Na co se (ne)můžeme těšit na koncertě Diany Krall

01.07.2016 08:43 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Diana Krall na začátku loňského roku vydala album "Wallflower", které je poskládané z coververzí nejrůznějších hitů, včetně countryových, folkových i popových. Vzápětí na to vyjela na světové turné, které se v neděli zastaví i v České republice. Na co se zřejmě můžete těšit a co naopak budeme muset asi oželet?
Diana Krall s turné k poslednímu albu "Wallflower" objela už prakticky celou Severní Ameriku, nemalou část Evropy a kousek Asie. Nyní se vrátila do Evropy, aby v polské Vratislavy odstartovala nové turné, které pokračovalo v Maďarsku, a vedle Česka zasáhne také Itálii, Francii, Rakousko, Holandsko, Španělsko, Portugalsko a Švýcarsko. Jedna z největších jazzových hvězd u nás při nedělním koncertu v Kongresovém centru poprvé představí písničky ze zmíněného "Wallflower", které je poskládané z coververzí hitů různých žánrů. Na rozdíl od studiové nahrávky jí ovšem v případě koncertu nebude za zády sedět symfonický orchestr, ale pouze trio v čele s kytaristou Anthony Wilsonem, doprovázeným kontrabasistou Robertem Hurstem a bubeníkem Karriemem Rigginsem. Některé písničky tak zřejmě dostanou poněkud intimnější a syrovější podobu.

Dosud měly jistou převahu v setlistech koncertů písničky z aktuálního LP "Wallflower", ovšem nyní zpěvačka slibuje poněkud širší záběr. Lze předpokládat, že v neděli uslyšíme i některé skladby z poslední nahrávky, jako třeba titulní skladbu převzatou od Boba Dylana, velký hit The Mamas & The Papas "California Dreamin'", "Desperado" od Eagles nebo "If I Take You Home Tonight", kterou pro Dianu Krall napsal Paul McCartney. Mezi ně se ovšem vklíní i některé starší kousky či ne zcela známé skladby.


Temptation

Jistě se mezi fanoušky najdou tací, kteří by rádi slyšeli více písniček z velmi povedeného alba "The Girl In The Other Room", avšak kanadská klavíristka je moc do setlistů nezařazuje. Jednou z mála výjimek je skladba "Temptation", kterou pro zpěvačku napsal Tom Waits. Je to vlastně jedna z prvních skladeb, kde opustila osvědčené standardy a pustila se do originální tvorby. Právě v téhle písničce pro ni v sobě trošku netypicky míchá současný jazz, latino prvky a blues. Jakou podobu bude mít v Praze, to se necháme překvapit.


The Look Of Love

Písničky z nejslavnějšího a pro nemalou část fanoušků i nejlepšího alba "The Look Of Love" už zpěvačka vybírá přece jen častěji. Nejčastěji z něj ovšem zní úvodní "'S Wonderful" z pera bratří Gershwinů a pak také titulní píseň alba, kterou napsal Burt Bucharach. V soulové verzi ji na konci šedesátých let proslavila Dusty Springfield a Diana Krall ji pochopitelně už patnáct let hraje ve více jazzovém ladění se skvělými klavírními mezihrami. Obzvláště kvůli nim bychom byli velmi rádi, kdyby právě tahle písnička zazněla i v Kongresovém centru.


Corcovado (Quiet Nights Of Quiet Stars)

Možná vám to ani nepřijde, ale album "Quiet Nights", které vedle následujícího "Glad Rag Doll" patří k těm velmi specifickým, letos oslavilo již sedm let od svého vydání. Diana Krall na něm zaplula do vod bossa novy a dalších jihoamerických vlivů. Ačkoli ve Spojených státech se mu tak nedařilo, Evropa si jej velmi oblíbila. Není tedy divu, že jej poměrně ráda připomíná i na koncertech a to písničkou, která dala nahrávce jméno. Její původní název, tak jak ji napsal brazilský legendární skladatel Antônio Carlos Jobim, je "Corcovado", ten anglický "Quiet Nights Of Quiet Stars", společně s anglickým textem, mu opatřil o něco později Gene Lees .


'Deed I Do

Pokud patříte k dlouhodobým fanouškům Diany Krall, pak byste jistě rádi slyšeli více skladeb z alba "All For You" věnovanému The Nat King Cole, už třeba jen proto, že jejich rytmika obvykle celý koncert oživí a zpestří. Podobně to cítí asi i sama zpěvačka, a proto poměrně často písničky z této desky zařazuje. My jsme váhali mezi hravou "Frim Fram Sauce" a "Deed I Do", která je o něco sofistikovanější a dokáže ukázat více z talentu samotné Diany Krall a díky různým přechodům a změnám se v ní mohou naplno vyřádit i doprovodní muzikanti. Kdyby ale zazněly obě, vůbec bychom se nezlobili.


A Case Of You

Ačkoli z posledního alba "Wallflower" zní během turné hodně písniček, my bychom nejraději slyšeli skladby, které se nedostaly ani na standardní verzi, ani na deluxe edici, ale až na verzi s přídomkem The Complete Sessions. V první řadě jde o hit Gordona Lightfoota "If You Could Read My Mind", který na albu zpívá Diana Krall společně se Sarah McLachlan. Hlasy těchto dvou Kanaďanek se vzájemně výborně doplňují a právě v tom spočívá síla této verze. Jelikož ale nemůžeme očekávat, že by Sarah McLachlan přicestovala do Prahy, budeme rádi za jinou písničku z této edice, a sice "A Case Of You". V podání Diany Krall získal tento obrovský hit Joni Mitchell velmi intimní a hlubokou atmosféru, která se bude v koncertním podání ještě prohlubovat.


A co vy, jaké písničky z repertoáru Diany Krall byste v neděli v Kongresovém centru jen velmi nelibě postrádali?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY