shop.musicserver.cz

Vyčůrat, nemlsat a rockovat!

Vydáno: 06.10.2002 20:30 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Dlouhé čekání, naplněné alespoň částečně každodenním atakem z rádií v podobě singlu "Daniela", je konečně u konce. Lucie vydala své nové album "Dobrá kočzka která nemlsá" a všichni fanouškové mohou jásat - je na ní opět ta stará dobrá Lucie, po profesionální stránce ovšem dotažena téměř k dokonalosti.

8/10

Lucie - Dobrá kočzka která nemlsá

Celkový čas: 47:25

Vydavatel: B&M Music

Lucie je prostě jen jedna. Ani nevím, jak se to stalo, že zrovna tato kapela má v Česku tak jedinečnou pozici. Snad je to skutečně tím, že je složena zy čtyř silných a rozdílných osobností, které jejich hudbě dodávají to pravé kouzlo. Snad je to životními postoji. Anebo jen prostě skládají a nahrávají výborné písničky. Anebo je to v něčem úplně jiném. Ve výsledku je to stejně jedno, hlavní je skutečnost, že každé jejich nové album je očekáváno s obrovským napětím, stejně tak jako novinka "Dobrá kočzka která nemlsá" (ta chybějící čárka před "které" mě vyloženě štve...). Mám pocit, že právě s touto deskou se Lucie posunula už úplně ke stylu propagace, jaký je běžný u velkých kapel v zahraničí - pilotní singl "Daniela" byl do rádií vpuštěn téměř čtyři měsíce před oficiálním vydáním desky, takže za tu dobu navnadil snad všechny, kdo ho slyšeli. A že ho pravděpodobně slyšeli v Česku úplně všichni, protože se držel osm týdnů na první příčce rádiové hitparády. Očekávání tedy bylo velké, došlo ale naplnění? S klidným srdcem prohlašuji, že ano.

"Dobrá kočzka" sice nedosahuje kvalit podle mě jejich nejlepšího alba "Černý kočky mokrý žáby", ale v každém případ je lepší, než "Větší než malé množství lásky" a mnohem lepší než "Slunečnice". Mám na mysli desku jako celek, protože na novince sice nenajdete úderný úlet jako "Vona říká jó", úžasnou baladu jako "S tebou" nebo hitovou pecku typu "Medvídka" či "Ameriky", ale jako celek drží album pohromadě snad nejvíc v celé diskografii kapely. Zatímco minulé nahrávky většinou obsahovaly kromě hitů i několik vyloženě slabých skladeb, "Dobrá kočzka" je co se týká kvalty písniček úžasně vyrovnaná. Něco takového dokáží stvořit jen skuteční profesionálové. A těmi Dvořák, Kodym, Koller a P.B.Ch. bezpochyby jsou.

První zprávy hovořily o tom, že novinka se zvukem bude vracet právě k "Černým kočkám", ale výsledek je přece jen poněkud jinde. Potěšitelná je skutečnost, že kapela rezignovala na posun své tvorby více k elektronice či tanečnu, protože její místo je skutečně někde jinde, ale s proklamovanou rockovostí to taky tak žhavé není. Na desce je obecně mnohem více kytar než na posledních albech, ale skutečně tvrdé pecky, jako byly "Vona říká jo" nebo "Můžeš", zde nenajdete. Většina písniček se nese ve středním tempu ("Daniela", "Horkej den", "Zloději pocitů") a skutečně rychlých vypalovaček zde najdete poskrovnu a to většinou (kromě trošku neopunkově znějící "Neviditelné lži") až u konce nahrávky - "Kamení a smích" a "Vyčůrat pomodlit spát". Neboli deska je klidnější, co se týká tempa, ale ostřejší, co se týká zvuku. Osobně mě poněkud zarazilo, že se na druhý singl dostala písnička "Srdce", která zní jako standardní balada. Osobně bych si vsadil na úplně jiné písničky.

Ostrou ťafkou mezi oči je ale "multimediální sekce". Věřte tomu nebo ne, ale je tvořena dvěma soubory (videoklip k "Daniele" v menší a větší kvalitě), které jsou prostě jen nahrány na CD. Žádný uživatelský interface, vůbec nic! A nejsem si taky úplně jistý, zda je videoklip celý, připadá mi, že je pár sekund před koncem ustřižen, ale v televizi jsem ho neviděl, takže nevím. Ale to je jen detail.

Lucie na nové desce rozhodně nehledá nové hudební obzory, protože ty své, tvořené čistým rockovým písničkářstvím, už dávno našla. Lucie je taková naše česká jistota. A je dobře, že ji máme.

P.S.: Osobně by mě zajímalo, co se stalo s písničkami Oskara Petra, který jich dle rozhovoru v &MusiQ pro Lucii dodal hned několik. Že by kapela měla dost vlastního materiálu, a tak jeho skladby nechala ležet ladem?

NÁZORY
  • Koncert (Lydia, 10.10.2002 13:45) Reagovat

    Ahoj,ja by som sa skor opytala neviem ci to niekto aj precita ale bude skupina Lucie robit aj koncerty? Hlavne by ma zaujimala Bratislava, tak ako kazdy rok!Dakujem


  • ta deska je velke sklamani (john doe, 11.10.2002 00:05) Reagovat

    respektuju praci, kterou si lucie s deskou dala, ale vysledek je pro mne velkym sklamanim. daniela je sice pecka, ale nikdo uz ji nemuze ani slyset, ostatni veci jsou bez napadu.produkce je priserna i v ceskem meritku. jasne ze prachy hovori , ale od oskarapetra si toho meli vzit co nejvic, protoze tohle JE tvurci krize. kodym si vsechny dobry napady schova pro wanastovky coz je klise, ale pravda je to divnej produkt, tlustej,zastaralej, bez tvare. nabizi se paralela s posledni deskou U2.
    podle me jejich nejhorsi vec, ale ...

  • Reakce (Václav Kučera, 11.10.2002 15:10) Reagovat

    To je nesmysl. Tahle deska je vyborna nebo chces li, je rozhodne lepsi nez romanticka Slunecnice. Udelat tuhle desku urcite nebyla sranda. Pracovali na ni pres rok. Tri ctvrtiny pisnicek jsou tvrdy. Malokdo u nas v republice umi udelat takovou tvrdou desku. S U2 to taky nema nic spolecnyho. U2 jsou na posledni desce podstatne mekci, nez je Dobrá kočzka. Václav Kučera

  • reakce na reakci (john doe, 11.10.2002 16:53) Reagovat

    srovnani s U2 bylo v rovine urovne nahravek, nesrovnaval jsem styly. tvrdost je pojem, kteremu nerozumim. cekam na dobry pisne v lepsim pripade i dobre vyprodukovane, tohle jsem na nove desce lucie nenasel. jedine veci, ktere tam stoji za rec napsal koller. ostatni je vata, v nekterych pripadech vata hodne pouzita. lucie svobodova vsemu nasadila korunu legracnim, tisíckrat videnym bookletem. vysledny dojem je buransky a to me mrzi.nebylo to vzdycky tak.
    tesim se na kollerovu solovku, pripadne na jakykoli projekt " bez chlapcu "

  • Souhlas (Vasek, 12.10.2002 20:22) Reagovat

    Mas pravdu. Souhlasim s tim, ze Koller napsal lepsi pisnicky. Kodym na desce spachal hodne Wanastovysmu. Kukacka je, ale dobra. Vasek

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive (23.12.2022 08:00)
- Video: Proč? Lucie svou písničku plnou sboru a orchestru doplnila o ještě více sboru a orchestru (30.11.2022 18:36)
- Naživo: Lucie v Brně nabídla zážitkový večer (06.11.2022 19:02)
- Pražský koncert Lucie v opeře se odkládá, Koller přišel o hlas (11.10.2022 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu