shop.musicserver.cz
American Authors, Roxy, Praha, 14.5.2017

Nedůstojná návštěvnost American Authors neodradila od kvalitního výkonu

Vydáno: 15.05.2017 22:40 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Jsou čtyři, ale na pódiu jich je pět. Jejich hit "Best Day Of My Life" zná skoro každý, počet reklam, trailerů, videoher a filmů, kde se objevil, je takřka nekonečný, pražský klub ale zůstal téměř prázdný. A podobných nesrovnalostí byla česká premiéra American Authors plná.

American Authors, Roxy, Praha, 14.5.2017
© Marie Strnadová
Zpěvák Zac Barnett strávil mládí pendlováním mezi Kalifornií a Minessottou a jeho první kytaru mu postavil táta - muzikant, když mu bylo pět, kytarista a hráč na banjo či mandolínu James Adam Shelly vyrůstal na Floridě. Od osmi let bubnující Matt Sanchez sbíral první zkušenosti v Texasu, zatímco basák Dave Rublin strávil většinu dětství u adoptivních rodičů v New Jersey, na Vánoce ale jezdil za biologickou matkou do Connecticutu, kde jej děda se starším bratrem nechávali bušit pěstičkama do klavíru. Každý tedy pochází z jiné části USA a má za sebou jiné zázemí.

Všichni se ale potkali na Berklee College Of Music v Bostonu, kam se vydali za ziskem univerzitního titulu. Po založení kapely (tehdy ještě pod názvem The Blue Pages) v roce 2006 už si malovali, jak jednou budou slavní, ze školy odešli a vydali se do New Yorku. Tam přežívali až do roku 2012, kdy se upsali Mercury Records a hit "Best Day Of My Life" odstartoval jejich kariéru. Slyšet jste ho mohli v reklamách na Toyotu, Hyundai, Shell, obchodní řetězec Lowe, v traileru na film "Walter Mitty a jeho tajemný život", v seriálu "Upíří deníky", ve videohrách "Pro Evolution Soccer 2015" a pochopitelně i "Guitar Hero Live" a ještě bychom mohli docela dlouho pokračovat. Proč vám to všechno píšeme?

American Authors, Roxy, Praha, 14.5.2017
© Marie Strnadová
Aby bylo zjevnější, že jen něco málo přes padesát návštěvníků v klubu Roxy je na dřívější předskokany OneRepublic a The Fray, kteří svůj hit dostali do top dvacítky v americké i české hitparádě, směšné a přitom smutné číslo zároveň. Můžeme vést debaty o tom, zda je to tím, že se dnešní posluchači od roku 2013, kdy singl vyšel, rychle přeorientovali na jiné idoly, zda za to může slabé promo, přepálená cena vstupenky nebo třeba prostě jen nezáviděníhodná nálepka kapely, jejíž velký hit si po prvních tónech vybaví všichni, ale na název skupiny už si nevzpomenou. Na druhou stranu - konkurence mezi středně velkými pop-rockovými jmény se stejnou nálepkou v podobě X Ambassadors, Sheppard nebo Walk Off The Earth u nás hrála nedávno a podobné potíže neřešila. Čím to tedy je? Možná tím vším dohromady.

Pouze hodinové vystoupení bylo však za podobnou cenu v každém případě málo a vypadá to, že je na čase to dát pořadatelům vědět, protože z tzv. festivalových setů se začíná stávat nová norma. To však není výhrada jen vůči American Authors, podobně na tom byli v poslední době také Chelsea Wolfe, Circa Waves, Deaf Havana, Kid Ink, The Pigeon Detectives, Milow a další. To už je ale téma pro jiný článek.

American Authors, Roxy, Praha, 14.5.2017
© Marie Strnadová
Okolnosti zkrátka jedenáct let fungující skupině nepřidávaly, a když se hned z počátku koncertu na dvě písně díky technické poruše odmlčely bicí, vypadalo to na ručník. Vůbec největším a nezanedbatelným kladem celého večera ale bylo, že se tím American Authors vůbec nenechali odradit. Původní program tedy vzal za své stejně jako plánovaná píseň "No Love" na setlistu a improvizace dodala koncertu šťávu. Ještě klasický úvod v podobě "Go Big Or Go Home", "Luck" a chytlavého singlu "What We Live For" předznamenaly hlavně obrovský optimismus, který z kapely stříkal stejně jako pot. Nenadále technické fiasko ale donutilo formaci k akustické vložce s "Trouble" a coverem "Shut Up And Dance" od podobných jednohitových zázraků jménem Walk The Moon.

Výlet zpěváka do publika během "Right Here Right Now" fanoušky rozproudil, o pár minut jej následoval i zbytek kapely, aby si v kroužku mezi fanoušky odzpívali "Shape Of You" Eda Sheerana. Během povídání o ochutnání tradiční české kuchyně v, ehm, Burger Kingu ještě kytarista skvěle prodal svou hru na banjo ve svižnější "Hit It", aby ji následoval klávesovou linkou z "Kids" od MGMT podpořený minihit "Believer".

American Authors, Roxy, Praha, 14.5.2017
© Marie Strnadová
Veleúspěšná a nejočekávanější píseň "Best Day Of My Life" podle očekávání sklidila jak skvělé ovace, tak spoustu amatérských záznamů a po přídavku "Oh What A Life" už securiťáci návštěvníky bez milosti vyhazovali z klubu.

Je rozhodně škoda, že díky okolním faktorům se na první a dost možná i poslední koncert American Authors nebude vzpomínat jen v pozitivním smyslu, samotná kapela je ale nejspíše v drtivé většině kritizovaných oblastí nevinně a jako taková odehrála přesvědčivý a povedený koncert plný entuziasmu. Tak snad to v tom všem kolem nezaniklo.

NÁZORY
  • Návštěvnost (kukura, 16.05.2017 07:52) Reagovat

    Best Day of My Life - písnička pěkná, ale jedna vlašťovka jaro nedělá. Neustálé omílání songů v rádiích a mainstreamovými médii ještě neznamená, což vytváří iluzi, že je skupina megastar a že na koncert interpreta přijdou lidi, když je vlastně třeba jeho tvorba vůbec nezajímá. Nespočet skupin v minulosti zazářilo jednou písní, a rázem skončili v propadlišti dějin.

  • Návštěvnost (Pavel, 16.05.2017 10:33) Reagovat

    souhlasím s kukurou a ta návštěvnost nebude určitě o nic lepší kdekoliv na světě,oni prostě nemají co lidem zahrát

  • Navstevnost (Matej, 16.05.2017 11:49) Reagovat

    Tady budu trošku nesouhlasit. Obě dva alba mě bavila (druhé více) a z pohledu ikonického hitu se sice nejedná o druhé "Best Day" ale písničky jsou to dobré a já jsem si koncert užil.
    Jinak souhlas se článkem, ta návštěvnost byla hodně smutná, stejně jako délka. Na druhou stranu i přes problémy to kapela fakt dotáhla do konce a mě to prostě bavilo.

    • Re: Navstevnost (kukura, 16.05.2017 16:32) Reagovat

      To respektuji. Alba se ti líbí, přišel jsi na koncert, užil sis ho i přes v článku zmíněné výtky a malou návštěvnost. Beru. Svým příspěvkem jsem chtěl ale spíše říct, že když má kapela jeden hit, jehož rozšířenost a popularita je masivně propagována a vnucována lidem maintreamovými rádii a ostatními médii, že jej tito neustále točí dokola a dokola, ještě neznamená, že je o kapelu a její další tvorbu zájem ze strany široké veřejnosti. Ti lidé zkrátka na koncert nepřijdou. Tím nijak nenaznačuji, že by tvorba American Authors byla špatná či dobrá. Je spousta vynikajících kapel, které mají na koncertech podobnou návštěvnost, protože je nikdo nezná a přesto hrají perfektně. Můj příspěvek byl spíše reakcí na snahu píšících novinářů, rádiíí, managmentu, producentů a jím podobných se snažit vnucovat lidem to, co mají poslouchat. A když je pak na koncertě prázdno, diví se, jak je možné, že koncert nikoho nezajímal, když oni nám to hudebně "lajnují" každý den.

  • Teď jsem objevil ... (Pavel, 16.05.2017 23:38) Reagovat

    12.5. vyšlo debutové album Just Give In / Never Going Home od úplně neznámé Hazel English
    ... krásná, psychedelická hudba ... takhle zní skutečný talent ...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sheppard došli na okraj Země a našli tam velký hit. Alespoň v to doufají (23.03.2024 15:08)
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Video: MGMT se v únoru vrátí s další studiovkou. Ohlašují ji zvířecím videoklipem "Mother Nature" (02.11.2023 18:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu