shop.musicserver.cz
The Naked & Famous - Simple Forms

The Naked & Famous se na "Simple Forms" mění v cílevědomé popaře

Vydáno: 29.01.2017 10:15 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Kouzlo Nového Zélandu je pryč, nastupují blikající neony Los Angeles. Alespoň tak momentálně působí tvorba The Naked & Famous. Zda je to jen dočasná tvář nebo nový standard, je v tuto chvíli těžké předjímat, není ale pochyb o tom, že nahrávka "Simple Forms" bude jitřit emoce. Vezmou ji fanoušci na milost?

7/10

The Naked & Famous - Simple Forms

Vydáno: 14.10.2016 (ve světě)
Celkový čas: 40:23

Skladby: Higher, The Water Beneath You, My Energy, Last Forever, Losing Our Control, Backslide, Laid Low, The Runners, Falling, Rotten

Vydavatel: Somewhat Damaged

Je obdivuhodné, kolik toho zvládne jedna písnička. První hit "Young Blood" z roku 2010, v němž The Naked & Famous oslavovali mládí, katapultoval kapelu z Nového Zélandu do celého světa a udělal z nich novou synth-popovou senzaci. Slušný úspěch zaznamenal i další singl "Punching In A Dream", přesto je právě debutová skladba dodnes a asi už navždy jejich největším hitem.

S druhým albem "In Rolling Waves" zpěvačka Alisa Xyalith a spol. zamířili k poněkud umělečtějším formám hudby a zatímco čerpali z novozélandských lesů a gejzírů, pod rukama jim začala vznikat kolekce tu a tam blížící se žánrům jako post-punk, indie rock, noise pop nebo new wave a místo raných MGMT se blížili spíše takovým formacím, jako jsou například islandští Sigur Rós. Na musicserveru jsme nad druhou studiovkou jásali a udělili jí zasloužených 9 z 10. O nadšení z nezapomenutelného koncertu na Rock for People ani nemluvě. Třetí kolekce ale opět otáčí kormidlo jinam.

"Simple Forms" je vlastně poměrně příhodný název. Aucklandští rodáci na ní totiž svou hudbu dramaticky zjednodušili, vyházeli všechny artové pasáže a rozhodli se, že navážou na své komerční úspěchy z debutu. Album je proto kratší, údernější, kompaktnější a postrádá hloubku. Snaží se hrát na první dobrou, zaujmout jednoduchou melodií a silným refrénem, kašle na složitosti a druhý plán. Je to produkt k okamžité spotřebě.

Do určité míry za to určitě může i přesun působiště do Los Angeles v roce 2012. Tam přece na nějaké zdržování není čas. Buď máš co nabídnout, nebo padej. Muzikanti pojmenovaní podle Trickyho songu "Tricky Kid" se tedy rozhodli, že jejich novou modlou budou spíše kapely typu CHVRCHES, Years & Years, Hurts nebo Claire. Ústupek z umělečtějších kruhů vstříc žvýkačkové kultuře nelze brát jinak než jako krok zpět, na druhou stranu ale i tak "Simple Forms" nabízí pár záchytných momentů, které by bylo nespravedlivé opomenout.

Hned první singl "Higher" pojednávající o jednotě a povstání utkví v hlavě po prvním poslechu a je také asi nejzapamatovatelnějším dílkem celé skládačky. Boduje i "The Water Beneath Us", v němž zpívá i Thom Powers a vliv CHVRCHES je zde asi nejzřetelnější. Úspěchy by skupina mohla slavit i s "My Energy", který jako jeden z mála téměř zcela stojí na mužském vokálu, čímž se jednolitost desky na chvíli tříští. Velmi povedená je i sladká tečka "Rotten", která leckomu může připomenout popovější momenty Against The Current.

Disko rytmus elektronických bicích naopak pohřbívá "Last Forever" a elektroničtější kousek "Losing Our Control" je sice hudebně odvážnější, lehké experimentování ale paradoxně nevýraznému jádru skladby mnoho nepomohlo. Texty povětšinou nejsou příliš osobní, spíše se podobně jako už kdysi v "Young Blood" snaží o tématech jako samota, zrada, odpuštění a láska jaksi mluvit za všechny. A to i přesto, že tvorbu novinky poznamenal rozchod ústřední pěvecké dvojice. Hodně zvláštní je také rozhodnutí netočit k novince žádné klipy.

Ve výsledku "Simple Forms" rozhodně není špatná deska, oproti předchozím dvěma kouskům je ale doposud bezpochyby nejslabší. The Naked & Famous na ní začínají ztrácet svou výjimečnost, a i když na 1. února chystaný pražský koncert bude jistě opět perfektní, obavy o jejich budoucnost jsou jistě na místě. Natočili sice slušné album, svůj vlastní stín ale podobně jako jejich souputníci Empire Of The Sun tentokrát nepřekročili.

NÁZORY
  • Souhlas, u mě také zklamání. Nakonec alespoň ... (Ondřej, 29.01.2017 13:23) Reagovat

    Souhlas, u mě také zklamání. Nakonec alespoň tolik nelituji, že nemám začátkem února čas na jejich pražský koncert.

  • ne Tricky, ale PUSA (npyrin, 01.02.2017 15:54) Reagovat

    On i v době whosampled.com někdo ještě furt vydrží opakovat tu blbost s Trickym? Ta písnička je původně od The Presidents of the United States of America.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Naživo: Against The Current hráli v Lucerna Music Baru naposledy. Příště půjdou určitě do většího (22.11.2023 12:58)
- Video: MGMT se v únoru vrátí s další studiovkou. Ohlašují ji zvířecím videoklipem "Mother Nature" (02.11.2023 18:17)
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: Lauren Mayberry z CHVRCHES sólově debutuje křehkou klavírní baladou "Are You Awake?" (05.09.2023 13:16)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu