Po pěti týdnech opouští dánští Lukas Graham trůn ostrovní singlové hitparády

21.03.2016 13:59 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Mike Posner se z Ibizy po sedmi týdnech protančil až na samý vrchol singlového žebříčku, a donutil tak k ústupu Dány z Lukas Graham. Výjimečně se však novinek dočkáme spíše v žebříčku desek. Ačkoliv v něm neochvějně nadále vládne Adele, do horní desítky se prodrala i novinka metalových Killswitch Engage.
Mike Posner
© facebook interpreta
SINGLY - Mike Posner sesazuje z trůnu dánské uskupení Lukas Graham, a ukončuje tak jejich pětitýdenní suverénní kralování v ostrovní singlové hitparádě. Taneční remix si zajistil prvenství o pouhých 261 prodaných či streamovaných kopií, což je dle The Official Charts nejtěsnější souboj od roku 2007. "7 Years" však stále zůstává nejstreamovanější skladbou uplynulého týdne s více než čtyřmi miliony poslechů.

Švédka Zara Larsson vyšplhala o tři příčky výše a zajistila tak svému singlu "Lush Life" třetí místo, což je její zatím nejlepší pozice. Sexy upocený klip k singlu "Work From Home" nás přesvědčil, že zpěvačky z Fifth Harmony si stavění domů rozhodně užívají. O to více, pokud po jejich boku stojí vypracovaní zedníci. Kromě staveniště si však americká X-Factorová formace podmanila i své fanoušky a v prodejích a streamech poskočila o sedm míst na čtvrtou příčku.

Jednadvacetiletý talentovaný producent Jonas Blue si publikum získává stopu po stopě. Letošní rok smetl hitparády tropickou coververzí folkové klasiky "Fast Car" a v top desítce se hřeje již devátým týdnem. Jedenáctý týden letošního roku přinesl Zaynovi Malikovi již druhý singl v horních čtyřiceti. Z nadcházejícího debutového alba tentokrát navnadil fanynky skladbou "Like I Would", se kterou začíná na třicáté příčce.

Nejvýše umístěnou novinkou je "Dangerous Woman" Ariany Grande, jež do hitparády vstupuje na sedmnáctém místě. Další popová hvězda, Selena Gomez, se se skladbou "Hands To Myself" vyšplhala na dvacáté první místo.

Alan Walker se hudbě věnuje od samého dětství a s produkcí začal již ve čtrnácti letech. Nyní osmnáctiletý dobývá hudební scénu s elektronickou baladou "Faded", jež je ve skutečnosti kondenzovanou verzí instrumentální záležitosti "Fade", obohacenou o zastřené vokály Iselin Solheim. S více než osmdesáti miliony YouTube přehráními Alan Walker v ostrovním žebříčku slaví sedmý týden na osmnáctém místě.

    Top 10 - singly:
  1. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  2. Lukas Graham - 7 Years
  3. Zara Larsson - Lush Life
  4. Fifth Harmony ft. Ty Dolla Sign - Work From Home
  5. Rihanna - Work
  6. Jonas Blue & Dakota - Fast Car
  7. Major Lazer ft. Nyla - Light It Up
  8. Shawn Mendes - Stitches
  9. Coldplay - Hymn For The Weekend
  10. Tinie Tempah ft. Zara Larsson - Girls Like

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Adele - 25
© facebook interpreta
DESKY - Adele na nás stále shlíží ze sedmého nebe. Její album předčilo "Purpose" o deset tisíc prodaných kopií, což je ještě úctyhodnější, vezmeme-li v potaz, že "25" není k dispozici ke streamování. Britská zpěvačka tak poráží své rivaly pouze na poli fyzických a digitálních kopií. Justin Bieber se vrací na druhou příčku, na které se uvedl v listopadu. Ačkoliv mladý Kanaďan kraloval po dlouhou dobu singlovému žebříčku, na prvenství s deskou "Purpose" stále ještě vyčkává.

Na třetím, čtvrtém a pátém místě nacházíme známé tváře, pouze s lehkou změnou pořadí. Jess Glynne padá na místo třetí, Coldplay a výběrovka Davida Bowieho si drží stejné umístění.

Do hitparády vstoupilo v uplynulém týdnu celkem sedm novinek. "Incarnate", sedmé studiové album metalcorové kapely Killswitch Engage, se dokonce vešlo do nejlepších deseti. Sólový debut "Painkillers" kytaristy kapely The Gaslight Anthem Briana Fallona je na třináctce další novinkou. Jako každá deska s jeho pečetí i "Painkillers" nabízejí dlouhé exkurze do minulosti a silně přikrášlenou verzi Ameriky, kterou bychom v současnosti jen těžko hledali.

Když si jako čtrnáctiletá opírala fotoaparát o umyvadlo či o šatní skříň a nahrávala na YouTube své první coververze, Alessia Cara si ještě neuvědomovala, že ji dost jistě čeká zářná budoucnost. Se svým sólovým debutem "Know-It-All" však mladá Kanaďanka startuje svůj pobyt v ostrovní hitparádě na čtrnáctém místě a slibuje velký potenciál. I přes přeprodukované singly, jistota, kterou promítá do zbylých skladeb, ujišťuje fanoušky, že má tato devatenáctiletá hvězda zatím vše relativně pod kontrolou a vstupuje do světa popové hudby obezřetně, obklopena trip hopem a bluesovými vokály.

Nejnovější in memoriam album Jeffa Buckleyho "You And I" je na šestnáctém místě jen o píď výše nad čtvrtou deskou dua Twenty One Pilots. Formace, jejíž název pramení z klasické americké hry Arthura Millera, se na svém novém počinu žene ze žánru do žánru a hledá tu zlatou střední cestu mezi experimentem a jasným hitem. A název "Blurryface"? Přízrak, jenž reprezentuje nejistoty a úzkosti nejen Tylera Josepha, ale nás všech.

Skokanem jsou však irští Walking On Cars, kteří se s debutem katapultovali celých padesát devět příček na třicáté osmé místo.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25
  2. Justin Bieber - Purpose
  3. Jess Glynne - I Cry When I Laugh
  4. David Bowie - Best Of Bowie
  5. Coldplay - A Head Full Of Dreams
  6. The 1975 - I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It
  7. Little Mix - Get Weird
  8. James Bay - Chaos And The Calm
  9. Ed Sheeran - X
  10. N Killswitch Engage - Incarnate

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY