shop.musicserver.cz
Freddie Mercury by oslavil 70 let, připomeňme si ho v deseti klipech

Freddie Mercury by oslavil 70 let, připomeňme si ho v deseti klipech

Vydáno: 05.09.2016 19:00 v sekci Nejvíc nej - Milan Menčík | foto: archiv kapely Queen

5. září 2016 by se sedmdesáti let dožila jedna z největších ikon rockových dějin - Freddie Mercury. Všichni s ním mají spjatou hlavně kapelu Queen, ale to by byl příliš úzký pohled na jeho sice krátký, ale velmi pestrý hudební život. V našem článku si ho připomeneme deseti písněmi, které rámovaly jeho hudební kariéru.

Innuendo

Queen - Innuendo
Freddie Mercury se narodil jako Farrokh Pluto Bulsara na ostrově Zanzibar. Od malička tíhl nejen k hudbě, ale umění jako takovému. Navštěvoval galerie moderního umění, miloval pop art a z malířů hlavně Francise Bacona. Vystudoval Ealing College Of Art, kde se seznámil s o rok mladším Jerrym Hibbertem. Právě on natočil videoklip k písni "Innuendo", titulní skladbě posledního alba, které vyšlo za Mercuryho života. Šestiminutový opus přinesl kapele hitparádový úspěch, přičemž rádiovým dramaturgům nevadila ani stopáž přesahující šest minut. Ve své délce "Innuendo" trumflo dokonce i slavnou "Bohemian Rhapsody". Nechybí v ní hard rock, opera ani prvky flamenca v podání fenomenálního kytaristy Yes Steva Howea.


Love Of My Life

Queen - Love Of My Life
Mercury poznal svoji osudovou ženu už v raných sedmdesátých letech. Mary Austin pomáhala zpěvákovi přežít chudé časy, kdy kapela ještě nevydělávala, ale bylo potřeba platit účty a za něco se najíst a napít. Prožili spolu šestiletý vztah a na to konto Mercury složil u piana "Love Of My Life". Brian May ji později přearanžoval pro svoji dvanáctistrunnou akustickou kytaru. Mary Austin se stala hlavní Mercuryho dědičkou a "Love Of My Life" si žije dál svým životem. Má spojitost i s tragickým letem raketoplánu Columbia v roce 2003, kdy ji jeden z astronautů Ilan Ramon nechal zahrát přímo v raketoplánu pro svoji ženu Ronu. Mnozí interpreti a kapely (mj. Scorpions, Extreme či Antonio Vega) ji natočili v nových verzích.


These Are The Days Of Our Lives

Queen - These Are The Days Of Our Lives
Ve skladbě "Love Of My Life" je verš "I Still Love You". Ten slouží jako pojítko k dalšímu hitu "These Are The Days Of Our Lives". Nostalgické ohlédnutí za Mercuryho životem složil bubeník Roger Taylor a dostalo se mu i klipu. Ten byl posledním, který Freddie natočil. Většina záběrů byla vytvořena 30. května 1991 a vzhledem k pokročilému stadiu Mercuryho boje s AIDS byla zvolena černobílá varianta. Vyšlo několik verzí videa a naživo si Queen už bez Freddieho zahráli a zazpívali píseň na jeho tribute koncertu o rok později, kdy za mikrofonem stáli George Michael a Lisa Stansfield.


Bohemian Rhapsody

Queen - Bohemian Rhapsody
Queen museli na začátku své kariéry prokázat obrovskou píli, entuziasmus, chuť a nezlomnost po prvních neúspěších. Do špičky světového rocku definitivně prorazili právě s touto skladbou. O její stopáži už byla řeč v souvislosti s "Innuendem", pouhé její nahrání však trvalo celé tři týdny. Kapela zde popustila uzdu všem svým nápadům a sama čekala, co nakonec z celého jejího snažení vznikne. Píseň s textem, který záměrně nedává příliš logiku, se stala hitem a v roce 1975 k ní vznikl snad úplně první hudební videoklip, který byl odvysílán v pořadu BBC "Top Of The Pops", kam se kapela nemohla dostavit. Nakonec při posledním koncertním turné v roce 1986 žala právě tato hymna největší úspěchy u fanoušků, proto si ji zde předveďme v obou verzích.


Barcelona

Freddie Mercury a M. Caballé - Barcelona
Mercuryho láska k opeře byla patrná už u skladby "Bohemian Rhapsody", proto nemohlo tolik překvapit, když se rozhodl natočit operní album s divou Montserrat Caballé. V roce 1987 se rozhodlo o tom, že letní olympijské hry budou pořádány v roce 1992 právě v Katalánsku a Caballé byla pořadateli oslovena k nazpívání titulního songu her. Jelikož už rok předtím mluvil fascinovaně Mercury o této operní hvězdě a měli za sebou už i osobní setkání, pozvala ho Caballé ke spolupráci. Vzešel z toho největší hit Mercuryho sólové kariéry a také celé album, které dostalo název právě po tomhle megahitu.


Living On My Own

Freddie Mercury - Living On My Own
Jinak ovšem Mercuryho sólová kariéra nebyla takovou slávou. Ortodoxní fanoušky Queen štval zvuk nahrávek, který byl tak typicky charakterizovatelný jako osmdesátkové disko. Tupé dusání je slyšet i z jedné z mála hitových výjimek "Living On My Own". Singl původně vyšel v roce 1985 na albu "Mr. Bad Guy". V hitparádách ovšem zapadl a uspěla až verze od No More Brothers v roce 1993. Z klipového zpracování je jasně patrná Mercuryho záliba v různých party, kam se chodilo v převlecích, ale nechyběla ani nahota a vše, co k pořádnému slavení patří.


The Show Must Go On

Queen - The Show Must Go On
Už třetí píseň z alba "Innuendo" dokazuje, že Mercury při vědomí blížícího se konce psal snad ještě lepší písně než dřív. "The Show Must Go On" měla v sobě jasné poselství - neplačte, bavte se, život jde dál. May do ní při skládání hudby dal veškerý svůj rockový drajv a v pokročilém stadiu zpěvákovy nemoci měl obavy, aby Mercury své party uzpíval. Ten si ale pomohl několika panáky vodky a výsledkem je opus magnum. Song, který i pětadvacet let po svém vydání zní z rádií stejně často jako dřív a také jako jeden z premiérových odezněl živě v roce 1992 ve Wembley.


The Miracle

Queen - The Miracle
Věříte na zázraky? Queen patrně ano, protože tak pojmenovali v roce 1989 své třinácté studiové album a stejnojmenný pátý singl z něj, ke kterému natočili i kouzelný videoklip. Kouzelný proto, že v něm hrají malí kluci, kteří představují originální sestavu skupiny. Perfektně zmáknuté pohyby, image a do detailu vychytané outfity jsou poznávacím znamením tohoto videa. Ne, opravdu tu není žádná ratolest členů kapely, i když syn bubeníka Rogera Taylora Rufus dnes jezdí s Queen po koncertech. Nejvíc práce měli kostyméři s Rossem McCallem, který představuje Mercuryho snad ve všech jeho slavných érách, sedmdesátými léty počínaje a Magic Tour 86 konče. Tappování Paula Howarda, který hraje Briana Maye, taky jasně dokazuje, že chlapci své nástroje rozhodně nedrží poprvé v životě. Samotná píseň vzpomíná na různé především stavební divy světa a stýská si, že největším zázrakem by bylo ukončení všech válek a mír na Zemi.


I Want To Break Free

Queen - I Want To Break Free
Příběh klipu "I Want To Break Free" se odehrává ve dvou směrech. V tom prvním jsou členové Queen převlečeni za různé typy dam, co se týče vzhledu i věku. Druhá linka zase obsahuje baletní vložku Royal Ballet pod vedením Waynea Eaglinga. Skladbu napsal John Deacon a existují tři rozdílné verze. Singl slavil velké úspěchy po celém světě, i když byl videoklip vzhledem k určité kontroverzi na MTV zakázán. Přitom v porovnání s dnešní dobou jde poměrně o malichernost.


We Are The Champions

Queen - We Are The Champions
Milujete sport a ještě jste tento hit nikdy neslyšeli? Ale nepovídejte. "We Are The Champions" se dnes hraje po celém světě na různých sportovních akcích, v dobách, kdy naši hokejisté vyhrávali na světových mistrovstvích jednu zlatou za druhou byla u nás slyšet do zemdlení. V roce 1994 byla oficiální hymnou Mistrovství světa ve fotbale v USA. V roce 1977 vyšla na albu "News Of The World" a potvrdila tím neuvěřitelně silný začátek desky, kterou otevírala Mayova vypalovačka "We Will Rock You". Tradičně právě s ní kapela končila svá koncertní vystoupení. Video bylo natočeno 6. října 1977 v New London Theatre Center za účasti členů kapelního fanklubu.


Bonus: Somebody To Love (George Michael)

A na závěr jeden bonus. Po smrti Freddie Mercuryho se samozřejmě hojně spekulovalo, jak a zda vůbec pokračovat v kariéře kapely. Na místo frontmana padala spousta návrhů, spousta jmen. Několikrát zmiňovaný vzpomínkový koncert, který se konal zhruba půl roku po Mercuryho smrti ve Wembley, nabídl odpověď na otázku, jaká alternativa by byla nejvhodnější. George Michael předvedl s Londýnským gospelovým sborem naprosto úchvatnou verzi "Somebody To Love". Výraz ve tváři kytaristy Briana Maye poté, co osmdesátitisícové publikum na Michaelovu výzvu "somebody toooo..." odpovědělo sborově "looove" hovoří za vše.


NÁZORY
  • Forever Queen :)) (človíček, 05.09.2016 19:14) Reagovat

    Skupina Queen jsou srdcovka, a těch hitu je daleko více. Ale můj top je pecka - The Show Must Go On..

    • Re: Forever Queen :)) (Anonym, 05.09.2016 21:52) Reagovat

      Souhlasim ve vsem.

    • Re: Forever Queen :)) (Jan Stihomam, 06.09.2016 13:40) Reagovat

      tomu rikam originalni hudebni vkus he he. az budu chtit videt mumie zajdu si do muzea.

  • Pluto? (Jan, 05.09.2016 22:20) Reagovat

    Můžete sem hodit nějaký odkaz, kde se mluví o jeho původním jménu Pluto???? Nebo kde jste na to přišli?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Scorpions zahrají v červenci v Pardubicích (12.12.2023 10:02)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Nové desky 28/2023 - od Rity Ory přes Tinu Arenu po PVRIS (19.07.2023 19:00)
- Naživo: Scorpions v Brně skvěle zahráli, ale tristně zazpívali (08.06.2023 20:13)
- Fotogalerie: Nestárnoucí Scorpions vystoupili v Brně (08.06.2023 08:49)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Scorpions už za pár dnů zahrají v Brně, koncert se blíží vyprodání (30.05.2023 09:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu