shop.musicserver.cz
The Beatles - Live At The Hollywood Bowl

Reedice "Live At The Hollywood Bowl" ukazuje autentickou beatlemánii

Vydáno: 18.09.2016 12:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

V letech 1964 a 65 vrcholila beatlemánie a bylo tedy logické, že se ji manažeři rozhodli podpořit natočením živáku. Bohužel, kvalita záznamu byla natolik tristní, že zůstal v archivu a vydán byl až po dlouhých dvanácti letech na LP. Letos ale přichází na řadu její zvukově ošetřená reedice.

9/10

The Beatles - Live At The Hollywood Bowl

Vydáno: 9.9.2016
Celkový čas: 43:37

Skladby: Twist and Shout, She's A Woman, Dizzy Miss Lizzy, Ticket to Ride, Can't Buy Me Love, Thing We Said Today, Roll Over Beethoven, Boys, A Hard Day's Night, Help, All My Loving, She Loves You, Long Tall Sally, You Can't Do That, I Want To Hold Your Hand, Everybody's Trying To Be My Baby, Baby's In Black

Vydavatel: Universal

Aktuální reedice "Live At The Hollywood Bowl" vychází poprvé i na CD, a to navíc v remasterované podobě, o kterou se postaral Giles Martin, syn producenta The Beatles George Martina, se čtveřicí dosud nevydaných skladeb. Fanouškové ho mohou brát jako audiododatek k aktuálnímu dokumentárnímu filmu "Eight Days a Week - The Touring Years", který měl v polovině září premiéru vkinech.

Deska zachycuje liverpoolskou čtveřici na vrcholu jejich první, řekněme popové, éry a na hudbu The Beatles vrhá poměrně zajímavý pohled. Tatam je ona studiová dokonalost, která je pro ně typická. Oba koncerty z Hollywood Bowl přinášejí podstatně syrovější hudební projev, který je daný jednak dobovými technickými možnostmi, jednak i možnou nervozitou a únavou muzikantů, byvších v té době doslova v jednom kole. Na záznamu jsou chyby, místy falešný zpěv a další nedokonalosti. Vše však vyzařuje obrovskou energii a nadšení pro věc.

Dočkáme se průřezu pěticí prvních alb kapely. Jaký paradox, když je jako novinka oznamována "Help!", která v tracklistu následuje bezprostředně po "A Hard Day's Night", rovněž ohlášené jako novinka. Pořadí skladeb nectí kontinuitu jejich natočení, důležitým měřítkem (vedle technických parametrů nahrávek) je spíše snaha o vytvoření představy o něčem, o čem až zas tolik záznamů neexistuje - o koncertu The Beatles.

Atmosféru dotváří specifický jev beatlemánie - neustálý jekot tisíců fanynek, který je jasně rozpoznatelný pod všemi skladbami a trochu se mírní snad jen v krátkých konferenciérských promluvách Paula McCartneyho a Johna Lennona. Je však namixován tak, že neobtěžuje a poslech skutečně jen dotváří. Mix a zvuková kvalita je fantastická, zvláště pokud zvážíme, za jakých podmínek a v jaké době nahrávky vznikly.

Je dobře, že jsme se těchto živých písní konečně dočkali v odpovídající kvalitě. Nelze však v žádném případě očekávat, že by se z desky stal bestseller trhající rekordy. Spíše se jedná o fanouškovskou a sběratelskou raritku, která ale dává jasný signál - The Beatles jsou, alespoň ve své hudbě, stále živí a mají co říct.

NÁZORY
  • Konferenciérské promluvy (Jan, 18.09.2016 22:18) Reagovat

    Kromě L.a McC. tam ještě mluví i H., který uvádí skladbu Things We Said Today.
    Jedná věc, která je na škodu je, že ty jejich promluvy a uvádění následujících skladeb jsou vždy na konci stopy skladby předcházející, takže při přeskakování skladeb vymizí jaksi kontinuita jejich uvádění.

    • Re: Konferenciérské promluvy (Jiří V. Matýsek, 19.09.2016 12:02) Reagovat

      Ano, Harrison skutečně jednu píseň uvádí, ale pro potřeby článku jsem to redukoval tímto způsobem. Věřím, že to snad nebude tak zásadní problém. Pokud jde o konferenciérské úvody na konci skladeb - přijde mi to jako celkem běžná praxe na živácích. Resp. setkávám se s tím docela často. Smysl to dokonce dává - sice se vytratí kontinuita, ale zase "jdeme" rovnou do skladby a nemusíme poslouchat x sekund/minut keců....

      • Re: Konferenciérské promluvy (OHNOTHIMAGEN, 19.09.2016 13:02) Reagovat

        Právě že to smysl vůbec nedává.
        Pokud těch ty kecy uvádějí skladbu, pak mají být součástí dotyčné skladby, protože té odehrané už se vůbec netýkají. Navíc je to úvod, čili něco uvádí, čili by měl být v úvodu, a ne na konci předešlého. To jedině v případě, že by před skladbou hovořeno nebylo, a naopak by byla popsána/zmíněna až po svém odehrání. Pak bych to chápal.
        Ale je to nešvar drtivé většiny koncertních alb. Bohužel. Ujeté je to třeba u LIVE 1966 Boba Dylana (4. díl Bootleg Series).

      • Re: Konferenciérské promluvy (Jan, 19.09.2016 19:43) Reagovat

        Je to absolutně beze smyslu. Představování nebo uvozování skladeb k živákům prostě patří a vždy má skladba větší drive.

  • Jemně bych upozornil, že v případě "Hollywoo... (OHNOTHIMAGEN, 19.09.2016 09:46) Reagovat

    Jemně bych upozornil, že v případě "Hollywood Bowl" se nejedná o remaster, ale o zcela nový remix od Gilese Martina.

    "Jaký paradox, když je jako novinka oznamována "Help!", která v tracklistu následuje bezprostředně po "A Hard Day's Night", rovněž ohlášené jako novinka."
    Já teda na albu z roku 2016 slyším něco jiného. AHDN není ohlášen jako novinka, ale jako píseň z prvního filmu. "Z toho černobílého... natočili jsme dva. První byl černobílý, druhý barevný." Záznamy AHDN i Help! oba pocházejí z koncertů v srpnu 1965.
    Jako novinka je ohlášena ale "Things We Said Today", což taky při pořízení záznamu (23.8.1964) byla.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu