shop.musicserver.cz

Bůh ochraňuj Královny!

Vydáno: 16.10.2002 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Opravdu netuším, jaký rock se hrál v době kamenné, ale s albem jako je "Songs For The Deaf" by byli Queens Of The Stone králové tvrdého rocku v jakékoliv době. S Dave Grohlem za bicími a Markem Laneganem za mikrofonem natočili QOTSA desku, se kterou nechávají své konkurenty s velkým odstupem za sebou.

9/10

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf

Celkový čas: 61:56

Skladby: You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like A Millionaire, No One Knows, First It Giveth, A Song For The Dead, Sky Is Falling, Six Shooter, Hangin' Tree, Go With The Flow, Gonna Leave You, Do It Again, God Is In The Radio, Another Love Song, Song For The Deaf, Mosquito Song, Everybody's Gonna Be Happy (bonus)

Vydavatel: Universal

Vložíte si do přehrávače novou desku Queens Of The Stone Age a zmáčknete "play". Uslyšíte zvuk startujícího auta, chvíli jakoby ladíte rádio, až najdete nějaký čistý signál a nějaký DJ prohlásí: "Potřebujeme legendu, toto je legenda - "Songs For The Deaf!" a už se ozývají první ztišené beaty a pak i kytarový riff. Je to nějak potichu, řeknete si a přidáte volume, ale přesně v ten okamžik se ozve maniakální křik zpěváka (něco jako "I'll be massive conquistaDOORRR!!!" - ha-ha) a kytarová mašina v hlasitosti, která vám trhá reproduktory. Na tenhle moment nikdy nezapomenete, je to jako iniciace šokem - intro, co vás vtáhne přímo dovnitř hudby, která se prostě nesmí poslouchat potichu. A pak už sedíte v něčem, co se řítí 180 kilometrů v hodině po prázdné dálnici a nevnímáte svět kolem sebe. Kovový riff, který se valí dopředu a ničí všechno kolem sebe a agresivní rytmus jakoby zešílených pístů doběla rozžhaveného motoru. "You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like a Millionaire" se jmenuje první píseň a vy si po všech těch letech znovu vzpomenete na to, co jste na rocku kdy milovali. Rychlost, která dává svobodu, křik, který vám dává naději, že v naštvanosti na svět nejste sami. Tohle jsou Queens Of The Stone Age na své třetí desce.

Teď z druhé strany. Je rok 1995 a Josh Homme se po rozpadu nedoceněné metalové party Kyuss vydává do Seattlu. Chvíli koncertuje s (taky nedoceněnými) legendami místní scény Screaming Trees, aby poté začal sestavovat vlastní kapelu. Hraje s Mattem Cameronem ze Soundgarden, Van Connerem ze Screaming Trees nebo Mikem Johnsonem z Dinosaur Jr (a vydává s nimi sérii singlů pod jménem Gamma Ray). Přidává se k němu Alfredo Hernandez (bubeník Kyuss) a společně (ještě k nim patří kytaristé Carlo a Hutch) natáčí debutové album, které nese jen název nové skupiny - Queens Of The Stone Age. Píše se rok 1998 a rodí se noví metaloví bohové. Kdekdo je obviňoval z kopírování Soundgarden, ale všechny pochyby mizí o dva roky později s následným albem "Rated R". Na němž se k Hommemu a několika dalším hudebníkům přidává basák Kyuss Nick Olivieri a stává se druhým (a posledním) stálým členem skupiny. QOTSA tvrdě koncertují, objíždějí Ameriku (mimo jiné i jako atrakce metalového cirkusu jménem Ozzfest) a nabalují na sebe nadšení fanoušků i kritiky. (Album roku v prestižním anglickém časopise New Musical Express). Za obdiv k nim se nestydí ani Dave Grohl (frontman Foo Fighters a samozřejmě ex- Nirvana), který kapelu chválí v tisku, a když se Homme a Olivieri na začátku letošního roku ocitnou (zase a znova) bez bubeníka, Grohl k údivu všech kývne na jejich nabídku a spěchá za nimi do studia. A to prosím v době, kdy finišuje s novou deskou Foo Fighters. ("Zavolal jsem mu v poledne, ve studiu byl v šest a do osmi jsme už měli nahrané čtyři písně", říká Olivieri v jednom rozhovoru). Že chybí ještě jeden kytarista? Mark Lanegan, vůdčí postava Screaming Trees, se s QOTSA zná už dlouho a kromě zpěvu na třech nových písních přispěl i autorsky. A ve studiu se ukázal i Dean Wean z nejbizardnější rockové party posledního tisíciletí Wean. Říkáte, že máme zaděláno na rockový Allstar team? A máte naprostou pravdu!

Queens Of The Stone Age v sestavě s Grohlem a Laneganem jakoby oživovali koncept rockové superskupiny, který byl tak oblíbený v 70. letech. Samozvaní spasitelé rocku v sebeoslavných instrumentálních onaniích většinou natočili zcela zbytečné desky, tentokrát ale spasení opravdu přichází. QOTSA pokračují tam, kde grunge sešlo z pravé cesty autentického rocku směrem k sebelítosti a následně sebezničení. V jejich hudbě je pořád hodně ze Soundgarden (nebo dalších otců seattleského soundu Mudhoney a Meat Puppets), ale slyšet jsou i další vlivy - od otců Led Zeppelin, Deep Purple přes punk až k progresivnímu metalu. Queens jsou ale předně zcela a úplně sví. "Songs For The Deaf" je rockové album, které (a teď cituji jednu recenzi) "nevzpomíná na to, jaká bývala rocková hudba, ale vrací vás zpátky do ní." A pod to se klidně podepíšu vlastní krví.

Zpátky k albu samotnému. Po úvodní rychlé "You Think..." zvolní "No One Knows" tempo, ale rozhodně neubere na kvalitě. Pilotní singl a chytře vygradovaná píseň (geniální smyčcový break v druhé části), kterou by mohly hrát rocková rádia i u nás (omlouvám se za tu pošetilost, tohle se asi nikdy nestane, ale co kdyby...). Když se v refrénu zvednou vlny riffů a baterie bicích, máte pocit, že je QOTSA nápad ukradli v rockovém nebi (nebo pekle). V tu chvíli vám nezbývá než křičet něco jako: "What da fuck!" Španělský DJ uvede trojku "First It Giveth" a extáze pokračuje. Pro mne to byla na první poslech asi nejsilnější věc z alba (obzvláště pro někoho, kdo miluje Korn, že?), ze které odsekávané riffy a rytmicky výrazná basa činí nejbližšího bratříčka nejlepším partám současného nu-metalu (fuj!) jako jsou Korn nebo SOAD. Navíc Hommeho bolestivé falseto dodává písni grunge feeling a vokální harmonie v refrénu jsou k sežrání. První tři písně jsou opravdu vynikající, ale zvykejte si - protože tohle nikdy neskončí. "A Song For The Deaf" je možná až moc metalově klišovitá, ale plní funkci dalšího zdrsnění, "The Sky Is Fallin" nese další vynikající refrén (včetně "sboru duchů" ala Alice In Chains), "Six Shooter" je doslova minuta nenávisti, typická píseň do půlky desky - nekompromisní a bolestivá. Drsná ukázka toho, jak umí Oliveri být zuřivý. A jedeme dál - "Hangin' Tree" (kterou původně napsal Alain Johannes z kapely Eleven pro Hommeho projekt "Desert Sessions 7-8") s Laneganovým úpěnlivým hlasem a Grohlovou "jazzovou" rytmikou. A pak "Go With The Flow", rychlá punková v pozadí s klavírem (milostná píseň s textem jako "Chci něco krásného, kvůli čemu bych mohl zemřít") a "Gonna Leave You" a "Do It Again"... Zatraceně, mohl bych se rozepisovat o každé skladbě. V závěru už to není - pravda - taková jízda, ale "Another Love Song" a "A Song For The Deaf" u samotného konce desky jsou excelentní ukázky rozmanitosti, kterou QOTSA zvládají. Na první poslech zní deska možná trochu nepřístupně, ale pod drsnou slupkou kytar (které mají mimochodem zcela neuvěřitelný zvuk, za který by se nemusely stydět ani motorové pily) jsou schované melodické nápady, ke kterým se otevírá cesta s každým dalším poslechem. A každý další poslech prostě budete chtít!

V poslední regulérní písni "A Song For The Deaf" je ještě schovaný jeden kraťoučký "hidden track" a pak QOTSA potvrzují hudební rozhled, o které jsem psal před pár řádky. Ve studiu je Dean Wean a hraje se "Mosquito Song". Je to něco na způsob balady (že by "Stairway To Heaven"? A nebo - bůh mne ochraňuj - Blackmore‘s Night) - akustická kytara (jako ze středověku) a klenutý refrén, smyčce a nakonec, když už to vypadá, že je konec, i pompézní fanfáry. Velmi zvláštní píseň, která do kontextu desky příliš nezapadá a právě proto je to tak vynikající zavírák. Verze alba, kterou vlastním, ještě obsahuje bonus v podobě "Everybody's Gonna Be Happy". Ještě o něco podivnější latino skočná, něco jako Leningradšti kovbojové dobývají Mexiko. Spojení, která dává smysl, když si uvědomíte, že QOTSA (respektive Kyuss) pochází z Texasu. (Bohužel se mi nepodařilo zjistit, kdo je původním interpretem této písně.)

Napsal jsem toho už dost na dvě recenze (o tak vynikající desce text přibývá sám), ale určitě se ještě musím zmínit o rytmice Dave Grohla. Ten se na paličky vrhl jako buldog, který týden nežral. Přizpůsobil se zvuku Královen (takže hraje trochu jinak než v Nirvaně) a každého, kdo má uši, přimrazí svým stylem. Vrší breaky, zrychluje, přetahuje se s kytarami o místo (viz. závěrečný souboj v "A Song For The Deaf"). Jedním slovem - neskutečné. Těžko se pak můžeme divit, že ho kritici začali přemlouvat, aby zanechal Foo Fighters svému osudu a stal se plnoprávným členem QOTSA. Nová deska Foos musí být zatraceně dobrá, aby Grohl obhájil pořadí svých priorit. (Včera jsem slyšel její pilotní singl "All My Life" a v porovnání s jakoukoliv skladbou z recenzovaného alba je přímo směšná.) Grohl posouvá QOTSA do zcela nových teritorií (hlavně díky němu zní teď mnohem tvrději než na "Rated R"). Na dalším turné už bude na stoličce sedět jiný bubeník a ať se bude snažit, jak bude chtít, Grohla těžko nahradí. Marně vzpomínám, kdy naposledy jsem slyšel na rockové desce tak vynikající bicí. S kým Grohla srovnat? Dave Lombardo na deskách Slayeru na konci 80. let? Nebo snad ještě hlouběji - Josh Bonham na albech Led Zeppelin? Poslechněte si a doplňte sami.

"Songs For The Deaf" je vlastně koncepční album. Písně spojují krátké spoty rozhlasových jinglů a proslovů DJů. Když si k tomu připočtete vnitřní obal koncipovaný jako palubní deska, mají "Songs For The Deaf" působit jako (značně rychlá) jízda po americké dálnici, při které se vám v rádiu mění stanice. Ironií osudu je, že takové rádio vlastně nikde nemáte šanci slyšet. Je to hlasitá deska, zuřivá a zároveň inteligentní. "Songs For The Deaf" je metal pro dospělé, metal po smrti metalu. Pojmenování "deska roku" už dostalo tolik alb, že se úplně vyčerpala jeho výjimečnost. Takže to řeknu jinak - SOAD a Korn jsem odložil do poličky, ostatní alba rovnou vyhodil a poslouchám jen QOTSA. Od rána do večera. Pokud v následujících týdnech ohluchnu, pak to bude jen a díky poslechu této desky. Hoši, díky!

NÁZORY
  • Queens of the Stone Age (Patrik, 14.12.2002 00:16) Reagovat

    Byl jsem na nich v Riviera Theater v Chicagu, nebyli spatni. Pokud nekdo ma rad hard and heavy, vrele doporucuji.

  • Buy It! (lucass, 10.03.2003 20:48) Reagovat

    Welmi wywážené hudební dílko... Originalita rymtiky, hlasu a kytareq je naprosto dokonalá. Album bych zařadil mezi špičku. Sám bych ohodnotil 10/10.

  • qotsa RULEZ (maynard, 30.10.2005 21:00) Reagovat

    nevim asi se v tom moc nevyznam ,qotsa mi jako metal moc neprijdou....ale to nic nemeni na faktu ze je musim slyset aspon jednou denne:)...rano si dam song for the dead a to se pak krasne chodi po svete....

  • everybody's gonna be happy (karel, 26.03.2008 14:20) Reagovat

    Everybody's gonna be happy je cover od Kinks ze 60. let. Trestuhodná neznalost, stejně trestuhodná jako tvrzení, že QOTSA hrajou metal. Jinak skvělá deska, po šesti letech ji pořád poslouchám s otevřenou hubou. Čistejch 10/10.

  • ačkoliv nejtvrdší album QOTSA (olinka, 31.05.2009 19:47) Reagovat

    k metalu má opravdu daleko :-) a to i pro někoho, kdo za metal považuje Korn :-D jinak musím souhlasit, že co písnička, to bomba, že Dave Grohl bubnuje jak o život, že Mark Lanegan má božský hlas a že celkově vzniklo album, které se vrací ke kořenům rocku a na nic si nehraje. Mosquito Song s něžnou dvanáctistrunkou je taková třešnička na dortu.
    Je škoda, že s (plánovaným) odchodem Grohla a (neplánovaným) Olivieriho se sice podařilo natočit stále velmi dobré Lullabies to Paralyze a Era Vulgaris, ale SFTD je o několik tříd výš. Navíc se přidala pro déle hrající kapely typická vyměklost až popovost. Ale upřímnost Hommeovi nechybí, tož uvidíme, s čím dojde příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Josh Homme prodělal rakovinu. "Poslední roky byly nejhorší v mém životě," říká (16.06.2023 18:56)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu