burácel v Lucerně Passenger - musicserver.cz">

"Stěhuju se do Prahy!" burácel v Lucerně Passenger

03.10.2016 09:39 - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Po čtyřech extrémně nadšených reportážích z koncertů britského písničkáře Passengera by snad jen blázen očekával, že se vyznění té páté bude výrazněji lišit. Nebude. Autor hitu "Let Her Go" tentokrát velmi pěkně zaplnil popadanými bradami žasnoucích návštěvníků Velký sál pražské Lucerny.

Live: Passenger

místo: Velký sál Lucerny, Praha
datum: 2. října 2016
setlist: Somebody's Love, If You Go, Life's For A Living, When We Were Young, 27, Anywhere, Everything, Travelling Alone, Sound Of Silence (Simon & Garfunkel cover), I Hate, Young As The Morning Old As The Sea, Beautiful Birds, Let Her Go, Love Will Tear Us Apart (Joy Division cover), Scare Away The Dark, Home, Holes
Fotogalerie

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Pamětníci dva roky starého vystoupení ve vyprodaném SaSaZu si možná ještě vzpomenou na country-folkové trio The Once, které tehdy Passengerovi předskakovalo. Tentokrát to byl jeho nový kamarád Gregory Alan Isakov a ve srovnání s výše zmíněnou skupinou šlo o kvalitativní sešup. Čtyřicetiminutovka plná roztahaných plačtivých balad bez jediného světlého místa se zdála být nekonečnou. A ačkoliv u ní člověk vyloženě netrpěl, jako spíše doufal v silnější, expresivnější pasáže, které by chytly za srdce, tak pokud bychom na nedělním večeru najít nějaké zápory, byly to spolu s neukázněnými fanoušky právě tyto monotónní chvíle.

Sedmá řadovka "Young As The Morning Old As The Sea" už je přibližně týden venku a zatím nasbírala čísla 1 v albových hitparádách na Novém Zélandu (kde se natáčela), v Austrálii (kde zpěvák trávil buskingem většinu času ještě předtím, než se proslavil), ve Švýcarsku a hlavně také ve Velké Británii, kde se její autor narodil. Právě tam se o číslo jedna poprala s řadovkou "Chapter And Verse" od Bruce Springsteena a když ještě nebylo jasno, kdo zvítězí, natočil o tom Passenger vtipný song, jenž naleznete na jeho Facebooku.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Z nové desky toho v Praze zaznělo dost, konkrétně osm věcí a hned prvním singlem "Somebody's Love" koncert začínal. Hlavní hvězda večera tentokrát jede turné i s čtyřčlennou doprovodnou kapelou a právě ona byla jedním z největších taháků vystoupení. Oprávněně, protože rozzářený hit "Anywhere" by bez veselých riffů elektrické kytary byl jen poloviční a druhý vrchol večera v podobě dojemné "Beautiful Birds" by jen se španělkou také zněl jinak. Plnohodnotná kapela ale zvláště těmto písním dodala na působivosti a asi jen málokomu vadilo, že místo smyčců slyší pedálovou steel kytaru.

Passenger toho mezi skladbami opět hodně navykládal a i když už se v některých vtipech opakoval, publikum se smálo od srdce i na poněkolikáté. Asi jako kdyby si zase jednou udělalo maraton s x-krát viděným seriálem "Přátelé", kteří přece také nestárnou. I tentokrát ale byla spousta vtipů nových a zcela spontánních jako třeba ten, kdy se přirovnával k princeznám z Disneyovek, glosoval křiklouny z publika a označoval je za svou mámu nebo vyprávěl, jak dal dohromady singl "Travelling Alone" z minulé desky "Whispers II". Kdyby vás to zajímalo, tak to mělo co dělat s jeho návštěvou Kodaně, vyhnání buskera Mikea z náměstí policií a dlouhou rozpravou se starým vdovcem-cestovatelem, který se zaposlouchal do jeho písní. A také s podobným osudem zmítanou Australankou, s níž se zpěvák seznámil ve Švýcarsku.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
To všechno bylo krásné, úžasné a fantastické a bylo by to ještě lepší, kdyby se v davu nenacházeli i tací, kteří se tam přišli hlavně opít, pokecat si nebo obojí. Když hrála celá kapela, částečně se to ztrácelo, během akustické trojice písní, kdy bylo v sále hrobové ticho, byly ale rádoby vtipné poznámky během intimních, niterných balad jako je právě "Travelling Alone" a cover Simona & Garfunkela, o nějž byli čeští fanoušci oproti těm v jiných zemích obohaceni, jednoduše nesnesitelné. Jaká náhoda, že hned po nich následovala legrácka "I Hate", v níž právě o takových otravných remcalech písničkář zpívá.

Brzy nato přišel jeho největší hit, po němž následoval potlesk tak dlouhý a neustávající, že z toho zpěvák musel zvolat větu z nadpisu a po ní už jen plivanec na Donalda Trumpa a životabudič "Scare Away The Dark", jejíž sborové "óóó" volali do rytmu tleskající a hlasitě zpívající fanoušci ještě dlouho poté, co se po písni pánové odebrali do zákulisí.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
V přídavku si kamarád folkaře Stu Larrsena znovu zavítal k aktuálnímu počinu s baladou "Home" a výtečný koncert ve velmi dobře zaplněném sále Lucerny tradičně uzavřel písní "Holes". Byl to vynikající večer, o tom žádná, zajímavý fakt přišel ale vlastně už v jeho začátku, když se Velký sál téměř úplně zaplnil. To se až nechtělo věřit, jak Passenger za těch pár let vyrostl. Nezbývá než potěšeně konstatovat, že roste i nadále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY