Rapper Future v USA přepsal dějiny: po týdnu vyhrál s dalším novým albem

07.03.2017 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Future vydal album "FUTURE" a zároveň oznámil, že za týden vyjde rovnou další - "HNDRXX". První ve svém týdnu vyhrálo a novější nyní úspěch zopakovalo - rapper se tak stal prvním interpretem historie, který sám sebe nahradil na zlatě s debuty. Tabulky přepisovali i The Chainsmokers díky úspěchu singlu s Coldplay.
Ed Sheeran - Shape Of You
© facebook interpreta
SINGLY - V týdnu před vydáním celého alba si Ed Sheeran v klidu přišel pro šestou zlatou medaili za "Shape Of You". Ve všech měřítkách dosáhl téměř shodných čísel jako posledně: měl 141 tisíc downloadů, 39,8 milionů streamů a 156 milionů impresí.

Překonán byl pouze v počtu přehrání, "Bad And Boujee" Migos jich mělo 43,9 milionů a i přes slaboučký počet stažení (31 tisíc) zůstalo stříbrné. Bronz obhájili Zayn a Taylor Swift, výkonově však šli dolů. Bruno Mars zůstal čtvrtý, nabírá však na síle.

Na pětku nám vyskočili The Chainsmokers s "Something Just Like This", zatímco "Paris" spadlo na sedmičku a "Closer" první desítku uzavřelo. Duo se tak dostalo do unikátní společnosti The Beatles a Bee Gees - jiné duo ani skupina neměla v Top 10 tři hity naráz.

Za pouhý rok tak Chainsmokers získali již páté Top 10 umístění (ještě "Roses" a "Don't Let Me Down"), zatímco pro Coldplay to je za dvě dekády teprve čtvrté. Singl nahradil v čele Hot Dance/Electronic Songs "Paris", který zase překonal "Closer" minulý týden - to se ještě nestalo. "Closer" jinak zakončilo 31. týden v Top 10 a chybí mu týden do vyrovnání "How Do I Live" LeAnn Rimes. Nyní se dělí o historické stříbro s "Uptown Funk!" Marka Ronsona.

Rihanna si polepšila na šestku a na osmičce najdeme Kodaka Blacka. Věděl jsem, proč ho minule představit i videoklipem. Ten za týden zaznamenal 30,7 milionů přehrání.

Novinka týdne? Taneční "Stay" Zedd, který svůj styl trochu upravil podle dnešních trendů, pozval si na mikrofón Alessii Caru, a byla z toho dvacet osmička. V čtvrté desítce odstartoval Calvin Harris se "Slide", kde hostují Frank Ocean a Migos, a Future s parádním "Selfish", na kterém mu pomohla Rihanna.

Efekt čtvrtečních debutů opět nastal, když na rovné stovce předčasně debutovala Lorde s "Green Light".

    Top 10 - singly:
  1. Ed Sheeran - Shape Of You
  2. Migos feat. Lil Uzi Vert - Bad And Boujee
  3. Zayn & Taylor Swift - I Don't Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)
  4. Bruno Mars - That's What I Like
  5. The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This
  6. Rihanna - Love On The Brain
  7. The Chainsmokers - Paris
  8. Kodak Black - Tunnel Vision
  9. Big Sean - Bounce Back
  10. The Chainsmokers feat. Halsey - Closer

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Future - HNDRXX
© facebook interpreta
DESKY - Za více než šedesátiletou historii Billboard 200 se nestalo, aby interpret jeden týden vydal novou desku, zvítězila, a za týden s další novinkou opět zvítězil. Všechna čest, rapper Future dokázal něco opravdu nevídané. Pokud bychom nepočítali debuty, tak je prvním interpretem za 50 let, který sám sebe vystřídal na zlatě.

Dopředu jsem přitom vůbec nevěděli, že by měl vydat dvojici desek. Až po vydání "FUTURE" oznámil, že hned další pátek bude venku ještě jedna nahrávka, prý více mainstreamová "HNDRXX". Oba názvy vycházejí z jeho přezdívky Future Hendrix.

Zatímco o týden starší album odstartovalo a zvítězilo se 140 tisíci, novinka nastřádala 121 tisíc jednotek. Čistý prodej nebyl v obou případech ani polovina z toho, každopádně historie se neptá a hiphoper tak má páté zlato.

V minulosti jsme měli případy vydání dvou alb v jeden den (například "Sweat" a "Suit" Nellyho) nebo během několika měsíců ("The 20/20 Experience" Justina Timberlakea), tenhle model je však téměř unikátní.

Za třetím Brunem Marsem máme další novinku, "The Breaker" country čtveřice Little Big Town. Umělec stejného žánru vybojoval i příčku desátou, Aaron Watson se takto vysoko dostal poprvé. Albu "Vaquero" napočítali 39 tisíc jednotek.

Na pětku si polepšil soundtrack z "Trollů" díky vystoupení Timberlakea s "Can’t Stop The Feeling!" na Grammys. Stejný benefit způsobil i návrat "Moany" do první desítky.

Příští týden samozřejmě zvítězí Ed Sheeran s cifrou přes 400 tisíc jednotek.

    Top 10 - alba:
  1.  N Future - HNDRXX (121 tisíc jednotek)
  2. Future - FUTURE (64, -54 %)
  3. Bruno Mars - 24K Magic (58, -2 %)
  4.  N Little Big Town - The Breaker (51)
  5. ▲ Různí - The Trolls Soundtrack (50, +35 %)
  6. Migos - Culture (47, -6 %)
  7. The Weeknd - Starboy (46, -8 %)
  8. ▲ Různí - Moana Soundtrack (39, +65 %)
  9. Big Sean - I Decided (39, -20 %)
  10.  N Aaron Watson - Vaquero (39)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY