shop.musicserver.cz
Animals As Leaders - The Madness of Many

Animals As Leaders na "The Madness of Many" ukazují, že skrze exhibici cesta nevede

Vydáno: 03.03.2017 15:01 v sekci Recenze - Matěj Kostruh | foto: facebook interpreta

Jedni z předních představitelů moderního metalu, Animals As Leaders, jsou zpět. Po vydařeném albu "The Joy of Motion" z roku 2014 přišli loni pokrokoví instrumentalisté s velmi intenzivním počinem "The Madness of Many". Jedná se v diskografii skupiny o vrcholné dílo, nebo spíše o přešlap?

7/10

Animals As Leaders - The Madness of Many

Vydáno: 11.11.2016
Celkový čas: 52:56

Skladby: Arithmophobia, Ectogenesis, Cognitive Contortions, Inner Assassins, Private Visions of the World, Backpfeifengesicht, Transcentience, The Glass Bridge, The Brain Dance, Apeirophobia

Vydavatel: Warner Music

Animals As Leaders vytvářejí dojem zcela nedostižné formace. Už od jejich samotného nástupu na scénu se zdá, že disponují technickým a kreativním náskokem, který je pro ostatní členy nové vlny metalové avantgardy zkrátka nemožné smazat. Nová deska těchto progresivních ikon "The Madness of Many" zmiňovaný stav i nadále potvrzuje.

Už jen při letmém poslechu novinky je jasné, že skupina kytarového poloboha Tosina Abasiho posouvá hranice zase o kus dál a dostává se tak až na okraj samotné myslitelnosti hudebních a technických možností vůbec. Jejich ultra jazz-metalová fúze demonstruje nevídané možnosti lidského mozku - nutí člověka se pozastavit a žasnout. Ano, o stimulaci údivu jde na nové desce Animals As Leaders především. Bohužel.

Zdá se, že ačkoliv nové album konečně nachází oproti svým předchůdcům pro celou skupinu její vlastní, signifikantní zvuk, hudba samotná je posluchači nyní přístupná snad ještě méně než kdy předtím. Vysoce výkonné trio muzikantů pracovalo na novém materiálu poprvé skutečně kolektivně jako kapela. Výsledek je ovšem spíše rozpačitý. Hudebníci jako by byli s novým počinem nyní až příliš zahledění sami do sebe a do vlastní sítě nepřehledných polyrytmických struktur se tentokrát bohužel vyloženě zamotávají. Nahrávka tím pádem vyznívá poněkud arogantně - jako uzavřený svět pouze pro vyvolené, jako pro někoho, kdo přece zajisté dalece přesáhl banalitu středoškolské matematiky.

Kamenem úrazu je ale spíše to, že deska postrádá téměř jakékoliv výrazné a zapamatovatelné melodie či pasáže. Namísto toho nám hudebníci servírují (zejména v první polovině nahrávky) kontraproduktivní změť nesourodých částí a jako by zapomínali na to, co chtěli původně svou hudbou říct. Většině skladeb chybí lehkost, nadhled, sebereflexe a hlavně momenty, které by jednotlivé kompozice rozzářily a pomohly definovat jejich obsah.

Tomu k nelibosti dokonce odpovídají i názvy některých písní. Například taková “Backpfeifengesicht” se nedá pouze vyslovit, ale bohužel snad ani poslouchat. Genialita přece nespočívá jen v prezentaci nadlidských instrumentálních dovedností, nýbrž také v práci s atmosférou, emocemi, kompozicí jako takovou a především ve schopnosti jasně komunikovat dané poselství. To se však Animals As Leaders pro tentokrát příliš nedaří. Na pilu tlačí zkrátka až zbytečně moc.

Naštěstí si však skupina ke konci nahrávky své přehmaty asi uvědomí, přichází na méně sveřepý tón a nechává posluchače k prospěchu věci také vydechnout. Vyrovnaná "Private Vision of the World" skvělým způsobem demonstruje přednosti dnešního djentu, zatímco zaklenující "Aepirophobia" konečně nabízí onu vytouženou akustickou krásu, o kterou jde v instrumentální hudbě především. Je dobře, že na tento hlavní aspekt kapela přece jen jen úplně nezapomněla. Vrcholem desky je však nepochybně bezmála avant-jazzová kompozice The Brain Dance" - dost možná nejlepší skladba, jakou kdy skupina napsala, a zcela jistě eso, které má album v rukávu schované.

Jak by se tedy dala novinka shrnout? Kytarista Tosin Abasi, stejně jako jeho spoluhráči, již světu demonstrovali své schopnosti více než dostatečně a snaha o ještě větší komplexitu, složitost či působivost se na kolekci jeví spíše jako omyl. V tomto ohledu by měli udělat raději krok zpět k lepší srozumitelnosti a soustředit se například na důvody, kvůli kterým by si fanoušci měli skupinu zajít poslechnout naživo. Takto však moc pádných argumentů nezanechávají, jelikož deska zkrátka nenabízí dostatek hitových momentů, pro který by měl posluchač chuť po nahrávce znovu sáhnout nebo který by ho přiměl navštívit živý koncert.

Skrze samolibý exhibicionismus tedy cesta určitě nevede. Ano, vtírá se zde námitka, že skupina a její hudba je nadčasová a na svou dobu nepochopená. To jistě ano, ale i nadčasová skupina potřebuje silné skladby a ty se Animals As Leaders na "The Madness of Many" až na pár světlých momentů přinést nepovedlo.

NÁZORY
  • Zajímavé, poutavé. Je to tak jiné a věřím, ... (Tomáš Blue, 04.03.2017 17:00) Reagovat

    Zajímavé, poutavé. Je to tak jiné a věřím, že těžko hodnotitelne. Mému mozku tyto skladby lahodí rozhodně víc než srdci. Fajn tip pro lidi co už toho slyšeli hodně napříč různými žánry...

  • na Brutalu celkem překvapili a bylo to příjemn (Fimi, 04.03.2017 20:48) Reagovat

    na Brutalu celkem překvapili a bylo to příjemné zpestření....doma bych si to asi nepustil....ale muzikanti jsou to dobří

  • Podařilo (Wdz, 10.03.2017 18:26) Reagovat

    Je to skvělá deska pro fanoušky djentu. Používáte až moc silná slova - arogance, přehmaty, samolibý exhibicionismus. Recenze je opravdu slovně hodně květnatá. Dáváte sedm, ale vyjadřujete se tak na 3. Desku doporučuji všem vyznavačům tohoto žánru.

    • Re: Podařilo (Anonym, 16.03.2017 19:31) Reagovat

      Dobrý den,

      Díky za váš názor. Ano, má recenze je poměrně dost subjektivní a nekompromisní. Deska je dobrá, ale mám k ní výhrady, které, dle mého názoru, nelze pominout a mým cílem bylo nedostatky naopak vyzdvihnout. Deska je to zcela jistě exhibicionistická a z velké části skutečně samolibá. Omlouvám se, ale takto ji vnímám. 7 bodů dávám ale proto, že se stále jedná o skvělou hudbu ;)

      M.S. Kostruh

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Video: Horečnatý sen i rituál. To je klip "Monomyth" od Animals As Leaders (03.09.2021 08:14)
- Naživo: Čtvrtý den Brutal Assaultu aneb Jak se v bahně utopil masomlýnek (17.08.2019 09:00)
- Publicistika: 4 x 5 koncertů, které nevynechat na 24. ročníku festivalu Brutal Assault (07.08.2019 08:00)
- Koncem července se v Modré Vopici zastaví progmetalisté Intervals (09.06.2019 15:48)
- Na soupisku Brutal Assaultu přibyli třeba Voivod. A navrch jedna kauza (10.01.2019 15:25)
- Nové desky pro 46. týden (21.11.2016 10:53)
- Djentový festival Euroblast proběhne i s českou účastí (30.07.2012 09:35)
- Naživo: Magický večer splněných hudebních přání (30.04.2012 11:44)
- Naživo: Progresivní běsnění v Rock Café (15.09.2011 11:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu