 08:26)
- Příští Super Bowl rozezní latinské rytmy. Vystoupí Jennifer Lopez a Shakira (27.09.2019 11:56)
- Shakira ve Španělsku neplatí daně. Hrozí jí oplétačky se soudem (16.12.2018 08:59)
- Shakira prodávala náhrdelník připomínající nacistický symbol. V merchi už není (25.06.2018 13:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu