shop.musicserver.cz
The xx, Forum Karlín, Praha, 29.11.2016

The xx pohltili české publikum svou intimitou

Vydáno: 04.12.2016 20:21 v sekci Naživo - Jaroslav Hrách | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Britští The xx opět ožili! Kromě ohlášené třetí desky začali koncertovat a hned jako druhou zastávku si vybrali pražské Forum Karlín, které téměř hned vyprodali. Naživo představili kromě svých největších hitů také novinky z chystaného alba a pár sólových skladeb Jamieho xx.

Live: The xx

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 29. listopadu 2016
support: Jenny Hval
setlist: I Dare You, VCR, Crystalised, Sunset, Lips, Stranger In A Room (Jamie xx cover), Brave for You, Basic Space, Performance, Stars, Infinity, Islands, Fiction, Shelter / Gosh, Loud Places (Jamie xx cover), On Hold, Intro, Angels
Fotogalerie

The xx, Forum Karlín, Praha, 29.11.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Britská indiepopová kapela The xx u nás před lety vystoupila poprvé pro pár vyvolených na strahovské Sedmičce a od té doby přerostla v kapelu, která nemá problém vyprodat Forum Karlín. Proč zrovna The xx? Těžko říct. Nicméně "Intro" musí zbožňovat každý. Trojice Jamie xx, Romy Madley Croft a Oliver Sim momentálně pracovali na třetí řadové desce "I See You", která má vyjít v symbolický pátek 13. ledna. Pražský koncert se ovšem ještě nedal považovat jako součást turné k nové desce, bylo to spíš jen takové preview.

Toho večera předskakovala norská hudebnice Jenny Hval. Věřím, že ten, kdo zná alespoň mlhavě její tvorbu, se mnou bude souhlasit v tom, když řeknu, že dělá velmi kvalitní hudbu. Vzhledem k poslední vydané desce "Blood Bitch" jsem se na její vystoupení celkem těšil. Bohužel příliš tiché ozvučení bylo pro Jenny Hval osudné a celou její půlhodinovou show doslova zabilo. Místo krásných tónů její hudby a jejího jemného hlasu byl slyšel pouze otravný hluk publika, které se mezi sebou se značnou lhostejností k vystupující bavilo.

Na The xx už byli návštěvníci daleko koncentrovanější a tišší. Kapela na nic nečekala a odstartovala svůj set s novinkou "I Dare You", která už na první poslech příjemně překvapila svou chytlavou melodií. Dál jeli The xx na jistotu s hitem "VCR", který se od fanoušků dočkal velmi vřelého přijetí.

The xx, Forum Karlín, Praha, 29.11.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Jelikož se jednalo o teprve druhé vystoupení v sérii koncertů, bylo na hudebnících vidět, že se stále ještě rozehrávají. Dá se říct, že celý večer táhl převážně Jamie xx. Podle zvuku těch pár novinek, které toho večera zazněly, má pravděpodobně velký vliv na vývoj celé skupiny. Nejen u "I Dare You", ale i u "Lips", "Brave for You" a "On Hold" je slyšet jeho vytříbený rukopis známý z loňské desky "In Colours". V setlistu se dostalo také na čistě sólové věci a zde jsem byl strašně rád, že jednou z nich byla poklidná píseň "Stranger In A Room", při které si Jamie xx sedl na kraj pódia a zpíval.

Koncert se ze začátku opravdu slušně rozjel. Potom následovalo pár hluchých míst a vystoupení postrádalo drajv. Naštěstí ho zachránila závěrečná část, která měla tendenci směřovat k tanečním rytmům.

K The xx samozřejmě patří i důvtipné osvětlení. Při minulém vystoupení v pražské Lucerně a vlastně i na letním festivalu Colours of Ostrava jsme se mohli kochat krásnými světelnými plochami. Tentokrát to bylo poněkud slabší, ale zase nemohu říct, že by to bylo odfláknuté. Osvětlení a jednotlivé efekty byly bezesporu promyšlené, kupříkladu "Island" měl naprosto interesantní problikávání. Akorát mi tam prostě scházel nějaký ten wow efekt.

The xx, Forum Karlín, Praha, 29.11.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Celkem mile působil nenucený přídavek, kdy se kapela sebrala pryč ještě při závěrečné skladbě a po chvíli se vrátila. Konečně se dostal na řadu dlouho očekávaný nový singl "On Hold" z chystané desky. Ukázalo se, že refrénový sampl "I Can't Go for That (No Can Do)" od Hall & Oates skvěle funguje i naživo. Dále zaznělo i všemi oblíbené "Intro" a za zvuků následující písně "Angels" se kapela s pražským publikem rozloučila.

The xx po třech letech rozhodně nezklamali. Ukázali, že jsou stále schopni vytvořit krásně intimní atmosféru a dojmout většinu návštěvníků za pomocí svých jemných skladeb. Nové songy překvapily a nám nezbývá, než si na desku "I See You" ještě měsíc a půl počkat.

NÁZORY
  • V setlistu se dostalo také na čistě sólové v (Anonym, 06.12.2016 18:37) Reagovat

    V setlistu se dostalo také na čistě sólové věci a zde jsem byl strašně rád, že jednou z nich byla poklidná píseň "Stranger In A Room", při které si Jamie xx sedl na kraj pódia a zpíval.

    Zpíval Oliver :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Video: Oliver Sim v "GMT" opěvuje Londýn. A Beach Boys (08.07.2022 13:14)
- Video: Strach a přiznání. Oliver Sim z The xx v "Hideous" prozrazuje mnohé (25.05.2022 09:24)
- Video: "Fruit" je spojnicí mezi dětstvím a dospělostí Olivera Sima (07.04.2022 14:27)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Audio: V "Romance With A Memory" je Oliver Sim z The xx poprvé sám za sebe, i když jen tak napůl (13.03.2022 11:16)
- Publicistika: Podzimní desky, které máme nejraději (04.11.2019 13:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (10-1) (14.02.2018 10:30)
- Naživo: Druhý den Lollapaloozy byl ve znamení sluníčka, Foo Fighters, Rudimental, Hardwella a The xx (28.09.2017 18:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu