shop.musicserver.cz
Emma Smetana - Překvapuje mě, že někomu stojím za vášnivou nenávist

Emma Smetana - Překvapuje mě, že někomu stojím za vášnivou nenávist

Vydáno: 29.04.2017 11:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Lukáš Loužecký

Emma Smetana loni vydala debutovou desku "What I've Done", za kterou sklidila nejen u kritiků úspěch, a narodila se jí dcera. Letos se stala novou posilou DVTV, kde bude mít na starosti především rozhovory se zahraničními hosty. Chystá také ojedinělý merch a turné po vlakových nádražích. Témat k rozhovoru bylo hodně.

Emmo a Jordane, zpíváte malé?

Zpíváme si, pořád na něco hrajeme a celkově u nás jede dvacet hodin denně hudba. Ale že bychom zpívali cíleně ukolébavky, to zase ne. (úsměv)

Minulý rok byl pro vás, Emmo, zásadní, jak byste ho shrnula?

Byl zběsilý a rychlý natolik, že jsem si ani neuvědomila, jak moc zásadní byl, protože jsem řešila každou událost v momentě, kdy se udála. Zpětně to beru jako rok, kdy jsem se přehoupla z práce, kde jsem se trápila, ze životní situace, která vypadala trochu bezvýchodně, do stavu maximálního štěstí, který se bojím zakřiknout. Mám práci snů v týmu novinářů, kterých si vážím a které jsem od puberty obdivovala, vůbec jsem nedoufala, že bych s nimi mohla pracovat. Když ta nabídka přišla, vystřelilo mě to samým štěstím na Měsíc. (smích) Teď ještě, abych jim nedělala ostudu a neztratila důvěru, kterou do mě vložili. Nejdůležitější ale je, že se mi narodila dcera, která vypadá a chová se, jako bych si ji naprogramovala v počítači. Je to anděl. Nepláče, spinká, směje se, je to šťastné dítě šťastných rodičů. (úsměv) Samozřejmě z mého života odešel nejdůležitější člověk, můj tatínek, ale udělal to v jediný moment, kdy se to dalo unést, protože mé Lennon bylo osm dní a radost z ní byla tak intenzivní, že smutek z jeho odchodu byl asi nepoměrně míň strašný, než kdyby se to stalo kdykoliv jindy. Navíc tatínek ležel rok a půl v kómatu, takže jsme čekali, že se to stane.

Emma Smetana interview
© Lukáš Loužecký
Jak vás změnilo mateřství, odrazilo se třeba ve vaší tvorbě?

Mám větší radost ze života, tak nějak se těším víc na každý nový den. Vstávám o něco dřív, protože sama chci, není to tak, že by mě Lennon budila. Předtím jsem skládala ve stavu smutku či melancholie, takže nynější stav mi moc v kreativitě nepřidává. (smích)

Emma Smetana

Jako novinářku a moderátorku, tak jsme Emmu Smetanu znali do loňského roku, než vydala úspěšnou debutovou desku "What I've Done", se kterou zabodovala a stala se jedním z nejpříjemnějších loňských překvapení. Z alba vyšly videoklipy "Waiting", "Velvet Dress" a nyní i čerstvá novinka "No Fire", kterou natáčeli v Londýně. Po loňském vyhazovu z Televizních novin TV Nova nyní pracuje v DVTV. Podporuje občansko-právní a charitativní projekty, včetně svého projektu Emma má bazar, který pořádá v prosinci. Jejím životním partnerem je muzikant a herec Jordan Haj.

V jakém duchu jsou nové věci, na kterých momentálně pracujete?

Jordan (dále J): Asi se to posunulo zvukově jinam. První deska reflektuje celý život, který se odehrál do jejího natočení. Některé písničky Emma skládala ve dvanácti a jsou tam všechny zvukové ambice, které si člověk kdy chtěl zkusit. Ve chvíli, kdy je první album hotové, si pak může další věci skládat tak trochu jinak, jde po tom, co chce zkusit aktuálně.

E: Je to asi jako, když je člověku patnáct a poprvé začíná milostně žít. Zajímá ho ta rozmanitost, chce toho co nejvíce zažít a vyzkoušet. O pár let později si tak nějak ujasní, co vlastně očekává od svého protějšku, a je schopný zakotvit na jednom místě. Mně to přijde jako adekvátní srovnání. Teď třeba poslouchám Motown věci, miluji Paola Nutiniho a nejlepší koncert posledních let byl ten v podání Last Shadow Puppets v Paříži. Takže o budoucí desce mám homogennější představu než u té předchozí, kdy jsem si potřebovala vyzkoušet různé polohy, zvuky, žánry. Udivuje mě, že to kritici nestrhali za určitou schizofrenii. (smích) Mimochodem, díky Jordymu objevuji interprety, ke kterým bych si jinak cestu nenašla.

Emma Smetana - What I´ve Done
© facebook interpreta
Mně tak schizofrenní nepřijde, jen mi tam svým způsobem nesedí písnička "Lies".

Úplně to chápu, protože si myslím, že se jedná o věc, která nemusí být na hudebním nosiči jako nahrávka, ovšem na koncertě je to ta nejživější záležitost. Kdybychom ji neměli, byly by koncerty o něco mdlejší, protože bychom nemohli vyvrcholit krásnou taneční věcí.

Které písně z alba máte nejradši?

"Wall of Kampa", kterou jsem nesložila já, ale můj tatínek. Nahrála jsem cover, tatínek ho ještě slyšel a pochválil mi ho, což je pro mě hodně zásadní. A pak aktuální singl "No Fire", který se mi ještě nepřeposlouchal. Písnička navíc vznikla spontánně tak, že přede mnou Jordy zničehonic přezpíval refrén. Já bych to líp nenazpívala, tak jsme to tak nechali. (úsměv)

K ní jste vydali před pár dny nový klip, jak vznikal?

Bylo to hustý, protože nám počasí v Londýně moc nepřálo. Během jednoho dne se tam vystřídala čtyři roční období. Zachránila nás dcera, která jediná nereflektovala hrozné počasí, co panovalo, smála se a spala. Její bezstarostný výraz nás dobíjel energií. Jinak to bylo takový punkový, protože nám onemocněl kameraman a doletěl za námi až tři dny poté, co jsme začali točit. Mezitím to točil ostřič. (smích) Celkově máme štěstí na to, že pracujeme s lidmi, se kterými se mimo práci kamarádíme, čímž jsme k sobě otevřenější a vše hned vyventilujeme, aniž bychom to v sobě dusili. Ten týden, co jsme tam byli, jsem měla přesně takový pocit, jaký jsem chtěla vždy zažít. J: Měli jsme jen nejasné vize toho, jak by to mělo ve finále vypadat. Dali jsme na intuici. Sbírali jsme natočený materiál, až díky střihu se do toho dostal význam a patřičné emoce.

E: Byl to přesný opak "Velvet Dress", kde bylo vše nalajnované. Ale věřila jsem svému týmu, že výsledek bude dobrý.

Jak se vám spolupracuje?

J: Umělecky se ne vždy úplně shodujeme, ale zjistil jsem, že to není relevantní. Je to o tom, abych coby režisér uměl Emmu přesvědčit o svém nápadu. S bratránkem Givim se tu režii učíme za běhu, pipláme se s tím milion hodin, ale výsledky se nám zatím odvděčují.

Všimla jsem si, že máte nový merch - podprsenky. Jak vás to napadlo?

Budou to hipsterský podprsenky, aby to holkám v létě slušelo. Nechtěla jsem dělat klasický merch. Proto jsem se koukala po mladých designérech, které bych chtěla zároveň tímto podpořit. Radila jsem se se svou kamarádkou Elenou, která pořádá Le Market - moderní tržiště, na kterém se prezentují právě mladí návrháři a designéři z Čech a ze Slovenska, objevila jsem podprsenky značky Paon a zeptala jsem se jich na spolupráci. Momentálně se vyrábí nášivky z mého otisku rtů a budou jimi přelepeny bradavky. Bude to trochu odvážný, ale zároveň moc hezký. Pak tam budou chokery (pozn. redakce: něžné obojky na krk), dále jsem se spojila s úžasnou značkou Biorythme, která vyrábí přírodní drogistiku, jako jsou jelenní loje a deodoranty. A taky jsou ve výrobě vinyly. Většina bude klasicky černá, ale taky jsem zainvestovala do sto kusů ve starorůžové barvě.

Chodíte hezky oblékaná, přijdete si jako módní ikona? Kde berete inspiraci?

Necítím se tak, protože móda není oblast, které bych se aktivně věnovala. Tatínek mě vychoval v duchu absolutní francouzsko-britské klasiky. A trochu mě dovychovává můj muž, kterého v tomto ohledu taky vychoval můj tatínek.

Zpět k hudbě. Čeká vás turné po vlakových nádražích, jak vás to napadlo?

On to tady ještě nikdy nikdo nedělal. Logisticky to není žádná legrace, ale s podporou firmy AŽD Praha, Českých Drah, SŽDC a měst, která nám v některých případech dají zábor, to půjde. Naštěstí mám schopnou manažerku Martinu a vstřícné partnery. Na těchto veřejných místech se zatím nic moc neděje, což je škoda, já mám nádraží a letiště odjakživa ráda, protože jsme vždycky cestovali, je mi to blízké. Proto bych ta nádraží chtěla trochu oživit. Na turné s sebou beru hosty: teepee, Tomáše Kluse a Kata z Prago Union. Na podzim se k nám připojí i Michal Hrůza a Thom Artway. Snažím se k sobě zvát lidi, kteří vnímají věci podobně jak já. Jarní turné vyvrcholí 2. června na hlavním nádraží v Praze. (smích) A rozměr to má i charitativní, protože lidé budou skrze dobrovolné vstupné moci přispět na projekty, které podporuju přes svůj spolek Emma má bazar.

Emma Smetana, Café V lese, Praha, 29.10.2016
© Kamush Ostružinová/iReport.cz
Hraní na nádražích vás teprve čeká, ale na jakém nejzajímavějším místě jste hráli dosud?

E: Loni jsme hráli z druhé strany Lennonovy zdi na Kampě a pro mě to byl velmi silný osobní zážitek.

J: Václavák byl dobrý.

E: Jo, ten byl skvělý, protože tam za ten den (17. listopadu) prošlo asi 80 tisíc lidí a v jeden moment asi 10 tisíc. Hráli jsme na pódiu pod koněm a já nedohlédla, kam až se ten dav line, nejspíš až dolů na Můstek. A všichni byli v takovém krásném opojení z toho, proč jsme se tam 17. listopadu všichni sešli. Navíc mi tehdy chyběl necelý měsíc do porodu a Lennon už se dost konkrétně projevovala v bříšku. (úsměv)

U mnoha lidí budíte rozruch, jak se proti nim chráníte?

Občas mě zarazí, jak moc mě někdo nemá rád, a kladu si pak otázku, jestli jsem někomu objektivně ublížila. Překvapuje mě, že někomu stojím za tak vášnivou nenávist, ale asi s tím nemůžu nic dělat. Mám ale štěstí, že mě můj tatínek vychoval k tomu, aby pro mě bylo zásadní, co si o mně myslí lidi, které mám ráda a které respektuji. To je pro mě nesrovnatelně důležitější než názor nějakého anonymního diskutéra.

NÁZORY
  • Má být ráda, (David, 29.04.2017 12:32) Reagovat

    že alespoň za něco stojí. Protože jinak nestojí za nic - ani jako moderátorka ani jako zpěvačka. A módní ikona, tak to tedy opravdu ne :))))))) S tím péřovým věncem na hlavě a kamínky na čele spíše jako indický šašek.

    • Re: Má být ráda, (Anonym, 29.04.2017 12:35) Reagovat

      a co jsi dokázal, anonyme, ty?

    • Re: Má být ráda, (Anonym, 29.04.2017 12:41) Reagovat

      Tak hlavně že sis ulevil. Jeden den bez hejtu je jako den bez slunce, viď ? ;-)

      • Re: Má být ráda, (David, 29.04.2017 13:28) Reagovat

        Hele, vy soudruzi, v demokracii, za kterou tak bojovala její matka, může každý vyjádřit svůj názor. Ty doby kdy jste zakazovali lidem se svobodně vyjadřovat už jsou dávno pryč. Takže sklapněte a a běžte si vylít srdíčko svým spolusoudruhům Filipovi a Semelové.

        • Re: Má být ráda, (Anonym, 29.04.2017 13:42) Reagovat

          Ano, její matka aktivně bojovala za demokracii, jako funkcionářka Socialistického svazu mládeže (:->)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Video: teepee oslavují novinkou "baby soul" vnitřní dítě. Lákají na nové album i koncerty (11.02.2024 11:19)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Video: Thom Artway píše v "Zavolej" hudební dopis svému synovi (05.12.2023 11:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu