Glass Animals odehráli velmi zábavný koncert, kterému však něco chybělo

12.11.2016 12:17 - Jaroslav Hrách | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Po dvou letech se k nám opět vrátila britská kapela Glass Animals, jež za svůj debut "Zaba" sklidila nečekaný úspěch. Tentokrát českému publiku představila druhou řadovou desku "How To Be A Human Being" a úspěšně vyprodala pražský klub Roxy. Přeskakovala jí nadějná skupina Pumarosa.

Live: Glass Animals

místo: Roxy, Praha
datum: 8. listopad 2016
support: Pumarosa

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Úterní večer, co se koncertů týče, byl v Praze opravdu bohatý. Vystupovali zde Glass Animals, Placebo, 65daysofstatic, Jamie T či Jean-Michel Jarre. I přes tak velkou konkurenci se britským hipsterům Glass Animals, kteří v roce 2014 učinili rozruch na hudební scéně s debutovou nahrávkou "Zaba", podařilo vcelku rychle vyprodat pražskou Roxy. Letos vydali druhou desku "How To Be A Human Being", kterou představují svým fanouškům na evropském turné. Album je oproti debutu poněkud pestřejší, barevnější a plné líbivých refrénů, avšak stále se nejedná o žádný prvoplánový pop.

Všude možně jsou ke čtení nadšené reakce k úternímu vystoupení Glass Animals a ano, koncert se vydařil a fanoušci byli nadšení. Nicméně i přes všechny dokonalosti mi tam něco chybělo. Vzpomínám na jejich první vystoupení ve smíchovském MeetFactory, které se mi zdálo lepší jak z pohledu zvuku, tak i z celkové atmosféry. Ironické je, že jsem teď v Roxy zažíval pocity, které před dvěma lety výborně popsala ve svém reportu Veronika Ondečková k minulému vystoupení v MeetFactory. Glass Animals jsou na pódiu jiná kapela než na desce, což je prostě škoda.

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Po krátkém úvodu se rozezněla singlovka "Life Itself", a kvůli mizernému ozvučení vůbec nevynikla. Úderný refrén se bohužel utopil v nevýrazném zvuku. Stejně tak následující skladba "Black Mambo", která má naprosto boží plíživou atmosféru, se ztratila někde v průběhu. Pak se to naštěstí přehouplo, zvuk se zlepšil a Glass Animals se do toho mohli pořádně opřít. A skutečně tak učinili a rozjeli opravdu zábavnou show.

Z novinek naživo skvěle fungovaly gradující skladby "The Other Side Of Paradise" či "Take A Slice", které návštěvníci už celkem znali, ale větších ohlasů se samozřejmě dočkaly hity z debutové desky jako "Hazey" a "Pools". Pochvalu si zaslouží i zdařilé osvětlení, které se ke skladbám velmi hodilo.

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Frontman Dave Bayley sice nebyl nikterak výřečný, ale zato z něj vyzařovala neuvěřitelná energie. Z toho jak pobíhal po pódiu, zpíval a hrál na kytaru, bylo vidět, že ho to hodně baví. V závěrečném přídavku "Season 2 Episode 3" dokonce vešel mezi obecenstvo a píseň odzpíval ze zadní části klubu.

Za zmínku stojí také předkapela, kterou byla britská skupina Pumarosa v čele s Fernandou Munoz-Newsome. Pumarosa publikum od samého začátku zaplavila příjemnou vlnou psychedelie a působila opravdu podmanivým dojmem. Frontwoman si to na pódiu užívala a během vystoupení neustále interagovala s posluchači. Rozhodně stojí za poslech singl "Priestess", který se v Roxy dočkal velmi vřelého přijetí.

Škoda, že se Glass Animals na pódiu prezentují trochu jinak než na desce a dávají do toho až moc akce na úkor muziky. Ochuzují tak posluchače o jedinečnou atmosféru, kterou nabízejí na svých deskách. Nicméně i přesto se jednalo o velmi vydařený koncert, což bylo vidět i na nadšených reakcích návštěvníků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY