shop.musicserver.cz
Pražský výběr, O2 arena, Praha, 7.12.2016

Pražskému výběru O2 arena neslušela

Vydáno: 08.12.2016 09:21 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Rozkovec@musicserver

Pražský výběr měl na 7. prosince letošního roku již dlouho dopředu naplánovaný velkolepý koncert v O2 areně, který měl být zřejmě rozlučkou s touto legendární skupinou. Kocáb a spol. pojali vystoupení skutečně velkolepě, se symfonickým orchestrem, efektním pódiem a se spoustou hostů. Ale povedl se?

Live: Pražský výběr

místo: O2 Arena, Praha
datum: 7. prosince 2016
Fotogalerie

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
V letošním roce se Pražský výběr, až na vystoupení v rámci putovního festivalu Hrady CZ, znovu koncertně odmlčel. Původně plánované nové album, po kterém byl ostatně pojmenovaný i rozlučkový koncert "eR...Last Or Forever", nevyšlo a vlastně není ani jisté, zda skutečně někdy vyjde. Historicky tradiční neshody v kapele jeho finální dokončení zkrátka neumožňují. Něco se jim ale přece jen povedlo dotáhnout do konce. A tím byl téměř megalomanský mejdan v O2 areně, kde kromě Českého národního symfonického orchestru, v čele s dirigentem Metropolitní opery v New Yorku Stevenem Mercuriem, vystoupil zástup hostů napříč žánry.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
Velmi solidně zaplněná pražská aréna se sice dočkala menšího zpoždění, ale hned po vstupu na plochu fanoušky překvapilo velkolepě připravené pódium s rampou až do jedné třetiny arény, velký Ropotámo s roztaženýma rukama u jejího stropu či čtyři velké obrazovky. Uprostřed něj a po krajích pak bylo připraveno místo pro symfoniky. Michael Kocáb, který byl hlavním dramaturgem celé akce, skutečně nešetřil a pro návštěvníky připravil na tuzemské poměry velkolepou podívanou.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
Bohužel právě dramaturgické chybky kapele hlavně zpočátku podrážely nohy. Prakticky celá první třetina koncertu se obešla bez hlavních protagonistů, což postupem času začalo fanoušky uvádět do rozpaků a nelibosti. Nepomohl ani žlutý tank na obrazovce, kterým před nedávnem Pražský výběr demonstroval právě před O2 arenou, ani snaživí hosté. První skladbu "Nekonečnej mejdan" odpálilo trio zpěváků v čele s Viktorem Dykem a pohybujícím se Ropotámem nad hlavami hudebníků. Posléze nastoupil i Vojta Dyk s písní "Tajtrló", ale ke zklamání diváků stále bez legendárních hudebníků.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
Ani nástup samotné kapely nebyl zrovna ideální. Jednotlivé nastupování a střídání jejích členů působilo nekompaktně, až podivně. Se "Strakou v hrsti" za zpěvu Vojty Dyka přispěchali oba bicmani formace Jirka Hrubý a Klaudius Kryšpýn. Ti posléze zase odešli, aby na jejich místo nastoupil za doprovodu Ivy Pazderkové Vilém Čok s vysavačem místo mikrofonu. Ale i ten vydržel na pódiu jen na chvíli a nezvyklý nástup dovršili i Michal Pavlíček a Michael Kocáb s písní "Snaživec". První jmenovaný pak zavzpomínal na nedávno zemřelého Radima Hladíka, kterému do rockového nebe věnoval píseň "Stín". Velmi dojemný moment umocnili diváci, kteří povětšinou aplaudovali vestoje.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
Ve chvíli, kdy se díky vzpomínce na velikána tuzemské hudby začala konečně budovat atmosféra, hudebníci znovu opustili pódium, aby uvolnili místo taneční skupině Jad Dance Company, která sama odtančila a odzpívala kultovní píseň ze "Straky v hrsti" "Bangabasava". Dosavadní roztříštěnost jen dotáhl do konce vymodlený nástup všech členů najednou. Aby to nebylo totiž příliš obyčejně, odehrál se za zvuku starobylé písně z "Žebrácké opery" "Mackie Messer", kde si všichni oblečeni do bílého obleku střihli roli zpěváků. Jenže i pak se za nevole diváků kapela znovu odebrala do zákulisí, aby pod světla nastoupili znovu oba Dykové a Michal Skořepa s písní z alba "Běr" "Melem Nemelem".

První skutečně rockovou pecku Pražský výběr vytáhl až téměř po hodině koncertu a rovnou pálil ostrý náboj v podobě snad nejznámější skladby "Pražákům těm je tu hej". Fanoušci to kvitovali velkým aplausem, byť rozhořčení z dosavadního průběhu koncertu bylo všudypřítomné. Následovala zvláštní verze "Na Václavským Václaváku" se stále jedinečným zpěvem Vildy Čoka, který byl nakonec snad jediným opravdu zábavným článkem celého večera. Jediný on využil dosyta velikost arény a neúnavně pobíhal po visuté rampě, poskakoval, komunikoval s fanoušky a koncert si naplno užíval. V mnoha momentech byl kreacemi ne nepodobný Angusovi z AC/DC.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
Na nostalgii se během vystoupení moc nehrálo. Kocáb jen při představování písně "Olda je přítel můj" vzpomněl na potíže způsobené při jejím zahrání v tehdejší komunistické České televizi a občas se na obrazovkách promítaly staré záběry z videoklipů a tehdejších koncertů kapely. Kocáb raději vsadil na moderní háv a kapelu po téměř celou dobu podporoval DJ Roxtar.

Po rozpačité první části se prostřední část koncertu odehrála s výrazně větším nábojem a nechyběly kultovní písně jako "Hrabě X", "Tatrman" či "Zubatá". Po "Proč jen já" přišla na řadu krátká pauza, která znovu rozbila konečně nastartované tempo. Během ní dostal prostor DJ Roxtar, což se vzhledem k vyššímu věkovému průměru a zastoupení zasloužilejších rockerů v publiku nejevilo jako dobrý tah. Velmi zvláštní, až bizarní moment však přišel hned poté, když během (ne)vtipného příchodu bývalého basáka Ondřeje Soukupa s Ivou Pazderkovou si první jmenovaný střihl duet s operní pěvkyní Gabrielou Beňačkovou v písni "Slušný člověk". Těžko říci, jak si to vzhledem ke komplikované minulosti protagonisty s legendární skupinou vlastně vyložit.

Pražský výběr, O2 Arena, Praha, 07.12.2016
© Rozkovec@musicserver
To už se za doprovodu efektních plamenů a laserů roztodivný večer chýlil ke konci. Je obdivuhodné, jakou práci si skupina a zejména Michael Kocáb s celou akcí dali a kolik peněz a úsilí příprava musela stát. Pódium nemělo chybu a hosté se skutečně snažili. Spojení se symfoniky ale nevyznělo úplně ideálně a mnohdy se namísto doplňování hudba obou těles spíše tříštila. Především však Pražskému výběru neslušela obří hala. Hudebníci se v ní ztráceli a původní undergroundový, až revoltový náboj se ve velkolepé show ztrácel, až postupně zmizel. Zvuk nebyl tradičně ideální, ale vzhledem k vysokému počtu účinkujících to nebyl rozhodně průšvih.

A resumé? Pravděpodobně rozlučkový koncert byl hodně netradiční a skalní fanoušci ho zřejmě nepřijali s otevřenou náručí. Na druhou stranu přibližně stopadesátiminutový koncert utekl jak voda. Na pódiu se stále něco dělo, ať v dobrém, nebo špatném smyslu, a vystoupení neustále vyvolávalo emoce. Pravdou je, že o to Pražskému výběru vždy šlo. Přesto je autor tohoto článku přesvědčen, že menší a komornější scéna Výběru sluší nesrovnatelně lépe. Všechny velké skupiny (a tím Pražský výběr nepochybně je) nepatří automaticky na velká pódia, a kdo pamatuje na koncerty v klubech a menších kulturácích, bude patrně souhlasit, že atmosféra v nich byla nesrovnatelně hutnější.


NÁZORY
  • Mám je zkrátka rád.... (HR, 08.12.2016 10:24) Reagovat

    Byl jsem na koncertě a velmi nesouhlasím. Svůj názor nikomu nevnucuji, ale podle mě se koncert velmi povedl. Právě estrádní pojetí v kombinaci s rockovými bloky byl fajn nápad. Výběr byl vždy netradiční a nekonvenční a je i teď.... a když nic jinýho, tak chlapům je o 35 let víc.... Kocáb se nebojí dělat si věci po svém, což možná uplně nectí kapelního ducha, ale právě ten věčný spor individualit ... to je, byl a doufám, že ještě bude Pražský Výběr.

    Zápory, podle mě - tyto (avšak vcelku zanedbatelné):

    Malý prostor Ondřeje Soukupa, škoda že nezahrál. Nápad odzpívat Slušného člověka s Beňačkovou, fajn.... ale proč se nechapil basy už v SOS nechápu, ale zapojit se mohl on i ona do nějaké výběrovské písně....

    Opakování Pražáků v závěru jsem uplně nepochopil, možná by bylo zajímavý je odehrát s původním textem o rybníku. Opakování mi není jasné z toho důvodu, že trestuhodně nezazněla Sbal si to svý ráno, což je pecka do přídavků jako dělaná.

    Vyzdvihuji naopak zařazení skvělé, bohužel málo známé Reminiscence z období Adieu CA. Kocábova vážnější poloha mi nikdy nevadila.

    Závěrem snad jen, že Vildovi Čokovi už to nehýká jako za mlada :)

    Celkově ovšem Palec nahoru a Klobouk dolů !! Díky, pánové



    • Re: Mám je zkrátka rád.... (Petr J. Novotný, 08.12.2016 10:54) Reagovat

      Také si myslím, že nekonvečnost koncertu je jednoznačně pozitivní - nezamkli se do retra, ale skvěle ho refreshovali a doplnili o úchylárny - v tom nejlepším slova smyslu. Vždycky něco zkoušeli, tak to zkusili zase. A protože na to měli peníze, udělali to takhle.
      Co se té (určitě méně než celé) první hodiny týče, mě to bavilo - právě z toho hecu: že hlavní hvězdy si nástup odkládají. Byl to takový úchylný revival v režii originálu, a všichni to odehráli, odtančili a "odšmidlikali" opravdu skvěle.
      Tohle vše říkám jen proto, že normálních koncertů Výběru jsme všichni mohli zažít tucty - a i kdyby to byl jen ten letošní na Hradech nebo předchozí "poctivé" dvojdeskové turné, tam jsme se namlsali na klasiku, a tudíž přece vůbec nevadí, že si to pro jednou střihli jinak.
      Suma sumárum - hudebně mi přišlo vše buď výborné, nebo prostě zajímavě pojaté - a kde se něco zkouší, někdy to nevyjde, jenže právě v tom je živák úžasný, i v chybách a slepých uličkách tepe život a hlavně z nich čiší chuť nezakrnět. Zrovna ten Slušnej člověk byl podle mě naprostý vrchol, co se souhry symfoňáku a kapely, ale i aranží týče.
      Na hlavičku mi přišly dramatické fórky, to je pravda - jenže tak to dopadá, když se hudebníci montujou do dívadla. Bez ztráty květinky z toho vyšel jen Čok, který krom své živelnosti hraje v muzikálu a je prostě i divadelně "vyhranej".
      Ondřej má vlastně ve všem úplnou pravdu - jenže je to úhel pohledu a je dobré se na to podívat i jinak. S čím ale docela vážně nesouhlasím, je vlažnost publika: právě proto, že jsme tam byli všichni poněkud postarší a uprostřed týdne vomlácený z práce. Mám dlouhodobý dojem, že hudba u nás přestává být na fanoušcích vidět, že to mají vevnitř. V O2 aréně navíc vždycky "rostu" z toho, jak tam dvě třetiny lidí musí sedět. To pak vypadá každej uzívaně.

    • Re: Mám je zkrátka rád.... (Vlasta, 08.12.2016 15:52) Reagovat

      Zdravím do fóra. Jako přímý účastník včerejšího mazecu a velký fanda rockové muziky a Výběru zvláště, naprosto souhlasím s tímto článkem a Vilda také hýkal jako drak! Uhýkat to na takovém praktošu není žádná legrace! Podtrhuji: "Palec nahoru a klobouk dolů"!!!! Moc díky za ten obrovský zážitek. Vlasta 63´

  • souhlas (surprise, 08.12.2016 11:45) Reagovat

    S recenzí se plně ztotožňuji a to mám PV opravdu rád. Méně by bylo prostě více. Nic proti DJ, nic proti symfoňáku, nic proti hostům, ale musí to ladit a dávat nějaký smysl. Estráda Meckie Messer byla úplně mimo. Proč jako? První hodina byla opravdu katastrofální. Copak jsem přišel na zpěvohru s písněmi Pavlíčka / Kocába? Pazderková vykřikuje legendární jména a nejenže na podium vylezou jiní lidé, ale na kytaru ani nehraje Pavlíček, ale nějaký kytarista z orchestru. Ducha PV tak poctivě držel jen Vilém Čok. Musel jsem si doma spravit chuť zremasterovanými CD a dnes si dám PV II z DVD. To mělo jiné grády.

  • Výběru estráda nesluší... (Martin, 08.12.2016 12:19) Reagovat

    Podle reakce diváků soudím, že to byl dramaturgicky nepovedený večer, kdy undergraundová skupina
    byla oděna do estrádního hávu a k tomu přispěla i volba moderátorky.Složité aranže jen umocnily
    pocit hudební strojenosti . Údernost , kreativita a instrumentální virtuozita Výběru zachraňovala
    dojem na poslední chvíli.Chyba je už od začátku ve spojení pojmu MEGA s kapelou tohoto charakteru.
    Recenze v úvodu mi mluví z duše.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Spoluhráči Radima Hladíka a hosté pokřtí reedici alba Blue Effectu "33" Zároveň v Lucerna Music Baru znovu oživí "Novou syntézu" s orchestrem (06.12.2023 12:56)
- Video: Vojtěch Dyk v písni "Táto" řeší smrt a rodinná pouta. A chystá koncert v O2 areně (24.11.2023 12:07)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Kdo se bojí, musí do lesa" Pana Lynxe (07.11.2023 17:00)
- Naživo: Pan Lynx si v Paláci Akropolis odbyl skvělou koncertní premiéru (01.11.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu