Kdo se letos utká o REC.stage? Představujeme vám první trio nominovaných

01.05.2017 13:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

I letos se mohli tuzemští interpreti přihlásit k REC.yklaci, pokusit se zaujmout porotu a vyhrát koncerty na předních českých festivalech. Z devíti nejzajímavějších nyní máte možnost vybrat tři, kteří stráví léto na pódiích. Podívejme se na všechny postupující trochu blíže. Začínáme s Ajdontker, Blastersex a DIV I DED.
Soutěž o účinkování na REC.stage Čistého festivalu jsme vám již představili. A abyste měli volbu během hlasování snadnější, představíme vám postupně všech devět interpretů, kteří se dostali do úzkého výběru poroty. Připomeňme, že vítězové soutěže si zahrají na REC.stage předních českých festivalů Colours Of Ostrava, Rock for People, Benátská, Sázavafest a Sweetsen fest a navážou tak na loňské vítěze Pekaře, Thoma Artwaye a Cocaine Party. I letos je portfolio užší nominace plné talentovaných, zajímavých jmen, a proto vám nyní v prvním dílu krátké série představujeme havířovské rockery Ajdontker, pražskou neosoulovou partu Blastersex a shoegaze melancholiky z Frýdku-Místku DIV I DED.

Ajdontker

Identity Card

Věk: 7 let
Místo narození: Havířov
Styl: rock
Diskografie: Nad věcí (2017), Dotřetice (EP 2013), Hlavní svět (EP 2012)

Velmi nevšední pojmenování zvolilo nyní již sedm let fungující trio nadšených hudebníků z Havířova. Ajdontker je fonetický přepis slov i don't care neboli je mi to jedno. První koncert skupina odehrála v roce 2010, kdy se také datuje její vznik. V současnosti vystupuje ve složení Hrnec, Dodo a Kejt. Dva mužské elementy, Hrnce (kytara, zpěv) a Doda (bicí), tak doplňuje i jeden ženský, v podobě sympatické baskytaristky Kejt. Společně pak letos v únoru vydali své první dlouhohrající album "Nad věcí", které navázalo na předchozí dvě EP. Hudebně jde o velmi energický rock s kořeny v punk-rocku i klasické kytarovce. Z tuzemské scény mají stylově nejblíže třeba k Vypsané fiXe či Ready Kirken. A jak fungují dva kluci s jednou ženou v kapele? Prý bez problému, ostatně takto svou spoluhráčku komentují oba zbylí členové: "Kejt jsme pasovali na neholku, což je na první pohled jasná krásná holka, která vyhledává spíše mužskou společnost, dokola neřeší lakovaní nehtů, nejnovější trendy a slevy na šminky... Když řeší slevy, tak slevy na rum! Prostě je to kámoš v ženském obale, nádhera."

Blastersex

Identity Card

Věk: 3 roky
Místo narození: Praha
Styl: soul, dance
Diskografie: žádná

Pražské trio Blastersex v sobě snoubí pro naši scénu nezvyklé a neokoukané žánry neo-soul a elektro-dance. Jejich historie je zatím krátká. Vznikli v roce 2015 a ve svých řadách mají kromě bicmana Cyrila Šupa a klávesáka Evžena Dvořáka i charismatickou zpěvačku s jihoafrickými kořeny Marianu Wesley. Mera, jak si frontmanka formace nechává říkat, žije v České republice od svých čtrnácti let a donedávna působila v kapele Prague Ska Conspiracy. Ska v tvorbě Blastersex ovšem nehledejte, namísto toho dodává exotické koření v podobě soulu, blues i world music, které zdobí svým nezaměnitelným medovým vokálem. Minulý rok jsme skupinu mohli slyšet a vidět třeba v roli předskokanů alternativně-rockových Silver Springs v klubu Rock Café.

DIV I DED

Identity Card

Věk: 4 roky
Místo narození: Frýdek-Místek
Styl: shoegaze
Diskografie: Transformation (2017), Born To Sleep (2014)

I v České republice kvete pšenka stylu shoegaze, kterému se ve světě dostává stále větší pozornosti. Jedním z nejvýraznějších jmen této scény jsou i DIV I DED, jejichž rodištěm je Frýdek-Místek. Talentovanou skupinu tvoří trio (na koncertech rozrostlých o bicí Jakuba Zháňala na kvartet) hudebníků, a to multiinstrumentalista Filip Helštýn, zpěvačka Veronika Janošková (která v roce 2015 nahradila Sáru Adámkovou) a baskytarista Vojtěch Cigler. Fungují od roku 2013 a již na podzim následujícího roku vydali debut "Born To Sleep". Ten se dočkal velmi vřelého přijetí u kritiky a o DIV I DED se začalo mluvit jako o nových Ecstasy Of St. Theresa. Vše pak vykrystalizovalo v nominaci na hudební cenu Vinyla v kategorii Objev roku. Od té doby byli pozváni na festivaly Colours Of Ostrava, United Islands i polský shoegazový festival Spacefest. Aktuálně se prezentují druhým albem "Transformation", které vyšlo u nezávislého labelu Červený kůň.

Nezapomeňte, že i pro tyto tři kapely můžete až do poledne 7. května hlasovat na webu Čistého festivalu, dostat je tak na REC.stage pěti festivalů a vy u toho můžete navíc vyhrát spoustu vstupenek!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY