shop.musicserver.cz
Bastille, Forum Karlín, Praha, 26.11.2016

Forum Karlín zažilo na koncertě Bastille omdlévání i brázdění davem

Vydáno: 27.11.2016 20:29 v sekci Naživo - Karolína Stránská | foto: ireport.cz

Bastille před dvěma lety vyprodali pražské SaSaZu. Možná by se jim nyní povedlo to samé, kdyby Prahu ve stejný večer nesdíleli s Eltonem Johnem a především s Tomem Odellem. Forum Karlín nicméně prázdnotou nezelo a britská kapela během energické show dokázala, že úkrok k politice z jejich vystoupení nic neubral.

Live: Bastille

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 26. listopadu 2016
support: Rationale
setlist: Send Them Off!, Laura Palmer, Warmth, Snakes, Flaws, Oblivion, Lethargy, Things We Lost In Fire, The Draw, The Currents, Campus, Bad Blood, Four Walls, Blame, Of The Night (remix), Fake It, Weight Of Living II, Glory, Good Grief, Two Evils, Icarus, Pompeii

Na dobré vlně se pražská show nesla od samotného začátku. Frustraci ze zdánlivě nekonečného čekání na kapelu mohli tentokrát fanoušci sdílet s televizním hlasatelem fiktivního projektu WWCOMMS, kterého pozornější poznali z klipu "Fake It", v němž gestikulací paroduje Camerona, Trumpa a možná i další. Během necelé hodiny tak zmíněná figura na obrazovce posvačila banán, prolistovala noviny a také okřikla údržbáře, z nichž se vyklubali sami členové Bastille.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 26.11.2016
© ireport.cz
Realizační tým neodflákl ani volbu předskokana. Jeho přítomnost nepůsobila jako nevyhnutelný, mdlý předkrm, jenž pouze oddaluje hlavní chod. Rationale, projekt, za nímž stojí charismatický Londýňan Tinashé Fazakerley, navíc sdílí s Bastille více než francouzský znějící název. Ač během hodinového setu poletoval mezi gospelem i osmdesátkovým synthpopem, závěrečnou skladbou "Fuel To The Fire" se vizuály i zvukem opět přiblížil hvězdám večera.

Frontman skupiny Smith několikrát v rozhovorech uvedl, že se mu sláva příčí a na pódiu si to stále naplno neužívá. Na pražském vystoupení byl opak pravdou. Během hodiny a půl zaškrtl téměř všechny kolonky definující kvalitní koncert. Kritici mohou ohrnovat nosy a poukazovat na to, jak mainstreamoví jsou. Pravdou však zůstává, že se Bastille, kromě pár vystoupení v televizních soutěžích, věnují především své hudbě, do které jim zatím nikdo nemluví, a turné, díky nimž dosáhli transatlantického úspěchu.

Kapely bylo tentokrát plné pódium. Na turné k základní čtyřce přibyla humorná trojice vokalistů, kteří volbou oblečení připomínali bedňáky, povolané do boje na poslední chvíli. Tanečními pohyby však zcela jasně zapadli na pódium vedle Smitha. Ten ostatně nezapomněl připomenout, že se považuje za nejhoršího tanečníka. Svými energickými poskoky a pumpováním do vzduchu nicméně nevybočuje z davu tančících Evropanů.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 26.11.2016
© ireport.cz
Vizuály, vzdávající hold filmovým klasikám i paranoii současného digitálního světa, zanechaly dojem, aniž by však přehlušily či zastínily samotnou kapelu, ačkoliv Smithova silueta místy s plátnem symbolicky splývala. Co však nesplývalo, byl jeho robustní baryton, kterým se připomněl v úvodu koncertu během "Oblivion".

Jak s humorem členové kapely uvádí, při nahrávání nové desky zjistili, že by mohli zkusit zapojit kytary. Dynamika zesíleného zvuku se mile projevila zejména v "The Currents" z nového alba "Wild World". Ne všechny novinky na pódiu fungovaly, mezi slabší momenty pražského koncertu se řadí "Four Walls", která zazněla na závěr druhé poloviny setu, jež byla po hudební stránce celkově výrazně slabší. Frontmana začaly po falsetové spoušti zrazovat hlasivky, jak sám uznal, když žvatlavou češtinou prohlásil: "Špatné." Výjimku tvořil pouze remix "Of The Night", který se i přes svou kompletní nahodilost stal jednoznačně nejprotančenějším číslem večera, následován klasikami "Bad Blood" či "Things We Lost In Fire", které nemohly nezaznít.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 26.11.2016
© ireport.cz
Závratně rostoucí fanouškovská základna ani velice slušné umístění nového alba v žebříčcích nevyústilo v aroganci či hvězdné manýry. I proto frontman kapely bez váhání přerušil v polovině skladbu "Lethargy", aby se šel do davu přesvědčit, zda dívka, jež zkolabovala, bude v pořádku, a posléze nemá obavy brázdit během skladby "Flaws" davem v sále. Smitha by organizátoři téměř museli od fanoušků odtrhávat, odmítá se stavět na piedestal, ačkoliv na jednom hodinu a půl hopsá, a vyčnívat, ačkoliv právě snahou splynout s fanoušky na sebe vrhá maximální míru pozornosti. Tu završuje přídavkem "Two Evils", kterou, podobně jako to mají ve zvyku britští Coldplay, odzpívá s kytaristou Willem na jednom z balkonů. Balada z alba "Wild World" se ukázala být nejshovívavější k jeho skomírajícím hlasivkám, neboť emocemi nabité novince podlamující se hlas slušel, zatímco v rychlejších záležitostech zpěváka pouze brzdil.

Hudební jízdu zakončila všemi očekávaná "Pompeii". K posvátné skladbě byli na pódium přizváni Rationale a závěr koncertu tak více než cokoliv jiného působil jako spontánní setkání kamarádů na večírku.

Lze předpokládat, že díky svému conversovskému jelimánství zůstane britská čtyřka miláčky publika ještě dlouhou dobu. Zajímavé bude sledovat, jakým směrem se bude během následujících let ubírat jejich tvorba. Na nové desce se vymanili z neosobního prostředí debutového alba a opatrně začínají diskutovat globální strachy, byť zatím skrze parodické figury Camerona a Trumpa, jak je tomu v klipu "Fake It". Paranoiu z digitálního světa kamer se jim daří skrze vizuály přenášet i na fanoušky na koncertech a navozovat tak pocit nejen blaha a uvolněnosti, ale také mírné znepokojenosti. Bastille se nestávají pouze čím dál tím poslouchatelnějšími, ale také političtějšími a uvědomělejšími.


NÁZORY
  • v pátek 25. 11. tam byli Testament a Amon Amarth,... (Fimi, 29.11.2016 00:00) Reagovat

    v pátek 25. 11. tam byli Testament a Amon Amarth, to byl teprve zážitek, na Testament se pařilo a málem to tam zbořili...ale neočekávám že tu o tom napíšete článek, kapela která hraje 30 let a právě vydala skvělé album a je jedna z nej ze svého žánru není nejspíš zajímavá :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Naživo: Bastille s Alice Merton zas a znovu dorazili do České republiky (25.11.2022 15:11)
- Fotogalerie: Bastille se po pár měsících vrátili do Česka (24.11.2022 13:17)
- Minirecenze: Bastille hýří na zbytkové desce "Dreams Of The Past" skvělými písněmi (09.09.2022 17:00)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Video: Bastille v show Jamese Cordena zahráli "Shut Off The Lights" (16.03.2022 10:56)
- Budoucnost podle Bastille. Jedna z nejúspěšnějších britských kapel se vrací do Prahy (22.02.2022 12:15)
- Recenze: Bastille na albu "Give Me The Future" bojují s budoucností ambiciózním popem (15.02.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu