The Weeknd nakonec se "Starboy" po čtvrt roce dobyl americké singly

27.12.2016 21:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Vypadalo to, že The Weeknd na stříbru zůstane navždy, v posledním týdnu ale šel vítězství naproti a menším trikem se "Starboy" získal zlato, své třetí celkové. V albech vyhráli v hlavní vánoční sezóně Pentatonix s "A Pentatonix Christmas", po pěti letech tak deskám vévodilo sváteční album.
The Weeknd - Starboy (singl)
© facebook interpreta
SINGLY - Daft Punk nikdy nezískal americké zlato. S "Get Lucky" trčeli šest týdnů na stříbru. A se "Starboy" to vypadalo podobně: po osmi týdnech těsně pod špicí (vyrovnán nelichotivý historický rekord) a 13 týdny celkově už byla naděje na konečné dobytí singlového trůnu malá.

Ale management The Weeknda v předvánočním týdnu sáhl po poslední záchraně: slevě. 69 centů na iTunes bylo dost neodolatelných a singlu se rázem prodalo 86 tisíc, o polovinu více.

S 25 miliony streamů a 106 miliony rádiových impresí to pak konečně vyšlo na to zlato. Pro francouzské producenty tedy první. pro kanadského zpěváka už třetí po "The Hills" a "Can't Feel My Face".

Vítězství Weeknda je více než zasloužené, když připomeneme, že jednoznačný triumf mu před 6 týdny vyfoukli virální Rae Sremmurd. "Black Beatles" nyní tedy najdeme na dvojce. Bronz obsadili opět The Chainsmokers s "Closer".

Čtyřku si podržel Bruno Mars a na pětku se na úkor Ariany Grande posunuli Zay Hilfigerrr & Zayion McCall. Protože Zayn & Taylor Swift a J. Cole po výrazném debutu z Top 10 vypadli, polepšili si v ní DJ Snake a Maroon 5 a navrátili se do ní Machine Gun Kelly & Camila Cabello a Drake s "Fake Love".

Na nové maximum, jedenáctku, se posunul rapper Aminé s debutovým singlem "Caroline". Nedohledal jsem, jak se toto vůbec přihodilo. Stejně jako třináctka "Bad And Boujee" Migose ze stejného žánru.

Nejzajímavější novinku najdeme na čísle 50: "Last Christmas" Wham! se dostalo do Hot 100 úplně poprvé, více než tři dekády od vydání. Po vánoční smrti George Michaela bude song příště ještě výše.

    Top 10 - singly:
  1. The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
  2. Rae Sremmurd feat. Gucci Mane - Black Beatles
  3. The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
  4. Bruno Mars - 24K Magic
  5. ▲ Zay Hilfigerrr & Zayion McCall - Juju On That Beat (TZ Anthem)
  6. Ariana Grande feat. Nicki Minaj - Side To Side
  7. DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
  8. Maroon 5 feat. Kendrick Lamar - Don't Wanna Know
  9. Machine Gun Kelly & Camilla Cabello - Bad Things
  10. Drake - Fake Love

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Pentatonix - A Pentatonix Christmas
© facebook interpreta
DESKY - Tím, že americké Vánoce vyšly na neděli, do výsledků uplynulého týdne byly započítána podstatná část nákupů pod stromeček. Příští týden se ještě dozvíme, jestli se i v posledních dvou dnech (pátek a sobota) prodávaly desky o sto šest.

A jak to tedy dopadlo naposledy? Na čele se po pěti letech objevila vánoční deska: Pentatonix s "A Pentatonix Christmas" napodobili Michaela Bublého s "Christmas". Pro vokální skupinu to je druhé zlato po debutové eponymní desce. Pomohla jim sleva na iTunes i několik televizních vystoupení.

Zvítězit se jim povedlo až v devátém týdnu od startu, pomalejší nástup najdeme až téměř 4 roky zpátky, když Bruno Mars dobyl žebříček s "Unorthodox Jukebox" až ve dvanáctém týdnu. Shodou náhod, zpěváka nyní najdeme na dvojce s "24K Magic". Za bronzového Weeknda spadl minule debutující J. Cole s nepěknou procentuální ztrátou. První pětku uzavřel starší počin Pentatonix.

Na šestku se ve svém druhém týdnu posunul Garth Brooks s kompilací "The Ultimate Collection" a získal tak osmnácté Top 10 umístění, což jej mezi country zpěváky řadí na druhé místo za George Straita. Zbytek obsadili dva soundtracky a dvě rockové kapely.

V druhé desítce debutovali dva rappeři: Kid Cudi s "Passion, Pain & Demon Slayin'" a Gucci Mane s "The Return Of East Atlanta Santa".

    Top 10 - alba:
  1. Pentatonix - A Pentatonix Christmas (206 tisíc jednotek, +32 %)
  2. Bruno Mars - 24K Magic (114, +54 %)
  3. The Weeknd - Starboy (101, -7 %)
  4. J. Cole - 4 Your Eyez Only (90, -82 %)
  5. Pentatonix - That’s Christmas To Me (78, +20 %)
  6. Garth Brooks - The Ultimate Collection (64, +75 %)
  7. ▬ Original Broadway Cast - Hamilton: An American Musical (58, +21 %)
  8. Metallica - Hardwired... To Self-Destruct (53, +30 %)
  9. The Rolling Stones - Blue & Lonesome (52, +21 %)
  10. ▼ Různí - Moana Sountrack (51, +7 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY