shop.musicserver.cz
The Strokes - Future Present Past

Cesta časem na "Future Present Past" The Strokes je krátkým, ale vydařeným průsečíkem jejich tvorby

Vydáno: 12.06.2016 16:00 v sekci Recenze - Ondřej Selner | foto: Rough Trade

Američtí The Strokes se po třech letech konečně vrací s novým materiálem. Tak trochu překvapivě ale nejde o plnohodnotné album, nýbrž jen o tři nové písně vydané formou EP. Zdá se, že The Strokes se s ním ocitají na rozcestí a přemýšlí, kudy se vydat dál. Do budoucnosti, současnosti nebo minulosti?

8/10

The Strokes - Future Present Past

Vydáno: 03.06.2016
Celkový čas: 13:56

Skladby: Drag Queen, OBLIVIUS, Threat of Joy

Vydavatel: Cult Records

The Strokes si za skoro dvacet let své existence dokázali vybudovat renomé jedné z nejviditelnějších ikon alternativní hudby. Ostatně, jejich prvotina "Is This It" patří k nejvýrazněji reflektovaným a nejhodnotnějším deskám indie scény. Parta kolem Juliana Cablancase se tři roky od vydání poslední nahrávky "Comedown Machine" vrací v plné sestavě a s novým materiálem. Ten bez delšího proma vyšel v podobě EP "Future Present Past" obsahujícím tři písně. Tématem je čas. A to hned na několika rovinách.

V první řadě ho The Strokes tematizují v souvislosti se svou vlastní tvorbou. A proto každá z písní reprezentuje styl desky určitého období. Minulost ztvárněná "Threat Of Joy" připomíná éru "Is This It" (2001), "Room On Fire" (2003) a "First Impressions Of Earth" (2006), zatímco současnost "Angles" (2011) a "Comedown Machine" (2013) zase skladba s názvem "OBLIVIUS". Písní, která na sebe bude strhávat největší pozornost, je ale samozřejmě track odkazující k budoucnosti. Může být chápán jako předzvěst směru, jímž se Newyorčané budou chtít ubírat na příštím plnohodnotném albu. Jde o píseň "Drag Queen" (drag queen je mužská osoba svým vzezřením karikující ženu, většinou pro zábavné účely - symbol falešnosti, přetvářky, potenciální zvrácenosti?), která jako by vypadla z Casablancova vedlejšáku s kapelou The Voidz - je syrová, temná, punkově ukřičená a basou evokuje Hookovy party z Joy Division.

I don't understand
Your fucked-up system
This sinister city
Try to sell the water
Try to sell the air
Try to sell your daughter
Try to sell her hair

První časová složka, zmiňovaná výše, je čistě formální, protože se týká stylů The Strokes, které kapela za dobu své existence vystřídala. Druhou rovinu představují témata písní - Casablancas v nich totiž věnuje pozornost vlastní sebereflexi a svému návratu k The Strokes (= určitá časová prodleva), problémům světa minulého, z kterého je třeba se poučit, a také současného, který svou kapitalistickou podstatou baží jen po zisku a je schopný prodat úplně cokoliv. Skutečnost, že se tyto obrazy objevují v písni reprezentující budoucnost, působí až děsivě prorocky. The Strokes zjevně věnovali lyrické složce EP velkou pozornost, jelikož působí příjemně neexplicitně, ladně, propracovaně a smysluplně.

"Future Present Past" je přes svůj střídmý obsah pestrou koláží, jež protíná tvorbu The Strokes napříč, a zároveň je její jakousi syntézou, cestou k jednotlivým albům. Představuje ale i ochutnávku toho, co v budoucnu od Američanů čekat. Co to bude, sice říct s jistotou a přesně nelze, na základě EP se ale dá tušit, že půjde o nejednolitou a vícevrstevnatou koláž, která navíc překvapí chytrými a společensky kritickými texty. A to jsou rozhodně více než zajímavé vyhlídky.

NÁZORY
  • U The Strokes vše OK (Spike, 29.06.2016 15:31) Reagovat

    Ale jo... je to dobrý. Je z toho cítit že je to pořád baví a já jsem za to strašně rád, protože posledních 10 let byla budoucnost kapely nejistá, s tím že každé album od roku 2006 mohlo být jejich poslední. Jsem rád že spolu kluci zase normálně komunikují a mají náladu zase něco nového spolu tvořit. Že nové EP se na jejich nejlepší nahrávky nedotahuje je věc druhá. Jako je to dobré, tak na 7/10, ale beru to spíš jako trailer na další plnohodnotné album. A v tomhle ohledu to plní funkci bezchybně. Ukázali, že na to pořád mají, ale stejně tak jsem si jistý že příště předvedou ještě lepší práci. Každopádně je skvělé že po ne-zas-až-tak-moc dlouhé době se vrací s novým materiálem, bez The Strokes by mi bylo hrozně smutno... :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- Odkaz Joy Division a New Order opět ožije díky Peteru Hookovi (05.05.2023 12:45)
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Aitch překryl slavnou nástěnnou malbu Iana Curtise v Manchesteru svým muralem a je z toho skandál (24.08.2022 12:58)
- Recenze: Death Bells na "New Signs Of Life" ukazují, jak by dnes zněli Joy Division, kdyby vznikli v Austrálii (31.12.2020 12:15)
- Recenze: Karel Veselý a Miloš Hroch se v knize "Všechny kočky jsou šedé" úzkostlivě věnují hudbě úzkosti (26.12.2020 09:00)
- Zaprášenosti: Joy Division - Closer (14.07.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu