Německý producent Schneider TM v podcastu XPLAYMIX

26.04.2016 19:44 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Německý hudebník Dirk Dresselhaus nedávno oslavil dvacet let na scéně. Jeho desky, které vydává pod jménem Schneider TM, se vyznačují velkým žánrovým rozptylem. On sám ale tvrdí, že vše, co dělá, je hudebně propojené - ať už se jedná o indietronická alba z přelomu tisíciletí s hity jako "Reality Check", "Abyss" či coverem skladby "There Is A Light That Never Goes Out" od The Smiths nebo o pozdější experimentálnější nahrávky, na kterých Dresselhaus zkoumá zvuk jako takový.

Nejnovějším přírůstkem do Dresselhausovy diskografie se zakrátko stane album "A S S", na kterém spolupracoval s Jochenem Arbeitem (mj. Einstürzende Neubauten) a méně známou krautrockovou legendou Günterem Schickertem. Při té příležitosti vzniknul i podcast pro sérii XPLAYMIX, ve kterém Dresselhaus odhaluje inspirační zdroje v rozpětí, které byste od něj možná nečekali. Kromě krautrocku a nejrůznějších podob experimentální elektroniky a ambientu dojde i na výlety do světa world music a dokonce zazní i jedna skladba od Toma Jonese.

"Chtěl jsem smíchat hudbu z různých světů, mezi nimiž existují určité souvislosti," říká Dresselhaus o svém mixu. V doporovodném rozhovoru dále přibližuje pozadí vzniku desky "A S S" a zamýšlí se i nad rolí krautrocku v poválečné německé mentalitě. Krautrock pro něj neznamená ani tak hudební tradici, jako spíš "snahu vytvořit pomocí hudebí utopie vizi pozitivní budoucnosti." Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

S podcasty XPLAYMIX se můžete setkávat od září 2013. V současnosti vychází nové podcasty každé druhé pondělí a kromě serveru Xplaylist.cz jsou ke slyšení rovněž na příslušném účtu na Mixcloudu. Autory mixů jsou zajímavé osobnosti tuzemské, ale i zahraniční hudební scény. V minulosti do série přispěli např. Samir Hauser, Aid Kid, Martin Kyšperský, Sóley či Greg Roberts z kapely Dreadzone.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY