shop.musicserver.cz
Tarja - The Shadow Self

Páté album Tarji Turunen "The Shadow Self" je dosavadním vrcholem její sólové dráhy

Vydáno: 05.08.2016 08:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Fanoušci Tarji Turunen mají žně. Už v červnu je navnadila épéčkem "The Brightest Void", aby o dva měsíce později vydala plnohodnotnou desku "The Shadow Self". Ta je již jejím pátým sólovým počinem. Klasiku ale nečekejte, Tarja se totiž vrátila jako ryzí rockerka.

9/10

Tarja - The Shadow Self

Vydáno: 5.8.2016
Celkový čas: 65:32

Skladby: Innocence, Demons In You (feat. Alissa White-Gluz), No Bitter End, Love To Hate, Supremacy, The Living End, Diva, Eagle Eye, Undertaker, Calling From The Wild, Too Many

Vydavatel: Mystic Production

Když finská diva Tarja Turunen odhalila své plány na letošní rok, srdce každého fanouška muselo zaplesat. Po klasické desce "Ave Maria - En Plein Air", kde nazpívala dvanáct variant "Ave Maria" dvanácti různých autorů (včetně své vlastní verze) a ukojila svou operní stránku osobnosti, tu máme zpět Tarju rockovou. Jsou to již tři roky od vydání "Colours In The Dark", dobré rockové nahrávky, zpěvačku ovšem autorsky nikam neposunující. To novinka "The Shadow Self" je o něčem úplně jiném.

Tarja již mnohé naznačila na červnovém EP "The Brightest Void", které zanechalo jen ty nejlepší dojmy. Ať už to byl výborný cover "House Of Wax" od beatla Paula McCartneyho, duet s Sharon den Adel z Within Temptation "Paradise" či úvodní hitovka "No Bitter End" - vše neslo nejvyšší známku rockové kvality. V porovnání s aktuální plnohodnotnou studiovkou jde přesto o chudého bratříčka. Novinka "The Shadow Self" zachytila Tarju ve vůbec nejlepší formě její dosavadní sólové kariéry.

Je úžasná po všech stránkách. Oproti předchozím deskám není tak násilně přeprodukovaná chladným profesorským zvukem, což již tak brilantnímu obsahu nesmírně pomohlo. Tarja tu také odhalila pestřejší rejstřík svého vokálního umění. Konečně ji máme šanci slyšet i v jiné poloze než jako operní divu vsazenou do rockovo-metalového prostředí. Zejména folkově zabarvené skladby "The Living End" a "Diva" jí nesmírně sedly, ušila si tak pro sebe dva půvabné hity. Tarja se tu úspěšně vyhnula kýči a kromě excelentní hudební kompozice překvapila novými, ne tak vypjatými, přesto hluboce procítěnými vokálními polohami.

Aby překvapení nebylo málo (ostatně album je jimi doslova nasáklé), ex-členka Nightwish si zkusila i cover britských Muse. Volba padla na působivou skladbu "Supremacy" a její podání si v mnohém nezadá s originálem. Zajímavá volba, která dodává nahrávce na pestrosti a opět poodhaluje autorčin široký hudební záběr.

Na "The Brightest Void" se objevili Michael Monroe, Chad Smith či již zmiňovaná Sharon den Adel. Nejzajímavějším hostem je nakonec nynější zpěvačka deathmetalových Arch Enemy - Alissa White-Gluz. Modrovlasá drsňačka spolu se svým growlingem skvěle oponuje čistému vokálu Tarji ve funky-metalovém cirkusu "Demons In You". Skvělé kytary, dvě vynikající stylově odlišné zpěvačky a další albový klenot.

Zapomenout nemůžeme ani na typickou rockovou hitovku "No Bitter End", která si svou studiovou premiéru odbyla již v červnu na zmiňovaném EP. V kontextu celé desky působí jako pevný bod, kolem kterého se nahrávka točí. Přímá, jednoduchá rocková pecka totiž oproti zbytku materiálu vlastně ničím nepřekvapí a je pevně ukotvena v tradičních mantinelech žánru. Ačkoliv právě ona omrzí pro svou nekomplikovanost nejdříve, na koncertech bude dost možná největším tahákem novinky.

"The Shadow Self" dokazuje, že Tarja není jen bývalou zpěvačkou hvězdné skupiny Nightwish, ale především výbornou sólovou umělkyní, sebevědomou, technicky i skladatelsky precizní a neokázale charismatickou. Během své sólové dráhy zatím nikdy nešlápla vedle, ale teprve pátá řadovka ji ukazuje v dosud nejucelenější a nejsilnější podobě.

NÁZORY
  • 10/10 (Daniel, 05.08.2016 13:04) Reagovat

    Za mě absolutní špička ve svém žánru a již i mírně mimo něj, teatrální Diva, Eagle Eye s nádechem Avantasie, gotikou nasáklá Too Many, Undertaker je zase song plný ingrediencí, který již léta její bývalé kapele chybí, geniální cover Supermacy, epická Love to Hate či impozantně umělecká Innocence. Každá píseň je tu sama za sebe, se svojí silnou atmosférou a příběhem. Navíc nové hlasové polohy a zvuk, který láme skály. Bravo!

    • Re: 10/10 (Cradles, 08.08.2016 09:48) Reagovat

      Souhlasím, já mám vcelku alergii na symfonická alba, furt to samé dokola bez nápadu, většinou s touhou napodobit právě Tarju či staré Nightwish. Tarja ale minimálně poslední dvě alba opravdu nakopává především v nápadech i svého bývalého zaměstnavatele a dovoluju si tvrdit, že nic zajímavějšího na této scéně není. Možná nové album kapely Epica by nemuselo stát za h****, uvidíme. Každopádně respekt Tarje, nikdo na této scéně nemá tolik sebevědomí aby natočil takové kusy, jako je třeba Love to Hate, Diva nebo Too Many. Perfektní album, ostrý zvuk, výborné kontrasty, každá píseň má svojí silnou osobnost a příběh. A že to není přímočarý Heavy Metal, jedině dobře. Na Tarje je totiž vidět, že miluje Petra Gabriela, jednoho z nejlepších, možná toto vzhlížení k němu jí nedovoluje nahrát plytké písně nevybočující z žánru, a to je jedině dobře. Protože ať je to jak je to, bez Tarji by byla hudební scéna o mnoho chudší, žijící legenda bývá totiž většinou veliký průser žijící ze své bývalé slávy. Album The Shadow Self je ale kusem, který kařdému dává jasně znát, že dost možná ještě tato dáma nemá svůj umělecký vrchol za sebou. Prostě vřele doporučuji!

      • Re: 10/10 (Anonym, 08.08.2016 15:37) Reagovat

        Páni, já už Tarju moc nemusím, ale tvé doporučení ve mě vzbudilo zvědavost. Taky díky za názor.

        • Re: 10/10 (P.ONDRASH, 09.08.2016 10:53) Reagovat

          ..přesně.. Tarju si poslechnu někde omylem, znám ji trochu z kolovrátkových Nightwish, které vůbec nemusím.. avšak vždy se mi líbila jako charismatická dáma, co umí zpívat a vzít chlapy v publiku pořádně za koule.. recenze mne ale přinutila si album pořídit.. těším se :)

  • Tarja :) (Metalista, 05.08.2016 14:21) Reagovat

    LOVE::

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu