Gaia Mesiah se Praze předvedli v plné síle, nechybělo ani dojetí

13.10.2016 18:23 - Markéta Bínová | foto: Markéta Bínová

Pozitivní energii rozdávali stejně jak před osmi lety, muzikantsky se každý z členů o něco obohatil a posunul dál. Metalovo-funková partička Gaia Mesiah ve svém původním složení je zpět a po dvou úspěšných, po sobě jdoucích pražských koncertech není pochyb, že je to pro českou hudební scénu sakra dobrá zpráva.

Live: Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 11. října 2016
Fotogalerie

Znovu vzkříšená formace se rozhodla na první hudební výlety podívat do Prahy nebo například do Brna či Liberce. Pražské koncerty nakonec byly vzhledem k enormní poptávce dva. Termínově původní úterní koncert byl druhý v pořadí a mohlo by se zdát, že všechno to čerstvé, nové a důležité už se mohlo udát při pondělku. To byl ovšem hluboký omyl, řádilo se zase ostošest.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Ještě před oficiálním začátkem dostala prostor mladá pražská kapela Lili Vilit, aby diváky rozehřála svým melodickým rockem. Nebylo ale příliš koho, protože se v sále pohybovalo zhruba jen třicet lidí. Z dost potemnělé scény se nesla celkem poslouchatelná muzika, která lehce připomínala stylem spíš rockové devadesátky, ale kapele nemůžeme upřít mnoho svěžích nápadů, chvílemi punkovější groove a nepřeslechnutelný hlas frontmana Viktora Holomka. Kapela sama přiznala, že den předtím měli o něco početnější publikum, ale ani to jim nebránilo v poměrně energickém výkonu.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
V 19:20 se sál začal lehce plnit a po krátké zvukovce nastoupily v kontrastu s předchozí mladou kapelou již ostřílené Kurtizány z 25. Avenue v čele se zpěvákem Simonem a kytaristou Tomášem Varteckým. Hoši začali pěkně zostra a sálem se nesla píseň "Naruby", zazněla i "Strážná věž", "Maso" nebo "Moucha". Simon po svých škubavě pohybových kreacích na pódiu navštívil osobně i první řady pod pódiem a udělal si tam svůj osobní taneční parket. Po několika desítkách minut předal své frontmanovské žezlo Tomášovi Varteckému, aby zazněla "Ubiquity5" nebo závěrečná "Omylem".

Přes zkušené hráčské výkony a zdařilé udržování kontaktu s publikem to byly právě Kurtizány, které měly zvuk ze tří kapel večera asi nejhorší. Volume se už od začátku vytavilo doprava a Palác Akropolis pohltila stará známá zvuková koule, bohužel v českých klubech tak častá, takže slovům bylo stěží rozumět. První skupina měla v tomto ohledu menší výhodu anglických textů, které v českých luzích a hájích naživo zpravidla nikdo nevnímá, takže zvukově to posluchač nemusel tak řešit. U Gaia Mesiah byl zvuk zase o něco lepší vzhledem k tomu, že do toho kapela celou dobu neřeže, ale má i klidnější polohy

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Ve foyer se prodávala trička a jiné promo produkty Gaiy, které si ostatně můžete prohlédnout na jejich facebookové stránce, pilo se u baru a lítalo na záchodky, ale těsně po půl deváté už bylo v předsálí dost mrtvo, to když se ve velkém sále rozezněly dudy. Proužek světla odhaloval postavu dudáka, který zahájil poslední, a tak dlouho očekávanou část večera. V sále bylo již narváno a ze začátku mělo, co se týče hlasitosti, publikum převahu. Brzy dalo ale dudám šanci a řev se vrátil, až když na stage postupně přicházeli členové kapely Gaia Mesiah z původního složení - kytaristka Kateřina Pelíšková alias Santa Morella, zpěvačka Marka Rybin, bubenice Miša M. a jediný mužský člen, australský baskytarista Josh Stuart. Spolu s nimi nastoupil na scénu i americký perkusionista Roman Lomtadze, který většině písní večera zajistil exotičtější nádech.

Celkově můžeme říct, že Gaia vsadila tento koncert více na tvorbu z prvního alba "Ocean", které se ostatně v roce 2005 právě v Akropoli křtilo, a písně z tohoto alba převažovaly. O to větší to byla ale jízda a nostalgie. Skladby z druhého alba "Alpha Female" setlist pěkně doplnily.

První vypalovačkou byla "Happy People", kdy Marka přilítla k mikrofonu svým rozcapeným mocenským postojem jak pavouk a tím si fandy okamžitě získala a už je nepustila ze svých sítí. Následovala píseň "Gaia Mesiah", kde už bylo jasné, že při tomto koncertě vás bude mrazit v zádech. Kapela a fanoušci splynuli v jeden velký organismus a sálem se nesly slova písně. V tomto duchu už se pokračovalo celý večer až do konce. Velké aplausy, výskání, zpěv, tanec, nadšení, skandování, podporující gesta a neodmyslitelná dávka energie. Při skladbě "Apocalypse" se už uprostřed davu tvořil kotel a kotelníci se rozšoupli ještě víc, když zazněla titulní píseň ze studiové prvotiny. Lidi zpívali, vřískali, tleskali a nad pódiem to všechno z plachty sledoval rudý měsíc.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Gaia Mesiah tento večer přistoupili citlivě k výběru repertoáru, a tak po parádní řežbě přišlo na řadu i trochu intimity. Tmu prostoupily opět bílé proužky světla, aby odhalily další píseň "White Man". Lidé tleskali do rytmu a na pomoc přispěchalo i ukulele. Píseň "Legulize Marihuana" podpořily světla jamajských barev a až se zdálo, že koncertním sálem to konopné semínko i zavonělo. Nebo to nebylo jen zdání?

Na setlistu byly třeba i písně "Black Bridge", "Journey To Ixtlan" a "Blueberry Day". Přídavkem se stal krom jiného i "San Pedro" a jeho "modrý blues a boží chór". A poslední tóny "Manany" se rozezněly ve 21:58.

Podle dvakrát po sobě vyprodaného sálu a neskutečné podpory během vystoupení je zřejmé, že odkaz téhle bandy rozhodně nevybledl. Podle zájmu o tuto znovuobnovenou formaci bylo celkem jasné, že v Paláci Akropolis bude fajn atmosféra, ale že bude publikum dávat najevo nadšení z návratu až takto intenzivně, to snad nečekala ani samotná kapela. Zpěvačka Marka se s náklonem nad fanoušky v závěru při děkovačce evidentně rozplývala a z tváří celé skupiny mohl leckdo vyčíst nadšení, spokojenost, dojetí a snad i překvapení, že se tohle zase skutečně děje. Ano, je to tak, Gaia je zpět v plné síle.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY