shop.musicserver.cz
Frank Turner & The Sleeping Souls, Lucerna Music Bar, Praha, 14.4.2016

Nezastavitelný František Turner rozdivočil Lucerna Music Bar

Vydáno: 15.04.2016 19:07 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Kroutíte nechápavě hlavou nad tím Františkem? Pak jste asi nebyli na čtvrtečním koncertě Franka Turnera a jeho skupiny The Sleeping Souls, s níž vystoupil v natřískaném Lucerna Music Baru, a kromě spousty jiného se v jazyce hostitelské země jako František i představil. A dokonce v něm i zazpíval.

Live: Frank Turner & The Sleeping Souls

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 14. dubna 2016
support: Ducking Punches
setlist: Get Better, Plain Sailing Weather, Try This At Home, The Next Storm, The Road, Losing Days, Eulogy, If Ever I Stray, I Am Disappeared, Tell Tale Signs, The Death Of Dora Hall, The Way I Tend To Be, The Ballad Of Me And My Friends, Mittens, Long Live The Queen, Ace Of Spades (Motörhead cover), Josephine, Polaroid Picture, Out Of Breath, Photosynthesis, Recovery, Song For Josh, Love Ire & Song, I Still Believe, Four Simple Words
Fotogalerie

Frank Turner & The Sleeping Souls, Ducking Punches, Lucerna Music Bar, Praha, 14.4.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Možná za to může i autorova nechtěná absence u vystoupení předskokanů Ducking Punches, ale faktem je, že to strašně uteklo. Však to znáte - když se člověk dobře baví, čas utíká rychleji. A ve čtvrtek večer celý klub poskakoval do rytmu v tempu, jaké udával ten, na něhož všichni přišli. Frank Turner v uších českých posluchačů bohužel ještě není tak zabydlený, jak by se vzhledem k jeho popularitě v zahraničí slušelo, ale vzhledem k tomu, že v Praze hrál teprve podruhé (jednou zavítal i na Mighty Sounds), dá se to do určité míry pochopit.

I ti, kteří o něm ale dosud ještě příliš neslyšeli nebo z jeho tvorby znají jen něco a mezi skalní určitě nepatří (a že takových bylo v Lucerna Music Baru spoustu), ale museli po jeho šťavnatém vystoupení uznat, že by si zasloužil větší publikum. Je na něj ostatně zvyklý nejen z německých festivalů typu Rock im Park, kde svůj entuziasmus a chuť do hraní předával loni, ale i odjinud.

Písničkáře, žánrově rozkročeného mezi folkem a punkem, nelze řadit do jedné linky třeba s Jakem Buggem, Glenem Hansardem nebo Passengerem. Jeho projev je mnohem agilnější, agresivnější, ukřičenější a mnohem blíže má například k takovému Bruci Springsteenovi. Stejně jako on v písních i mezi nimi káže o rovnosti, žití naplno, zpívá o mrtvých kamarádech i těžkostech, které je třeba překonat. A stejně jako on se více soustředí na co možná nejrozsáhlejší setlist, vytrvalou komunikaci s fanoušky a zpěv z plných plic, u něhož není podstatné, zda bude tón zazpíván stoprocentně čistě, ale zda bude znít autenticky.

Frank Turner & The Sleeping Souls, Ducking Punches, Lucerna Music Bar, Praha, 14.4.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
A jestli jste si z jeho koncertu měli něco odnést, pak to byly právě výše zmíněné poznatky. Ne že by snad na písních samotných nezáleželo, ale jestli jste přišli pro nálož povedených novinek z už šestého alba s báječným názvem "Positive Songs For Negative People", dočkali jste se vlastně jen párkrát. Takzvanou feel good atmosféru nastolila už úvodní "Get Better" s pozitivním textovým poselstvím, ruce nahoru šly u singlu "The Next Storm" a síla tříčlenné doprovodné kapely The Sleeping Souls se projevila v dost možná nejpovedenější čerstvé věci s názvem "Mittens".

Téměř vyprodanému Lucerna Music Baru, v němž se nacházel i režisér Jan Hřebejk, britský písničkář mimo jiné i česky promlouval, v do češtiny přeložené písni "Eulogy" zaměnil Freddieho Mercury za Karla Gotta, na Lemmyho vzpomněl útržkem "Ace Of Spades", a když ho nějaký křikloun v projevu přerušoval, dokázal si sjednat pořádek. Jinak se ale pod pódiem začal s přibývajícími minutami tvořil stále větší bordel a ke konci už všichni skákali a zpívali refrény hitů "Recovery", "I Still Believe" či "Four Simple Words".

Frank Turner & The Sleeping Souls, Ducking Punches, Lucerna Music Bar, Praha, 14.4.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
A když je o to frontman požádal, nosili na rukou člena předkapely po celém sále, kde si v každém rohu s někým plácnul. Nakonec si na ruce skočil i sám Turner, a když mu po chvíli na pódiu přistála jedna z fanynek a začala ho objímat, spontánně si s ní zatančil a ruku v ruce se rozeběhli proti napřaženým končetinám publika jako milenecké dvojice skákající do jezera v těch nejnaivnějších romantických komediích. Bavili se lidi, bavila se kapela, bavili se všichni. A vytýkat vlastně není co. Co k tomu víc říct? Bylo to super!

NÁZORY
  • k článku (Ondra K., 16.04.2016 13:51) Reagovat

    Kapela je čtyřčlenná, nikoli tříčlenná. Autor asi přehledl sedícího klávesáka.
    A Lucerna Bar rozhodně nebyl téměř vyprodán...to by to vypadalo opravdu jinak. Zaplněn byl o něco více než z poloviny. Autor tedy zřejmě dosud nebyl na žádném vyprodaném koncertě v tomto sále.
    To ovšem nic nemění na faktu, že se jednalo o výborný koncert a těžko popsatelný zážitek. Kdo se o tom chce přesvědčit, najde pod heslem "Frank Turner Prague 2016" dost důkazů.
    Pro mě osobně je spíše k dobru věci, že zde Frank nemá ještě tolik fanoušků a může stále dávat klubové koncerty...hala by v jeho případě byla na škodu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Stále neporažený Frank Turner se vrátí do Prahy s novým albem i svými The Sleeping Souls (28.03.2024 07:37)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Poutník po nejcitlivějších zákoutích lidské duše Glen Hansard přijede do Prahy (24.05.2023 11:00)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu