shop.musicserver.cz
Tremonti, MeetFactory, Praha, 28.5.2016

Metalový diktát kytarového workoholika

Vydáno: 30.05.2016 18:51 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Kytarista a zpěvák Mark Tremonti se svou sólovou družinou v Praze potvrdil svou neúnavnou hudební zarputilost, nasazení i talent od Boha na vynikající melodie. Škoda jen přeřvaného zvuku a velice chabé účasti, kterou si zkrátka takto ceněnný skladatel nezaslouží.

Live: Tremonti

místo: MeetFactory, Praha
datum: 28. května 2016
setlist:My Last Mistake, Cauterize, You Waste Your Time, Flying Monkeys, Catching Fire, Radical Change, Betray Me, The Things I've Seen, Once Dead, Brains, Dust, Arm Yourself, Decay, Sympathy, Another Heart, Wish You Well

tremonti 1
© facebook interpreta
Je jedním z nejtalentovanějších a zároveň nejpracovitějších rockových muzikatnů posledních tří dekád. Přesto není žádnou globální megastar, kterou by znali všude na světě a která svou popularitou boří nejeden žebříček. Řeč je o Marku Tremontim.

Tento převážně spíš kritikou a samotnými muzikanty vysoce ceněný riffmistr byl v první řadě hudebním mozkem post grungeových Creed. Ti i díky silně náboženské orientaci především zpěváka Scotta Stappa slavili úspěch hlavně za oceánem, ale nemalou základnu si našli i v Evropě a například singl "What If" mohou znát i tuzemští fanoušci ze soundtracku k jednomu dílu ze série teenage horrorů "Vříškot" Wese Cravena.

Po rozpadu kapely v polovině minulé dekády založilo osiřelé instrumentální trio hardrockovou formaci Alter Bridge, která proslavila nejen sebe, ale i do té doby neznámého zpěváka Mylese Kennedyho, který je aktuálně frontmanem kapely legendárního kytaristy Slashe. Jenže ani to Tremontimu nestačilo a dřív nebo později musel pustit z řetězu svoje thrashmetalové choutky.

tremonti 2
© facebook interpreta
Výsledkem toho byla deska "All I Was", původně zamýšlená jako jednorázový projekt. Nakonec je ale z Tremontiho regulérní organická kapela s třemi studiovými zářezy a právě svůj nejnovější počin "Dust" přijela představit poprvé i do Prahy.

Jestliže jsou i domovské Markovy kapely v Česku ne až tak etablované, s jeho sólovým projektem je to bohužel ještě víc na štíru a tomu odpovídala i odhadem maximálně třísethlavová návštěva pražské štace v nevhodně ozvučeném MeetFactory.

Snad i s touto predikcí pořadatelé přidali jako support večera tuzemské Stroy, okolo kterých je posledních pár let hodně živo. Tento all-starr projekt je svou profesionalitou a talentem na české scéně zjevením a považte, kolik znáte tuzemských interpretů, kteří by tak kreativně dokázali snoubit vlivy kapel jako Muse, Tool nebo Mastodon se silným odérem grungeové scény a dovézt to navíc jak instrumentálně, tak i z hlediska silných nápadů k absolutní dokonalosti? Silný zvuk, uvolněný frontman, excelentní muzikantské výkony a naslouchající publikum, lepší úvod večera si nešlo přát. O Stroy ještě hodně uslyšíme.

Tremonti na sebe nenechali dlouho čekat a tak jak je sám frontman přímočarý, buldočí typ, obešel se příznačně zcela bez neodmyslitelných popkulturních koncertních berliček jako intra nebo vytleskávaného přídavku. Prostě tma, příchod na scénu, zakleknout do startovacích bloků, výstřel, start a devadesát minut metalové řežby.

tremonti 3
© facebook interpreta
Tremontiho sólová tvorba opravdu není pro fanynky rockových balad jeho domovské formace, tak intezivní a hrubozrnou palbu, která si groovem nezadala i s takovými Machine Head, ale čekal asi opravdu jen málokdo. Tremonti většinu kytarových partů obstaral sám a s takovým nasazením riffující a sólující kytaristé běžně hlavnímu zpěvákovi maximálně vypomáhají sborovými vokály. Mark ale při tom všem vedl především roli frontmana, který vokálně diktoval a zároveň čile komunikoval s publikem. A to vše při jeho silovém hlasovém projevu, kde není prostor jak šidit a ulehčovat si výšky jako u některých rockových tenorů. Intenzita je přesně to slovo, které tuto show nejlépe vystihuje.

Na druhou stranu ani tyto nářezy nespotrádaly autorovy typické vybrknkávačky a klenuté refrény, tím spíš pak v silných rokových baladách jako "The Things I've Seen" nebo "Dust". Této show tak kromě přeřvaného zvuku daného prostorem skutečně nelze nic vytknout, takovýto fyzický zážitek, kde nasazení a cákající pot z pódia tak intenzivně cítíte v sobě, se nezažije každý den. A to tím spíš, pokud kapela v pátek odstartovala evropskou tour v německém Dortmundu jako předkapela Iron Maiden pro plnou arénu, aby druhý den hrála pro naprosto směšnou návštěvu. Přesto svůj výkon v Praze neošidila ani o píď.

NÁZORY
  • "Cenněný"? Opravdu?? :))... (Anonym, 30.05.2016 23:37) Reagovat

    "Cenněný"? Opravdu?? :))

  • Souhlas (Honza Novotný, 31.05.2016 08:06) Reagovat

    Přesně tak, líp bych to nevyjádřil.... U Stroy se (jako předkapela byli míň nahlas) ještě daly rozpoznávat jednotlivý nástroje a zpěv, ale hlavní kapela, kvůli který jsme dorazili už byla zvukově jednolitá koule, která by možná málem porazila betonový sloupy v Meet Factory, proto byly obloženy molitanem, ale poslouchat se to dalo jen s velkým vypětím a s nadějí, že se mi časem sluch vrátí! Přesto - Mark​ - předvedl úžasnou šou a jsem rád, že jsem u toho byl!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou (19.04.2024 17:47)
- Fotogalerie: Slash s Mylesem Kennedym a The Conspirators se ukázali v brněnské hale (18.04.2024 23:57)
- Nejvíc nej: Dvanáctkrát featuring Slash aneb Tucet hostování kytarového mága všude možně (12.04.2024 08:00)
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Machine Head vystoupí v červnu v Praze (07.03.2024 16:28)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu