shop.musicserver.cz
The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016

The Cure v Praze bezchybně odehráli své lovesongy, chyběl jen moment překvapení

Vydáno: 23.10.2016 08:43 v sekci Naživo - Aleš Lochman | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

The Cure u nás vystoupili už po šesté a oproti poslední zastávce v pražské Sportovní hale si tentokrát okusili prostory O2 areny. Melancholický rock v podání těchto britských velikánů působil ve velkém prostoru nečekaně svěže a dokázal strhnout davy na jedničku, zvuk byl také překvapivě čistý a čitelný.

Live: The Cure

support: The Twilight Sad
místo: O2 arena, Praha
datum: 22. října 2016
Setlist: Tape (intro), Open, High, A Night Like This, Push, Inbetween Days, Primary, Pictures Of You, The End Of The World, Lovesong, Lullaby, The Walk, Sleep When I'm Dead, Just Like Heaven, Trust, From The Edge Of The Deep Green Sea, One Hundred Years, End
1. série přídavků: Step Into The Light, Want, Burn, A Forest
2. série přídavků: Shake Dog Shake, Fascination Street, Never Enough, Wrong Number
3. série přídavků: The Lovecats, Hot Hot Hot!!!, Friday I'm In Love, Boys Don't Cry, Close To Me, Why Can't I Be You?
Fotogalerie

The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
The Cure mají na svém kontě třináct studiových alb, z nichž to poslední vyšlo před dlouhými osmi lety. Deska s názvem "4:13 Dream" se sice klenotem v jejich diskografii nestala, poukázala ale na to, že kapela stále umí složit a nahrát kvalitní písně a sem tam dokáže i překvapit. Na nový dlouhohrající materiál tedy čekáme marně, i když byl už mnohokrát samotným Robertem Smithem avizován. Ani to skupině však nebránilo vydat se na celosvětové turné, během kterého spoustu štací vyprodala. Současní posluchači prostě na hudbu The Cure stále slyší a je jedno, že soubor přes dvacet let nevydal alespoň obstojnou nahrávku.

Jako support si samotný předák vybral podobně znějící skotské The Twilight Sad. Oproti jiným případům, kdy publikum rozehřívá kapela, která nemá s hlavním vystupujícím mnoho společného, je třeba uznat, že nyní se jednalo o výběr více než vhodný. Shoegazem načichlé post-punkové zjevení svůj mix temných, depresivních a uplakaných písní představila českému publiku na velkém pódiu poprvé a je s podivem, že pánové podobně velké haly jako hlavní hvězdy neobjíždějí častěji. Po čtyřech řadových albech formace našla svůj zvuk a ten valila do připravených fanoušků jako na běžícím pásu, dokonce se místy zdálo, že někteří diváci přišli jen na ně a snahu těchto Skotů dokázali náležitě ocenit. Půlhodinka s nimi strávená utekla jak voda a připravila živnou půdu hlavním hvězdám večera.

The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Krátce po osmé nastoupili na pódium samotní The Cure a za zvuků intra začali do diváků hrnout svůj sladkobolný setlist. Úvodní song nemohl být vybrán lépe, otvírák z komerčně nejúspěšnějšího alba kapely dokázal během pár vteřin několikatisícový kolos dostat do varu. Skladba "Open" s grungeovým riffem hned ze startu naladila na atmosféru celého večera a ta se naštěstí nijak výrazně neměnila po dobu téměř tří hodin, které pánové strávili na scéně.

Jak se dalo vyčíst už ze setlistů předešlých koncertů, kapela si každý večer vybrala jedno z nejzásadnějších alb své dlouhé kariéry a tomu věnovala velkou část celého vystoupení. Proto ani není divu, že během hlavního setu zazněla nejenom úvodní skladba z alba "Wish", ale dočkali jsme se celkem šesti kousků, které byly publikem přijímány s neuvěřitelným nadšením (kromě první a poslední písně desky, které tematicky otevřely a ukončily i setlist hlavní části večera, zazněly ještě singly "High" a "Friday I'm In Love", koncertní stálice "From The Edge Of The Green Sea" a málo hraná "Trust"). Nehrály se však jen zmíněné věci, skupina během setu sahala spravedlivě také do studnice svých největších hitů (největší odezvu publika si zasloužily oblíbené skladby "Just Like Heaven", "Lullaby" nebo "Lovesong"), jako vytahovala s naprostou samozřejmostí temněji laděné kousky, které i přes odlišnou náladu nepůsobily nijak nepatřičně. Nejpůsobivějším momentem byla však depresivní "One Hundred Years" s nezapomenutelným úvodem "It doesn't matter if we all die", doprovázená černobílou projekcí s válečnými fotografiemi.

The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Pokud se zastavíme u samotného výkonu kapely, není mu vůbec co vytknout. Pánové se sice každý pomalu blíží k šedesáti letům věku, na pódiu ale působí přirozeně a převážně při některých veselejších písních hrají jak za mlada. Podstatnou část setu vytrvali na svých místech a samotný předák Robert Smith se spíše svíjel a kroutil za mikrofonem s kytarou v ruce, než aby křepčil na pódiu, vystoupení to ale nijak neubíralo na přesvědčivosti. Jeho klasický zjev s rozcuchanými vlasy působil ikonicky a domácky, a když se tato silueta na scéně objevila poprvé, nejednomu fanouškovi určitě zaplesalo srdce radostí. Největší pozornost na sebe však strhával basák Simon Gallup - před lety vystupoval také s rozcuchem na hlavě, v posledních letech ale jeho image připomíná spíš rockabilly hudebníka, jen ten kontrabas mu chybí. Jako jediný se ani na chvíli nezastavil, odehrával jednu skladbu za druhou s energií sobě vlastní, každou chvíli si osvojil jinou část pódia.

The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Po téměř dvouhodinové seanci přišel konec jen stěží a všichni, kdo už na nějakém koncertě The Cure byli, věděli, co dále očekávat. Muzikanti se nenechali ani dlouho vyvolávat a během několika málo minut znovu ovládali celou scénu. Tři dlouhé série přídavků postupně brázdily skrz skladby napříč diskografií této britské legendy, publikum se dočkalo ale i jedné z nových písní. V úvodu "Burn" ze soundtracku k ikonickému komiksovému filmu "Vrána" si Robert Smith zahrál na flétnu, stísněná hitovka "A Forest" byla nekonečně natahována, aby vygradovala v dechberoucí finále.

The Cure, O2 arena, Praha, 22.10.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
The Cure prostě stále umí a mají co nabídnout. Kultovní skladby z prvních alb bok po boku s těmi největšími a nejslavnějšími hitovkami rezonovaly celou O2 arenou. A všichni, co se tohoto zážitku mohli zúčastnit, jen vrněli blahem, že Britové neztratili nic ze své přesvědčivosti a uvěřitelnosti. Škoda jen, že se Praha (jako před měsíci americké publikum) nedočkala nějaké perličky, která se v koncertním setlistu neobjevila dlouhá desetiletí. A komentář na závěr? Jednalo se o jedno z nejlepších vystoupení této kapely u nás a doufejme, že pánové koncertní činnost nepověsí na hřebík. Mají stále co říct a určitě si jejich show chceme užít ještě minimálně jednou.

NÁZORY
  • Myslím, že Primary nehráli.... (mk, 23.10.2016 10:12) Reagovat

    Myslím, že Primary nehráli.

    • Re: Myslím, že Primary nehráli.... (DaW, 23.10.2016 10:58) Reagovat

      Primary hráli a mě tím třeba mile překvapili. Ten celý set list v recenzi sedí do puntíku. Jinak božský koncert.

  • Na mně jen po jednom kusu z Faith, 17seconds a Po... (Anonym, 23.10.2016 12:06) Reagovat

    Na mně jen po jednom kusu z Faith, 17seconds a Pornography je málo. Poppy set včera. Ale to se vlastně dalo čekat po Disintegration večeru v Lodži.

    Jsem holt stará škola... ;) ... Nostalgicky vzpomínám na elektrizující atmosféru hodiny před začátkem ve staré Sportovní hale, lidi na jedný vlně... to mi včera chybělo. Jak vůbec někoho může napadnout okřikovat lidi aby si sedli!? co se to s lidmi děje?

    • Re: Na mně jen po jednom kusu z Faith, 17seconds a Po... (Rapappa, 23.10.2016 12:19) Reagovat

      Jak vůbec může někoho napadnout někoho kdo chce koncert prostát či protancovat koupit si lístek k sezení. Nedá se na to pohlédnout třeba takhle..... Ono totiž spousta lidí má důvod koupit si lístek k sezení a tak těm lidem skutečně můžou vadit.

      • Re: Na mně jen po jednom kusu z Faith, 17seconds a Po... (Lucka, 23.10.2016 12:37) Reagovat

        Jako že pohodlnost a lenost vládne světem, to je ten důvod? Já si mezi těmi lidmi přilepenými na sedačky připadala jak v klubu důchodů na čaji o páté. Souhlasím s Anonymem, co se s vámi lidi děje?Taky jsem chtěla tančit, tak jsem prostě tančila, protože jsem přišla na koncert. Takže za mě Cure super, publikum na hovno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- The Cure oslaví třicáté narozeniny "Wish" luxusní reedicí (30.07.2022 16:06)
- Video: CHVRCHES a Robert Smith zahráli živě "How Not To Drown" a "Just Like Heaven" (12.03.2022 10:59)
- The Cure v říjnu 2022 vystoupí v Praze, přivezou i The Twilight Sad (06.12.2021 13:34)
- Basák Simon Gallup opouští The Cure. Bude to pro kapelu konec? (17.08.2021 12:34)
- Robert Smith připravuje noisovou sólovku, s The Cure pak vydá hned dvě alba (05.06.2021 12:14)
- Record Store Day bude letos ve třech fázích (03.06.2020 09:31)
- Video: Behemoth se hlásí o slovo coververzí "A Forest" od The Cure (16.05.2020 08:49)
- Video: Živě: The Cure se vracejí ke 30. výročí alba "Disintegration" třemi živými skladbami (12.12.2019 09:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu