shop.musicserver.cz
White Lies, The Ramona Flowers, Lucerna Music Bar, Praha, 4.11.2016

White Lies ani přes silnou konkurenci na návštěvnosti nestrádali

Vydáno: 06.11.2016 01:39 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Londýnští post-punkeři mají čerstvě po vydání čtvrté řadové desky "Friends" a proto se svým dlouholetým kamarádům v Praze a okolí přijeli po třech letech ukázat znovu. Ti na své idoly nezapomněli a v Lucerna Music Baru se tak mohl odehrát další povedený koncert.

Live: White Lies

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 4. listopadu 2016
setlist: Take It Out On Me, There Goes Our Love Again, To Lose My Life, Hold Back Your Love, Unfinished Business, The Price Of Love, Farewell To The Fairground, Morning In LA, Is My Love Enough, E.S.T., Getting Even, Streetlights, Don't Want To Feel It All, Death, Big TV, Come On, Bigger Than Us
Fotogalerie

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 4.11.2016
© Adam Hencze / musicserver.cz
Tak zajímavý večerní program snad Praha ještě nepamatuje. Abyste si v pátek 4. listopadu mohli vybrat, zda vyrazíte na popové Twenty One Pilots, gotiky Lacuna Coil, lásku a mír šířící Crystal Fighters, progresivně metalové divočáky Obscura nebo konverzačně-showcaseový festival Novelle Prague vítající mimo jiné jihoafrické rockery Kongos… To je dilema, jaké koncertní fanoušek nedělá rád. Vybrat ten nejatraktivnější program se tak stalo těžkou, ale zároveň i příjemnou volbou, není to tak dávno, co jsme byli rádi, když jsme v Praze vůbec našli nějaký podnik, kde hraje kvalitní zahraniční hudba. My jsme nakonec zvolili oblíbený Lucerna Music Bar, který byl i přes obrovskou konkurenci téměř vyprodaný. Skoro na den přesně se do něj totiž po třech letech vrátili White Lies.

Víkendové večery v klubu tradičně patřívají diskotéce, startovalo se tedy už chvíli po šesté hodině, aby v půl desáté mohl za pult přijít DJ Jirka Neumann a spustit své osmdesátkové a devadesátkové hity. To mělo bohužel za následek desítky lidí čekající ve frontě u vstupu ještě ve chvíli, kdy už se na pódiu rozhřívali The Ramona Flowers. Britská indie parta v lecčems připomínající slavnější The Boxer Rebellion působila v prvních skladbách trochu nejistě, ve "Start To Rust" ale jakoby frontman odhodil zábrany a rozhodl se, že si ho publikum prostě chtě nechtě zapamatuje.
White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 4.11.2016
© Adam Hencze / musicserver.cz
Skvěle vystavěnou a vygradovanou muziku podpořil jeho čistý a sebejistý vokál často přecházející do nádherných falzetů, které zvláště v pomalejších skladbách dávaly vzpomenout například na kousky z posledního alba Editors. Krátký, ale intenzivní set se tak mohl minimálně rovnat hlavním hvězdám a pokud k nám někdy The Ramona Flowers přijedou i na samostatný koncert (jakože na to rozhodně mají), nenechte si je ujít.

White Lies svůj set na jednoduše nasvícené, ale efektní scéně odpálili řadou povedených singlů. "Take It Out On Me", "There Goes Our Love Again", "To Lose My Life", "Hold Back Your Love" a "Unfinished Business". To je začátek z říše snů. Post-punková parta dříve čerpající z indie-rocku, dnes spíše ze synthpopu už sice z povahy a rytmu své hudby nedokázala vykouzlit tak divokou atmosféru jako poppunkové spolky či už zmiňovaní konkurenti Twenty One Pilots, když do stejného klubu zavítali na jaře, stačilo ale aby jim frontman Harry McVeigh jen lehce pokynul a ruce vystřelily vzhůru.

Jeho hluboký hlas, díky němuž bývají White Lies často přirovnávání k Joy Division, ačkoliv oni sami se od nich spíše distancují a mezi svými vzory uvádí Talking Heads a Roxy Music, se nesl klubem jako mlžný opar a uváděl jeho návštěvníky do na první pohled temného a depresivního, zároveň však krásného a lehce roztančeného světa. Předák toho během koncertu mnoho nenamluvil, o skladbě "The Price Of Love" z oceňovaného debutu však prohlásil, že ji zahrají, protože ví, že ačkoliv se nikdy nestala singlem, je mezi fanoušky jednou z nejoblíbenějších. Těžko říct, kolik lidí na ni ten večer napjatě čekal, za její odehrání ale nakonec byli spokojení snad všichni. Výborná věc, která podobně jako další starší a spíše na kytarách, než na synťácích, postavené skladby dokázala fanoušky rozhýbat a doopravdy je strhnout. V takových chvílích už mohl zpěvák a kytarista jen spokojeně naslouchat sborovým vokálům a procházet se po okrajích pódia jako to předváděl ve "Farewell To The Playground".

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 4.11.2016
© Adam Hencze / musicserver.cz
Srovnatelný úspěch měla také naléhavá "Getting Even" nebo husí kůži vyvolávající novinka "Don't Want To Feel It All", která se navzdory očekávání předvedla jako nejpůsobivější skladba z aktuální desky "Friends". Jedni z nominovaných na cenu BBC Sound Of 2009 svůj set zakončili nestárnoucím a skvěle vygradovaným hitem "Death" a v přídavcích ještě zabodovali s hymnou "Bigger Than Us", dost možná nejlepší skladbou, jakou zatím nahráli.

Těžko říct, jak to tou dobou vypadalo v ostatních koncertních stáncích v Praze a zda třeba na Crystal Fighters nebo Twenty One Pilots nebyla nálada ještě malinko euforičtější, kdo však dal přednost White Lies, nemusel své absence jinde litovat. Bylo to super.

NÁZORY
  • spokojenost (Jan, 06.11.2016 22:18) Reagovat

    Děkuji za shrnutí koncertu. Nemohl bych to napsat lépe.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Twenty One Pilots se v dubnu 2025 vrátí do Prahy (27.03.2024 15:02)
- Video: Twenty One Pilots nás v klipu "Overcompensate" znovu přenášejí do země "Trench" (06.03.2024 14:11)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Naživo: Angélique Kidjo si tvorbu Talking Heads dala v Praze s přehledem. Ale to je tak všechno (09.11.2023 18:09)
- Africká zpěvačka Angélique Kidjo, držitelka pěti Grammy, představí v Praze osobité pojetí alba "Remain in Light" kapely Talking Heads (27.10.2023 19:58)
- Jak brát život s nadhledem? Crystal Fighters se vracejí do klubů nabití pozitivní energií (29.09.2023 09:17)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- "Byl jsem trochu tyran," vzpomíná David Byrne. Přiznává, že lituje rozpadu Talking Heads (22.08.2023 15:44)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu