shop.musicserver.cz
Fenomén Sofar Sounds: Zažijte koncerty jinak!

Fenomén Sofar Sounds: Zažijte koncerty jinak!

Vydáno: 09.02.2017 10:45 v sekci Publicistika - Jan Trávníček | foto: YouTube.com

Chodíte-li rádi na koncerty a už dávno netřídíte hudbu podle žánrů, ale podle kvality, možná jste se dostali do fáze, kdy si říkáte, že už vás nic nepřekvapí. Vše se jednou okouká. Sofar Sounds na to jdou ale jinak a pod heslem "Navracíme kouzlo do živého hraní" pořádají poněkud netradiční setkání.

Sofar Sounds
© Krzysztof Lipski
Pojem Sofar Sounds rozhodně není úplnou novinkou, jedná se o značku, která vznikla v Londýně už v roce 2009, k nám, konkrétně do Prahy, se ale dostala teprve před pár měsíci. A o co se vlastně jedná? Zaregistrujete se na stránce www.sofarsounds.com/prague, a pokud budete mít štěstí a budete mezi přibližně stovkou vyvolených, do mailu vám přijde nejprve datum, kdy se událost koná. V den konání následně dorazí další zpráva s konkrétním místem, kam se máte v určenou hodinu dostavit.

Zde se na chvílí zastavíme, ta místa totiž nejsou ledajaká. Zapomeňte na Lucerna Music Bar, Rock Café nebo Forum Karlín, Sofar Sounds je jiný. Jedním z jeho největších kladů totiž je, že se koná pokaždé někde jinde a právě místa, která si ke své hudební seanci vybírá, za sebou nějakou koncertní minulost povětšinou nemají. Takto se můžete dostat třeba do něčího rozměrnějšího obýváku, do obchodu s botami nebo do starého, polorozpadlého kostela na Žižkově, kde se v předvánočním čase rozdávaly santovské čepice a sedělo se v několika řadách v kruhu kolem muzikantů na dřevěných židlích. Nebo do podniku zvaného Grid, což je zapadlý cihlový bar s několika gauči, starým pinballem a slepenou papírovou hlavou, která visí nad barovým pultem. Možností je spousta a právě neokoukanost jednotlivých prostorů je jedním z největších lákadel.

Sofar Sounds
© Krzysztof Lipski
S těmi překvapeními ale ještě nekončíme. Ta největší pecka totiž je, že na čí koncert jdete, se dozvíte z malého papírku až u vchodu! Ta tajemnost a gamifikace celého zážitku tak dělá z akce unikátní příležitost vyzkoušet něco nového.

Struktura večera bývá poměrně jasně daná. Začíná se něco málo po osmé večer a na improvizovaném pódiu se do desáté vystřídají tři interpreti. Moderátor nejprve všechny přivítá, vysvětlí, že principem Sofar Sounds jsou unikátní zážitky na nezvyklých místech a se zajímavými talenty, a poprosí diváky o respekt k vystupujícím. Mobily tak zůstávají v kapsách, všichni tiše sedí a naslouchají muzikantům, o nichž do té doby možná vůbec neměli ani ponětí. Každý z vystupujících odehraje zhruba čtyři skladby, během nichž je slušnost představit jejich příběhové pozadí, neuškodí nějaký ten vtípek na odlehčení a publikum složené převážně ze studentů, ať už českých nebo těch, co jsou v Praze na Erasmu, vzorně tleská. Po skončení se všechny tři kapely rozloučí, diváci zanechají na tabuli vzkaz, jak se jim to líbilo, a do klobouku u východu mohou organizátorům i mladým talentům přispět libovolnou částkou.

Sofar Sounds
© Richard Nelson
A koho že vlastně na takové sešlosti můžete potkat? Vzhledem k tomu, jak je zatím všechno v počátcích a lidé si o tom říkají vlastně jen klasickou šeptandou, spoléhá se především na domácí, ale i zahraniční talenty. Od července minulého roku, kdy se pražská odnož Sofar Sounds konala poprvé, jste mohli vidět například Australany The Littlest Fox nebo Ryana Ferrise, Brity Femi Temowo, Meredith Baker či Sarah de Warren, vyzdvihnout ale určitě zaslouží na klávesy hrající turecká nu-jazzová zpěvačka Ilay Bal s modrými vlasy, jejíž hlas byl opravdu působivý, nebo na lednové akci vystupující sympaťák Brayana, tedy jakýsi nový John Butler, tentokrát však původem z Peru.

Z domácích interpretů za všechny zmiňme právě na nejčerstvější akci vystupující Veroniku Wild, která za piánem připomínala Markétu Irglovou nebo partnerské i muzikantské duo MarZ s velice vydařenými českými texty a blízkostí k takovým jménům jako Zuzana Navarová nebo Radůza.

Sofar Sounds
© Richard Nelson
Není ostudou přiznat, že jste dost možná o žádném z výše zmíněných vystupujících dosud neslyšeli. S tím se počítá. Jednak je Sofar Sounds akce, která se teprve rozjíždí a tudíž jí kromě jiného chybí také kapitál, ale její kouzlo tkví právě v takovém nečekaném hudebním objevování. Na druhou stranu například ve Velké Británii už měli na jedné z akcí i Bastille. A to ještě dříve, než se z nich staly globální hvězdy. I Praha už se ale může chlubit účastí zavedených Lake Malawi. A známější jména budou určitě ještě přibývat.

Pochopitelně ne všechno je úplně růžové. Organizátoři kromě napjatého rozpočtu a komplikovaného shánění vhodných prostor bojují tu a tam i se špatným zvukem, nedostačujícím vytápěním nebo nemožností návštěvníkům nabídnout například nějaké pití, pokud se akce koná v prostorách typu zmiňovaného kostela. To jsou ale ve výsledku jen prkotiny. Důležitý je nápad. Dělat věci jinak. Nebát se. Objevovat. Zažít nečekané. A třeba si i najít novou nejoblíbenější kapelu.

Sofar Sounds
© Richard Nelson
Jasně, cynikům to může připadat jen jako reklama. Chápeme je. Jenže na druhou stranu - kolik tady vzniká podobných projektů, které jsou ojedinělé jak nápadem, tak provedením a z nichž nakonec můžete odcházet obohacení prakticky zdarma? Když je něco dobré, není nic špatného na tom to říct nahlas. A Sofar Sounds je dobrá akce.

Proto pokud jste návštěvník, který se chce zúčastnit, nebo chcete pomoci organizátorům v rozletu a nabídnout třeba své prostory k hraní, s čímž občas bojují, nebo jste třeba i umělec, který hledá novou výzvu, klikněte na www.sofarsounds.com/prague a dejte o sobě pořadatelům vědět.

Příští setkání bude 12. února a tentokrát by se mělo nezvykle konat ještě odpoledne za světla. Přijďte. Určitě to i tentokrát bude stát za to.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Maroon 5 v Praze doplní i Gwen Stefani, Delta Goodrem, D.Y.K. a Lake Malawi (13.02.2023 10:05)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (5-1) (27.01.2023 12:05)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Naživo: Bastille s Alice Merton zas a znovu dorazili do České republiky (25.11.2022 15:11)
- Fotogalerie: Bastille se po pár měsících vrátili do Česka (24.11.2022 13:17)
- Minirecenze: Bastille hýří na zbytkové desce "Dreams Of The Past" skvělými písněmi (09.09.2022 17:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu