shop.musicserver.cz
Bastille - Násilí s nikým nehne, z bradavek se lidi hroutí

Bastille - Násilí s nikým nehne, z bradavek se lidi hroutí

Vydáno: 18.01.2017 15:15 v sekci Rozhovory - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Britští Bastille navštívili již podruhé Prahu, aby zde tentokrát představili novou desku "Wild World", na které se v porovnání s "Bad Blood" začínají pozvolna zabývat globálními problémy. S kytaristou Willem a bubeníkem Woodym jsme probrali kontroverze ohledně nahoty, politickou neutralitu i objevení kytar.

Nejnovější deska si nevede vůbec špatně. O Danovi je známo, že si na slávu nemůže zvyknout. Je úspěch tohoto alba o něco přirozenější?

Will: Hodně kapel má problém s hledáním labelu. V tomhle ohledu jsme měli kliku, a můžeme tak pokračovat v tom, co nás baví. Skvěle divné to ale asi jen tak být nepřestane.

Většinu času trávíte na turné. Vznikla deska v autobuse?

Will: Částečně. Na cestách jsme toho napsali o poznání víc, protože s námi tentokrát cestoval i náš producent. Pak jsme se na chvilku vrátili do Londýna a tam desku dokončili.

Skrze "Bad Blood" jste se uvedli velkými hity, které jsme z rádií slyšeli měsíce. Je to pro vás osvobození, protože velkých hitů jste už dosáhli, nebo spíš stresující, protože jsou ze strany fanoušku očekávání?

Will: Nezapomínáme na to, že jsme pořád popová kapela, a tak u nás nehrozí nějaké hardcore experimentování či vychýlení. Když jsme ty singly psali, nepřemýšleli jsme o tom, že píšeme hit. Stejně jsme postupovali i u této desky. U prvního alba nebyla žádná očekávání, a tak odpadl určitý stres.

Bastille

Bastille je britská indiepopová kapela, která vznikla v roce 2010 nejprve jako sólový projekt zpěváka Dana Smitha. Později se k němu přidal klávesák Kyle Simmons, kytarista Will Farquarson a bubeník Chris Wood. Jejich debutové album "Bad Blood" vyšlo v březnu 2013 a katapultovalo se do čela britských žebříčků. V dubnu roku 2014 vyhlásila společnost Official Charts nahrávku "Bad Blood" nejprodávanějším digitálním albem roku 2013. Tři roky po debutu přišli s druhou deskou "Wild World" s hlavním singlem "Good Grief".

"Bad Blood" je v porovnání s novým albem méně osobní. Ostatně i název "Wild World" se zdá trochu moc relevantní vzhledem k současné situaci a vaše vizuály jsou těžce politické.

Will: Nebylo to vědomé rozhodnutí. Nacházíme se v turbulenci a je celkem nemožné, aby to interpreta do jisté míry neovlivnilo. Určitě jsme si neřekli: "Tak teď nahrajeme politické album." Ale vzpomínám si, že Dan měl v jednu chvíli moment epifanie, kdy jen pronesl: "Hele, my jsme politická kapela." Hlavní téma má však spíše co do činění s mezilidskými vztahy a snažíme se přijít na to, jak najít stabilitu uprostřed turbulence. Politika tvoří pozadí pro naši hudbu.

Myslím, že poprvé jste se hlasitěji k politice vyjádřili v živém přenosu BBC těsně po Brexitu.

Will: Po Brexitu a nyní Trumpovi se už dál nedá ignorovat situace a rozmach...
Woody: ...pravice. Pokud člověk nadále předstírá, že se nic neděje a snaží se zůstat neutrálním, je na špatné straně.

S novým albem přišly kromě politiky také kytary. Otřepanou otázkou je, zda kapela našla nový zvuk. Vy jste ale dokonce našli nový nástroj.

Will: Na prvním albu jsme kytary vůbec nepoužili a pak jsme si říkali, s čím novým bychom mohli přijít. Hele, co třeba s kytarama. (smích) Nejvíc nadšený byl Dan. Kdykoliv mě slyšel něco zahrát na kytaru, byl úplně vedle z toho, jak skvěle to zní. Cítil jsem se jako inovátor. (smích)

Pro tebe je to ale dobrá zpráva.

Will: Dobrá i špatná. Mám víc práce.

V klipu k singlu "Good Grief" se povaluje bezhlavý Dan, leč značná část publika byla více šokována letmou nahotou. Jak vznikl koncept klipu?

Woody: Vizuál měl vyvolávat dojem Rubikovy kostky. Spousta výjevů, které se navzájem prolínají. Myslím, že pohoršená reakce dost vystihuje stav naší společnosti. Letmý záběr na bradavky a lidé se hroutí. Ta nahota však neměla být sexualizována. Bylo to umělecké.

Will: Nás by ani nenapadlo, že to bude někomu vadit nebo že to někoho šokuje. Zbraně a useknutá hlava jsou přijatelné, ale bradavky působí chaos. Je tomu tak i ve filmech.
Woody: V mnoha amerických pořadech nesmí nadávat a ukazovat nahotu, ale dost to vyvažují násilím.
Will: Je zajímavé pozorovat, jak bylo video vnímáno v různých částech světa. Třeba ve Skandinávii jim to bylo fuk, tam beztak všichni pobíhají nazí.

Je pravda, že jste si nedávno pronajali klub pod cizím jménem a uspořádali koncert?

Woody: Jo, to bylo v Chaos Planet, což je poměrně chytrá narážka na "Wild World". Byla to rozcvička před tím, než jsme opět odjeli na turné. Hráli jsme v nejdusnější den roku v Londýně v tom nejdusnějším klubu v Londýně. V půlce koncertu jsme to museli zastavit a všichni se šli ven na čtvrt hodiny nadýchat vzduchu. Dan tam málem dostal infarkt.

Fanoušci netušili, že jdou na vás?

Will: Promotéři k pozvánce na koncert připojili dost vtipné bio, které ovšem silně naznačovalo, že se jedná o nás.
Woody: Na plakátu navíc bylo napsáno Bad Steel uvádí, což nebylo těžké rozluštit.
Will: Každé tajemství se provalí, a tak se během chvilky všechny lístky vyprodaly.
Woody: Byli jsme nadšení, že se nám podařilo prodat všech sto dvacet lístků. (smích) Lidi z labelu nám říkali, že jestli se nám nepodaří prodat sto lístků v rodném městě před světovým turné, pak asi máme problém.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Naživo: Bastille s Alice Merton zas a znovu dorazili do České republiky (25.11.2022 15:11)
- Fotogalerie: Bastille se po pár měsících vrátili do Česka (24.11.2022 13:17)
- Minirecenze: Bastille hýří na zbytkové desce "Dreams Of The Past" skvělými písněmi (09.09.2022 17:00)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Video: Bastille v show Jamese Cordena zahráli "Shut Off The Lights" (16.03.2022 10:56)
- Budoucnost podle Bastille. Jedna z nejúspěšnějších britských kapel se vrací do Prahy (22.02.2022 12:15)
- Recenze: Bastille na albu "Give Me The Future" bojují s budoucností ambiciózním popem (15.02.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu