shop.musicserver.cz
Nebe - Vesmír je pro nás impozantní tím, jak je obrovský

Nebe - Vesmír je pro nás impozantní tím, jak je obrovský

Vydáno: 04.05.2017 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Natalie Kuznecova

Havířovská, již poměrně ostřílená a talentovaná kapela přichází s novým albem "Souřadnice". O plánech, nové desce a nejenom o tom jsme si povídali s frontmanem Petrem Harazinem a kytaristou Štěpánem Petrů, kteří skládají písničky také pro Kryštof, Lucii Bílou, ale i Limetal.

Jaké bylo turné s Mirai, které jste jeli na podzim?

Petr (dále P): Myslíme si, že jsme udělali jedinečnou věc, kterou tady ještě nikdo nikdy neudělal. Propojili jsme dvě kapely, ale ne stylem tak, že zahraje nejdřív jedna kapela a potom druhá kapela a na závěr dáme společné dvě tři písničky, jak to většina interpretů dělá. Měli jsme tři dny na přípravu, abychom na scéně mohli být všichni… střídali jsme se na písničkách nebo za nástroji, nebo jsme tam byli třeba všichni - nacvičili jsme si takovou společnou hymnu i medley našich hitů v hloučku fanoušků. Některé pořadatele to oslovilo natolik, že na několika festivalech a akcích budeme tuto klubovou show předvádět naživo.

Nyní vydáváte album "Souřadnice", kde je i stejnojmenná píseň, měli jste i jiné návrhy pro název alba?

P: Ne, protože jsme si říkali, že to je dobrý název nejenom pro desku, ale že to vystihuje i celé období, které jsme s kapelou měli. Už jenom to slovo bylo pro nás nosným bodem, protože jsme si řekli, že celou desku, booklet a de facto celé to divadlo kolem kapely v příštích měsících a letech chceme postavit na vesmírné tématice. Máme vesmírný booklet, oblečení, budeme k tomu mít uspořádané pódium, budeme dělat křest v planetáriu společně s audiovizualizací vesmírných motivů. Říkali jsme si, že vesmír je pro nás impozantní tím, že je obrovský a my jsme malincí človíčci, kteří hledají svoji cestu. Opravdu jsme se hledali. Pauza mezi druhou a třetí deskou je tříletá proto, že jsme hledali cestu, udělali jsme i pár šlápnutí vedle.

O jaké šlápnutí se jednalo?

P: Nahrávali jsme písničky v profi studiích, jednu jsme dodělali i v Londýně. Nakonec jsme je vyhodili do koše, protože jsme s tím nebyli spokojeni. Nebyli jsme to my. Se stejnými písničkami jsme šli do jiného studia a k jinému vydavatelství.

Nebe
© Natalie Kuznecova
Co máte ještě připraveného pro fanoušky?

P: Pro fanoušky máme takovou specialitku. Jako je jedenáct písní na albu, tak budeme na jedenácti místech v Česku dělat takové neočekávané minikoncerty na místech, která pro nás něco znamenají. Navíc na sociálních sítích umístíme souřadnice míst, kam lidi budou moci přijít a najít naši schovanou desku se speciálním dopisem, ve kterém bude třeba historka z natáčení.

To je velmi originální a zajímavé, kdo na to přišel?

P: Všechno nás napadlo postupně. Třeba s nápadem loďky na booklet jsme přišli na popud Ecsona Waldese, který nám míchal desku. Přišlo mu, že na něm chybí zapamatovatelný prvek. Vymysleli jsme tedy loď plující vesmírem, protože loď je, sama o sobě, symbolem určitého hledání se.

Když jsme u toho hledání, tak se mi nabízí to, že jste stále spojování s Richardem Krajčem, který vás objevil a pomohl v začátcích, neštve vás to, že vás furt s ním spojují?

P: Už jsme si na to zvykli, kdysi jsme to brali negativně, ale pak jsme si to otočili, že je vlastně dobrý, když nás srovnávají s jednou z nejlepších českých kapel. (smích) Bereme to s nadsázkou, protože to je móda českých posluchačů, že mají tendenci někoho s někým srovnávat. Richard je pro nás mentor, máme mezi sebou kamarádský i pracovní vztah. Když potřebujeme poradit, tak jdeme za ním pro radu, a naopak když potřebuje zpětnou vazbu na své texty, tak jsme vždycky rádi onou druhou stranou.

Stejně mi to nedá a přijdete mi občas velmi podobní…

P: Nebudu zastírat, že tam podobnosti nejsou. Na Kryštofech a Richardových textech jsme všichni vyrostli. Ale věci jsme nedělali nikdy cíleně a celkově to neřešíme. Možná hlavní podobnost bude v tom, že jsme ze stejného kraje, tak je tam možná podobnost ve frázování, metaforách a výslovnosti určitých slov. Ale třetí deska ukazuje, že jsme se hudebně dostali někam jinam, než kde jsou Kryštof. Naopak jsme se snažili inspirovat zahraničními interprety, které máme rádi, ať už jsou to Coldplay, Biffy Clyro, Mumford And Sons apod.

Nebe

Havířovská kapela Nebe patří už mezi festivalové a klubové stálice. Svým třetím albem "Souřadnice" potvrzuje své kvality a nezávislost na Richardu Krajčovi, který je před lety objevil a pomohl jim s prvním deskou. Autorské duo Petr Harazin a Štěpán Petrů začínají mít po hitech "Legosvět", "Mapy", "Padáky", "Vteřina", "Než se rozední" pevný rukopis. Nyní přichází s propracovaným koncepčním albem, ze kterého jsou mimo jiné i "Pláštěnky".

Jak se liší vaše ambice teď od těch původních na vašem začátku?

Štěpán (dále Š): Ničím se neliší, protože chceme dělat to, co nás baví a bavilo to i ostatní. Svým způsobem se jedná o věčnou cestu.

Nebe
© Natalie Kuznecova
Křest desky 6. 5. budete mít opravdu speciální, bylo obtížné domluvit se s Planetáriem Ostrava na tom, že tam budete mít koncert? Jste asi první, kdo to u nás takto realizuje…

P: Měli jsme původní plán, že uděláme křest ve třech městech, tedy ve třech planetáriích… jednání jsme začali v ostravském, které máme nejblíž, a pánové nám vysvětlili, že vlastně tak, jak to funguje u nich v Ostravě, tak to zdaleka nefunguje v Brně ani v Praze. Každé planetárium má svoje jiné rozměry, softwary a další technické věci, kterým nerozumíme. Proto jsme zůstali jen u jednoho místa.

Š: Byli hned pro, nic pro ně nebyl problém a naopak oni přišli s hodně nápady. Na křtu zahrajeme celou desku a k tomu přihodíme pár prověřených hitů.

P: Zároveň ale razíme heslo, že nemůžeš hned do fanoušků narvat celou desku, protože ji ještě neznají, musí to být prokládané s provařenými kusy, takže začneme dvěma novými písničkami a pak to proložíme singlem atd.

Desku pokřtí robot, nikdo z živých vám už nestačil?

P: Souvisí to s naším konceptem, robot nás napadl vzápětí s planetáriem, se kterým spolupracuje firma, která jim dodává veškeré vybavení, dokonce i robota. Tak jsme si řekli, když už děláme takový křest, že by bylo vtipné, kdyby robot začal s lidmi komunikovat a kdyby nám pokřtil desku.

Hraní v planetáriu vás tedy teprve čeká, máte za sebou nějaké jiné zajímavé místo, kde jste hráli?

Š: Minulý rok jsme hráli v Krušných horách, byl to náš nejvýše položený koncert. Byla tam malá chata s malým pódiem a my jsme si připadali jak Sigur Rós, když hráli po islandských zapadlých vesničkách.

P: Navíc bylo vtipné, že předtím jsme byli týden v Bratislavě, kde bylo 25 °C, a pak jsme rovnou jeli do Krušných hor, kde byla zima a my pomalu neměli ani mikinu. (smích)

Š: Ale v rámci těch minikoncertů k naší nové desce se chystáme na Lysou horu, takže asi pokoříme právě náš nejvyšší položený koncert z minulého roku.

Nebe
© Natalie Kuznecova
Na desce máte duet "K pyramidám" s hezkým ženským hlasem, komu patří?

Š: Jedná se o Karolínu Vrbovou, která s námi zpívala na předchozí desce jiný duet "Meziměsto". Je to naše kamarádka z Havířova.

Desku vám z větší části produkoval Honza Balcárek z Light & Love, jak jste se k němu dostali?

P: Jsme ze stejné oblasti, známe se, takže se spolupráce nabízela. (smích) Honza je hrozně šikovný, dělal naše kamarády Mirai a nám se hrozně líbil jeho současný zvuk. Shodli jsme se, že je pro nás ten pravý producent.

Je například někdo z té oblasti, kdo ještě není známý a mělo by se o něm vědět?

P: Máme na Kiss Morava pořad, kde pouštíme české a slovenské písničky a narazili jsme teď na písničku "Run" od kapely Mala Ruckus, která je podle mě hodně geniální a má světový zvuk. Kapela je složena z 5 muzikantů ze 4 různých zemí, byli založeni v Číně a měli první koncert v Praze. (úsměv)

Všimla jsem si, že máte na YouTube dva kanály, proč?

Š: Vevo je platforma našeho bývalého vydavatelství. A když jsme přešli jinam, tak jsme nemohli používat nahraná videa na tomto kanálu, tak proto jsou dva. (úsměv)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Video: Mirai i v listopadu vzpomínají na svoji "summer love" (13.11.2023 14:30)
- Video: Mirai startují novou éru mimořádně slabým "dopisem" (05.11.2023 11:34)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu