KOFE@VLNA debutují svými "Odlesky pravdy"

22.07.2016 17:23 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

K mladým a nadějným folkovým formacím patří také olomoucká formace KOFE@VLNA. Ta se nyní prezentuje debutovým albem "Odlesky pravdy", vycházejícím pod hlavičkou FOLK ŽIJE!. První album obvykle určuje další směřování, nemusí být však do puntíku rozhodujícím pro budoucí kariéru.
5/10

KOFE@VLNA - Odlesky pravdy

Skladby: 3D stín, Co po mně chceš, Čepice, Jde to tak hravě, Kronikář, Ležím pod lavinou, Modrý pták, Nic necítím, Odlesky pravdy, Racek, Smím tě prosit, Světlolom
Vydáno: 25.06.2016
Celkový čas: 43:32
Vydavatel: FOLK ŽIJE!
Fanoušci Tomáše Kluse si možná vzpomenou na rok 2012 a turné "Ani si nesedejte", během kterého vystupovala KOFE@VLNA jako předkapela. Stylově se řádí k těm alternativněji zaměřeným a kompaktní sound doplňuje občas až příliš dlouhými zvukovými plochami na příčnou flétnu. Chvílemi připomíná duchovně zaměřený Bét-el, jindy zase drsně laděný Jet-Rotall. I na několikerý poslech však dosud nemá ve svém rejstříku nic, čím by byla rozpoznatelná na první dobu. Fajn je střídavé používání cajónu a bicích nástrojů, příjemně znějí i vícehlasy, zejména díky tomu, že kapela ve studiu našla skryté rezervy flétnistky Veroniky. Nechala ji více zpívat, což pomohlo vokálům a celkově barvitěji znějícímu zvuku alba.

Otvírák "3D", ve kterém se hudba KOFE@VLNY zajímavě proplétá s moderními termíny v textu (a vlastně i v názvu písně), byla dobrá volba na rozjezd, následuje však víceméně vata, postrádající tah na branku. Dalším záchytným bodem, od kterého se dá při poslechu odrazit, je píseň "Kronikář". Skladby byly na desku seřazeny překvapivě abecedně, a proto se nachází až uprostřed nahrávky. Po ní následuje velmi dobře zaranžovaná "Ležím pod lavinou". Ponurého "Modrého ptáka" zvedá z temnot výkon zpěváka Vlny. Potom ovšem opět padá řemen a písně i po mnoha pokusech do hlavy prostě nelezou. To platí pro později zařazenou titulní "Odlesky pravdy" i "Světlolom", již dříve vydaný na sampleru "FOLK ŽIJE! 1".

Nahrávky vzniklé v českobudějovickém studiu MK Production jsou odvedeny interpretačně velmi dobře a s radostí. Jsou také výborně technicky zpracovány, ale nezakryjí množství rozpaků. Již zmíněné nepochopitelné abecední řazení písní postrádá jakýkoli smysl a filosofii. Nachází se zde proto dlouhé nudné plochy a k těm lepším skladbám se člověk pak už prokousává těžko. S tím se vytrácí i chuť se k desce vracet. Je však třeba brát v potaz, že formace je na začátku své dráhy a chvíli bude trvat, než si najde a prošlape svou cestu. Vlastní publikum ji jistě má rádo, ale bude ještě třeba hodně práce, než si osvojí vlastní zvuk a najde nuance, díky kterým ji bude jednodušší charakterizovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY