shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 15.7.2016

Colours Of Ostrava během druhého dne ovládly podmanivé hlasy a severský pop

Vydáno: 16.07.2016 18:29 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Písničkář Fismoll, electro-popová Aurora, musicserverem zbožňovaná norská zpěvačka Susanne Sundfør nebo Antony Hegarty a jeho/její nový projekt ANOHNI. I to byly jedny z vrcholů patnáctého ročníku festivalu Colours Of Ostrava, který se po našlapaném pátku přehoupl do své druhé poloviny. Co nás ještě zaujalo?

Live: Colours Of Ostrava - Den druhý

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 15. července 2016
vystoupili: Fismoll, Of Monsters And Men, ANOHNI, Kiasmos, Aurora a další
Fotogalerie

Calm Season, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Druhý den festivalu Colours Of Ostrava se nesl na melancholické vlně. Stále sice bylo pod mrakem, na déšť už ale až na pár minut střídmého poprchávání nedošlo. Pokud jste chtěli, mohli jste téměř celý den strávit ve společnosti unikátních hlasů a hned ten první měl na zaplněné Agrofert stagi vystupující Fismoll. Polský písničkář střídal čistě akustické skladby s těmi, kdy jej doprovázela celá kapela a gradoval jednu baladu za druhou. A stejně jako loni na United Islands Of Prague dokazoval, že je majitelem jednoho z nejuhrančivějších vokálů, na jaké můžete vůbec narazit. Jeho křehké písně z alb "(At Glade)" a "Box Of Feathers" posluchačům stavěly chlupy na rukou či je dokonce doháněly až k slzám.

V podobném duchu, byť s přehozením žánrové výhybky na severský electro-pop, pokračovala sotva devatenáctiletá zpěvačka Aurora. Jeden z objevů letošního roku zaujal už svým vyspělým debutem a byť písně samotné na rozdíl od Fismolla spíše jemně roztancovávaly, dojetí bylo tentokrát znát na samotné zpěvačce, která se zkrátka nemohla vnitřně srovnat s tím, že na ni přišlo tolik lidí a svou skromností jistě vykolejila i ty, kteří třeba jen tak procházeli kolem. Proto když na roztomilý uzlíček nervů jedna z fanynek vytáhla transparent žádající o objetí, neváhala ani vteřinu a za slečnou se rozeběhla. A u severského electro-popu ještě chvíli zůstaneme.

My Baby očima Terezy Vavrouškové


My Baby, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Pod názvem My Baby se skrývá holandsko-novozélandské trio v čele se zpěvačkou Cato van Dyke. Kapela v páteční večer roztancovala Agrofert Fresh Stage a byl na ně takový nával, že se půlka diváků musela spokojit s obrazovkou v boční uličce. Během více než hodinového setu představili svou typickou směs elektroniky, blues a groovy rytmů, přičemž bratr zpěvačky Joost bubnoval do všeho, co mu přišlo pod ruku. Měli jste tak pocit, že stage pod návalem energie vystřelí do vesmíru. My Baby ocenil například i samotný Seasick Steve či Larry Graham a doufejme, že tohle nabité trio brzy obsadí ta největší pódia.

Susanne Sundfør jsme za její výtvor "The Silicon Veil" prohlásili za autorku nejlepšího alba roku 2012 a ani aktuální deska "Ten Love Songs" nepřišla v naší výroční anketě zkrátka. Možná by vás ale při poslechu její hudby zarazilo, že si norská zpěvačka ráda poslechne i rappera 2 Chainze či Taylor Swift, jak nám kdysi prozradila v rozhovoru. Mnohem více by se k ní hodilo přirovnání k jiným chladným divám, třeba k takové Florence & The Machine, která nás se svým letošním turné opět těsně minula. Éteričnost a duševní rozervanost z ní v Ostravě každopádně jen stříkala.

Kiasmos, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Antony Hegarty se svou skupinou Antony & The Johnsons vystoupil na Colours už před čtyřmi lety, už tehdy se ale někteří ptali, zda je to muž či žena. Dnes už se sám považuje za ženu a pod jménem ANOHNI už coby zpěvačka vydala za pomoci špičkového producenta Hudsona Mohawka jednu z nejpozoruhodnějších nahrávek letošního roku - "Hopelessness". Avantgardní melodramata plná beznaděje patřila bez pochyby k jednomu z vrcholů letošního ročníku, poslouchač se však musel odprostit od běžných očekávání od koncertu a být otevřen vnímání něčeho neotřelého a do jisté míry i nového.

Ohm Square očima Terezy Vavrouškové


Ohm Square, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Ohm Square jsou česká klasika, která nikdy nezklame. Kapela zahrála ve večerních hodinách na Radegast stagi a svůj set odehrála za sítí, na kterou promítala projekce. Ohm Square si už léta udržují svůj styl a zpěvačka Charlie One je stále mladistvě energická, jak ostatně potvrdila svými slovy "Anybody old here? No? Me neither!" a "Oldschool means Old Is Cool, right?", s čímž nezbývá než souhlasit!

Už netradičně koncipovaná scéna, jež působila jako by smutek proudící z recitujících tváří na projekci (ano, včetně Naomi Campbell) mohl přímo sjíždět z kopce až do fascinovaného, ale místy také zmateného davu, vyvolával otázky, co ale teprve samotná zpěvačka, která svou tvář i tělo skryla do černé látky a za absence světelné show a bočních projekcí se s mikrofonem jen různě kolébala do stran? Žádný div, že po několika písních houfy lidí odcházely jinam. Jejich smůla, něco tak neobvykle otevřeného a niterného se nevidí každý den. Koncert koncipovaný tak, abychom z něj vnímali primárně mimořádný soulový hlas a texty jednotlivých písní, se závěrečným proslovem o světě vzhůru nohama s ještě čerstvými událostmi z Nice působil o to mrazivěji.

Do tanečních rytmů, avšak těch inteligentnějších, zadumanějších, přeneslo diváky duo Kiasmos. V rozhovoru se nám sice pánové Olafúr Arnalds a Janus Rasmussen rozdělovali na milovníka řádu a chaotika, naživo byla ale mezi oběma pány vidět dokonalá souhra a mix elektroniky, minimal techna a ambientu očaroval snad až příliš přecpanou Agrofert scénu. Muzika z Islandu na ostravských barvách evidentně dlouhodobě funguje jako velké lákadlo, není tedy pochyb o tom, že příště už by jim mohlo patřit některé z velkých pódií. Na tom od ArcelorMittall ale v tu dobu hrála teatrální zpěvačka Kovacs se silným, soulovým hlasem a podle posledních pár písní, které ještě autor stihl, to nejspíš bylo taktéž velmi zajímavé. Islandskou scénu zastupovali také headlineři večera Of Monsters and Men.

Of Monsters and Men očima Ondřeje Selnera

Of Monsters and Men, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Jestliže se Of Monsters and Men na letošních Colours of Ostrava něco povedlo, tak především vytvořit intenzivní atmosféru studených, melancholií zalitých islandských hájů a zmrzlých planin. Pětice k tomu nepotřebovala ani nijak zvlášť intenzivně komunikovat s publikem - bohatě si vystačila s jedním "Ahoj" v úvodu a posléze především se skladbami samotnými. Ty totiž stejně jako na studiových nahrávkách promlouvaly svou ponurou náladou dostatečně autenticky samy o sobě.

Setlist sestával hlavně z písní z aktuálního, minulý rok vydaného alba "Beneath The Skin". Na starší věci jako "Little Talks" ale také samozřejmě došlo. Oboje - jak písně staršího data, tak ty nové - se dočkalo velkého ohlasu. Of Monsters and Men přijeli vytvořit skvělou atmosféru, vtáhli dovnitř a to i přesto, že koncert působil relativně pomalým a rozvláčným tempem. K podmanivě svíravé hudbě to však ve výsledku nesmírně sedlo.

V sobotu čeká na návštěvníky Colours Of Ostrava pop-rocková skupina Kodaline, downtempová legenda Thievery Corporation, electro-swingová dáma Caro Emerald nebo elektronika v podání Boys Noize Live.

NÁZORY
  • Teatrální zpěvačka? (Jan, 17.07.2016 10:38) Reagovat

    Označit Kovacs za teatrální zpěvačku je .... Co si vlastně pod tím pojmem představujete?

  • pane Ondřeji, byl jste tam? (milhoreta, 18.07.2016 21:50) Reagovat

    Pane Ondřeji, byl jste skutečně přítomný na koncertu OMAM? A byl jste někdy na Islandu? Nebo jste se jen upsal a mělo tu být: "Jestliže se Of Monsters and Men na letošních Colours of Ostrava něco NEPOVEDLO, tak především vytvořit intenzivní atmosféru studených, melancholií zalitých islandských hájů a zmrzlých planin." Koncert jsem si opravdu užil. Tato kapela je skvělá hlavně tím, že svým popem popírá klišé o "ponuré náladě" a "pomalém a rozvláčném tempu" islandských kapel. Neberu vám nárok na váš názor, jen mě fascinuje, jak odlišně vnímáme stejnou hudbu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Aurora v "Some Type Of Skin" tančí mezi manekýnami (01.04.2024 17:06)
- Kiasmos zahájili další etapu své spolupráce novou hudbou i koncerty (31.03.2024 13:16)
- Aurora přiveze své nejosobnější album, které se ale týká nás všech (28.03.2024 18:39)
- Video: Aurora v bolestném videoklipu "The Conflict Of The Mind" zasedla k rodinné večeři (24.01.2024 08:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Audio: Aurora v emotivním singlu "Your Blood" oslavuje zranitelnost (17.11.2023 12:14)
- Naživo: Parný první den festivalu Metronome Prague trpěl řídkým programem i střídmou účastí (23.06.2023 13:32)
- Fotogalerie: To nejlepší přivezly první den na Metronome divoký holky. Vystoupila Aurora, Aiko, Tolstoys i Biig Piig. A taky Jamiroquai (23.06.2023 08:59)
- Video: V písni "Sliver Of Ice" vzpomínají ANOHNI and the Johnsons na zesnulého Lou Reeda (16.06.2023 07:47)
- V náruči vlastních hříchů: Kovacs představí v Praze novou desku (05.06.2023 18:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu