shop.musicserver.cz

Super muzika na iFestu

Vydáno: 08.09.2002 20:32 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V sobotu 7. září proběhl v Praze na atletickém stadionu Slavie benefiční festival iFest, který mohly krom tisíců fanoušků přímo na místě sledovat i diváci u televizních obrazovek. Hlavními hvězdami byli nepochybně tepličtí rockeři Kabát, ale zahráli i Kryštof, Mig 21, David Kraus a mnozí další. Reportáž doplněnou o fotografie vám nyní nabízíme.

ifest
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
iFest, který se odehrál 7. září na atletickém stadionu Slavie, byla taková netradiční tečka za festivalovou sezónou. Ptáte se, proč netradiční? Protože není zrovna pravidlem, aby se výtěžky z podobných akcí posílaly na pomoc postiženým záplavami (jde mi o ty záplavy, ne charitu obecně), a už vůbec není zvykem, aby poslední hudební přehlídka roku byla dost možná tou největší (nebo alespoň jednou ze tří největších).

iFest - David Kraus
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
O rozjezd se ve dvě hodiny odpoledního času postarali jednak staří známí bardi české rockové scény, Doktor PP, a po nich si svých deset minut festivalové slávy užili kladenští neopunkoví výrostci Selfish. Po těch přišel na řadu enfant terrible domácí popmusic, David Kraus. Musím se přiznat, že nesdílím příkré hodnocení kolegy Kocábka, a dodávám, že jeho set písní o prsou, Zuzanách a hloupých husách byl pro mě více než příjemným překvapením. Ve velice svižném, neutuchujícím tempu se neslo pokračování v podobě mladých pardubických rockerů Ready Kirken, kteří stadion zaujali nejen svou loňskou hitovkou "Zejtra mám".

iFest - Astro Metro
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Hodně zvědav jsem byl na česko-australskou skupinu Astro Metro, protože jsem ji měl možnost zhlédnout na Ozzfestu (tehdy to bylo jejich teprve druhé vystoupení!), kde mě vcelku zaujali. Ani tentokrát jsem rozhodně nebyl zklamán, byť došlo v atmosféře hudby Astro Metro k jistému posunu z rock-jazz-hiphopých nížin do čistokrevných rockových (možná že skoro grungeových) výšin. Jejich koncertík byl navíc "zpestřen" přestávkou pro živý vstup do televize, po jehož skončení se zpěvák kapely nechtěl nechat odvolat z pódia a vysloveně publikum prosil, aby je svým potleskem a skandováním udrželo na očích.

iFest - Tomáš Vartecký (KZ25A)
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Po australském pěvci a jeho kumpánech byl dán prostor slovenskému funky bandu Žena z lesoparku, jenž se svou kratičkou produkcí sice nepropadl, ale zároveň se nijak zásadně nepředvedl. Tradičně dobrý výkon odvedli hoši z Kurtizán z 25. Avenue, kteří předvedli jak svůj starší repertoár ("Studená"), tak kousky z nejnovější desky ("Omylem"). Při Simonově křiku se před pódiem utvořil již slušný kotel, který se do konce festivalu už jen zvětšoval. Tou dobou organizátoři hlásili něco kolem velmi slušných dvanácti tisíc návštěvníků.

Vystoupení Kurtizán bylo jakousi startovní čárou, za níž se na delší dobu rozprostřela hodně tvrdá a energická hudba. Přišli totiž nejprve slovenští Offspring Iné kafe, po nich rozechvěli Slavii
iFest - Škwor
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
nu-metaloví drsňáci Škwor a na závěr tohoto hard'n'heavy bloku se představili premiérově klasici Arakain s novým zpěvákem Petrem Kolářem (ti byli zároveň jednou z nejočekávanějších hvězd celé přehlídky a mám dojem, že rozhodně nezklamali, neboť Kolář se zdá být důstojně charismatickým a talentovaným lídrem, jako byl jeho předchůdce Brichta). I ti všichni si podmanili vršovický dolík náporem entusiasmu a showmanství. Snad jen Iné kafe si mohlo stěžovat na slabší zvuk, který provázel všechny jeho písničky.

iFest - Kryštof
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Než se dostanu ke zlatému hřebu večera, nesmím zapomenout zmínit, že druhá polovina iFestu byla tak trochu ve znamení soucitu, neboť před každým koncertem uvedli moderátoři nějakou z "ikon" světové populární hudby, která speciálně pro potřeby tohoto festivalu namluvila na video jakýsi projev, v němž vyjadřovala svou náklonost českému lidu, své sympatie a hlubokou lítost nad povodněmi (mimo jiné Slade, Uriah Heep, Boney M či Chris de Burgh). Od někoho to sice neznělo úplně nejpřesvědčivěji, to když Zucchero říkal, jak by chtěl být tady u povodní, ale jako ozvláštnění to zapracovalo na jedničku. Oním zlatým hřebem večera jsem měl na mysli vystoupení skupin Kryštof, RPC, Kabát a Mig 21. Kryštof šel na řadu jako první a opět mi dokázal, že skupina kolem Richarda Krajča nejsou pouze komerčními postavičkami, ale skutečnými hudebníky a baviči. Dostalo se jak na osvědčené pecky z "Magnetického pole", tak na ukázky z chystané desky. Do varu se publikum dostalo, když Krajčo vylezl na konstrukci a z vrchu se jal zpívat a komunikovat.

iFest - RPC
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Po uvolněném, popem nasáklém Kryštofu, musel zákonitě přijít nářez. Tím byli američtí Royal Playboy Cartel - kapela, která se České republice představila již na jaře na Ozzfestu. Tentokrát jí to ale slušelo mnohem víc. Hrála totiž za tmy, tzn. se světelnou hrou v zádech, navíc tady nebyl přítomen onen zápach výplně - zatímco na "Ozzyho puťáku" byli RPC tak trochu do počtu, na iFestu vystupovali jako jedni z headlinerů. A tato role jim padla na výbornou. Svým drsným, nekompromisním, ale také umným a melodickým nu-metalem si hravě získali těch předpokládaných patnáct až sedmnáct tisíc lidí, tedy dav, jaký na festivalech není zase tak často k vidění.

Pravý euforický výbuch ovšem přišel až s teplickou legendou Kabát, kvůli níž byla na tomto festivalu dobrá polovina přítomných. Vřava, jaká se spustila po příchodu Josefa Vojtka a spol. na pódium, pouze potvrdila, že Kabát je dnes nejúspěšnější českou ryze rockovou skupinou. Hity typu "Colorado", "Žízeň" nebo "Bára" si s nimi zpívalo několik tisíc hrdel, až mráz běhal po zádech. Po čtyřiceti minutách se ani nechtělo věřit, že už je po koncertě.

iFest - Mig 21
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Předposlední Mig 21 zřejmě doplatili na dramaturgický záměr umístit je za hlavní hvězdy. Po Kabátu přeci jen značná část fanoušků vyklidila své pozice, tudíž Jirka Macháček nezpíval ani zdaleka tak rozlehlému davu jako několik minut před ním Vojtek. I tak si ale "stíhačkáři" nemohli stěžovat. Na druhé straně také dojista zavládla spokojenost, dle nadšeného zpěvu a tance soudě. O závěr festivalu na Slavii se postarali další ze slovenských hitmakerů, No Name. Jejich hudbu českým posluchačům netřeba připomínat. Při jejich koncertě se už však začal stadion pomalu ale jistě vylidňovat.

Neodvažuji se soudit, zda akci nakonec navštívilo řečených sedmnáct tisíc lidiček, ale jsem si jist, že vynikající atmosféra, skvělá hudba, příjemné počasí a lokace takřka v centru Prahy se podepsaly na výsledném, jednoznačně pozitivním dojmu z iFestu. Teď nezbývá než se ptát, jestli je zaděláno na tradici nebo nikoli. Já se domnívám, že ano.

iFest, atletický stadion Slavia, Praha, 7.9.2002

NÁZORY
  • Hlavni akteri iFESTu (Krispin, 09.09.2002 11:08) Reagovat

    Popis iFESTu je sice pekny a vystizny, jen se mi nelibi, ze autor pri vypsani hlavnich akteru koncertu zapomnel na NoName... Z clanku je poznat, ze je autor moc nemusi, coz je normalni, ale tvrzeni, ze pri NoName odchazeli lidi je spatny... Je pravda, ze po Kabatech odesla asi tretina lidi, ale ty odchazeli behem Mig21 (ty mezi hlavnimy aktery podle me nemeli co delat, to bych tam dal radeji ty Ready Kirken, Apolo Metro, Ine Kafe, nebo tak neco), ty co zustali, tak se pri NoName vyborne bavili...Na to, ze je NoName spis takovy popik, tak dokazali zbytek kotle pekne rozparadit...

    PS: ohnostroj byl taky pekny zakonceni vecera a zminka o nem byt mohla...

  • nejen návštěvníci odcházeli... (Katka, 09.09.2002 21:19) Reagovat

    Předem chci říct, že ifest se mi moc líbil, ale zarazilo mě, že po Kabátech odešlo kromě fanoušků taky dost techniků. U tribuny to po vystoupení Kabátů skutečně vypadalo, že je konec.Chápu, že lidi, co přišli kvůli nim, šli domů, ale proč technici smotali kabely a hromadně odcházeli už tak dobře nechápu. Jinak i ohňostroj byl dost dobrej, já už sem ho sledovala z domova, ale vědět o něm předem, asi bych domů nespěchala.

  • hm... (lucinka, 10.09.2002 11:03) Reagovat

    Ifest byla dokonalá akce...ale taky 100% nesdílím názory toho, kdo psal tu reportáž...mně se třeba Arakain nelíbili, byla jsem docela ráda, když jejich vystopupení skončilo:-) ale NoName byli super...že lidi odcházeli, to je pravda, ale odcházelu už za Migů a byli to ti, co tam šli právě jen na Kabát, ti všichni ostatní tam zůstali...a atmosféra byla perfektní:-)

  • no... (johnnie, 12.09.2002 12:27) Reagovat

    ja jsem napriklad pred Mig 21 radeji odesel. On uz dost stacil Krystof...!

  • no... (johnnie, 12.09.2002 12:28) Reagovat

    ja jsem napriklad pred Mig 21 radeji odesel. On uz dost stacil Krystof...!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Recenze: No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci (14.11.2023 16:00)
- No Name vydávají "V pôvodnom znení" a ohlašují turné s Nocadeň (13.11.2023 11:23)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Recenze: Škwor je i přes dílčí změny na nové desce dál "Sobě věrnej" (21.10.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu