shop.musicserver.cz
Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016

Pražská premiéra Years & Years se nesla na vlnách jekotu a lásky

Vydáno: 13.03.2016 19:02 v sekci Naživo - Karolína Stránská | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Britské trio odstartovalo svou kariéru v roce 2010. V posledních letech jejich fanouškovská základna nabyla úctyhodných rozměrů, za což kapela vděčí nejen sympatickému Alexanderovi, ale také dostupnosti jejich hudby a perfektně zvládnuté komunikaci s fanoušky. Toho všeho se premiérově dočkala i Praha.

Live: Years & Years

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 12. března 2016
support: Klyne
setlist: Foundation, Take Shelter, Worship, Border, Memo, Shine, See Me Now, Eyes Shut, Darkhorse Bling (cover), Ties, Gold, Without, I Want To Love, Real, Desire, Toxic (cover), King
fotogalerie

Předskokani jsou často považováni za překážku, jež pouze oddaluje fanoušky od skutečné hvězdy, na kterou mnoho hodin čekali. O to větším překvapením byli nizozemští Klyne, kteří si svou cestičku v hudebním světě teprve prošlapávají. Na tvářích příchozích bylo jasně vidět, že jejich přítomností nejsou ani v nejmenším otráveni, o čemž svědčili pohupující se boky v rytmu tropických syntetických beatů či pomalé vlnění se při baladě "Closer".

Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Pódium se podruhé zahaluje do tmy a Emre Turkmen a Mikey Goldsworthy se na pódium vkrádají podobně nenápadně, jako se před pár hodinami prošli kolem davu nedočkavých fanynek. Staví se za soustavu kláves a elektronických bicí a jsou připraveni. Nejinak je tomu s příchodem bubeníka a dvou vokalistek, vše je jen pouhým aktem klidu před bouří. Veškerá pozornost nedočkavého davu spadá na útlá ramena Ollyho Alexandera, jenž za ozvěny svých vlastních vokálů předstupuje před ječící dav zahalen v závoji led světel. Vedle Emreho a Mikeyho působí drobný Brit jako bezstarostný středoškolák, který z basketbalového hřiště omylem zabloudil ke stolku ve Starbucks, u kterého posedávají intelektuální přátelé.

Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Je to jen během pár prvních minut, kdy si frontman elektronického projektu nevšímá davu a ve svém vlastním světě je ponořen do emblémového tance definovaného trhavými pohyby a záměrně rozpačitými přískoky. Po doznění posledních beatů skladeb "Foundation" a "Take Shelter" však Olly odhazuje nejen péřovku, ale také úvodní upejpavost. Komunikace a jedinečný vztah s fanoušky je pravděpodobně tím, za co bude kapela oslavována, hned po chytlavých melodiích. Ať už se jedná o neustále laškování s předními řadami, přímý oční kontakt či čtení kartonových transparentů s vyznáními lásky, Years & Years zvládají tuto disciplínu na jedničku, neboť si všímají každého zákoutí v sále a často ve světle reflektoru stanou právě diváci, zatímco pódium upadne do šera.

Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Snad právě proto se jim snadněji odpouštějí vycpávkové skladby jakými jsou "Gold" či v případě karlínského koncertu i "Real" či "Without". Z velké části k nezajímavosti přispělo také ozvučení, neboť právě v případě prvních dvou zmíněných skladeb se hlas herce a zpěváka zcela ztrácel. "Without" pak nepomohly ani vokalistky, které po celý koncert odváděly skvělou práci. Když však postoupily do popředí a propletly své hlasy s Alexandrovým, nesouladu nepomohl ani stydlivý upřímný úsměv britského idola.

Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Trio má na kontě debutové album "Communion", bylo tedy předem jisté, že setlist bude tvořen právě singly ze zmíněné desky. Okořenit své vystoupení se hudebníci rozhodli dvěma cover verzemi. Za na první pohled úsměvný taneček si Drake vysloužil na internetu posměchu více než dost. Za téměř identický si Olly Alexander vysloužil jekot a potlesk, kdy se dvěma společníky vystřihli R&B fúzi "Darkhorse Bling", kterou již dříve představili například v živém vysílání rádia BBC. Neméně povedená byla i pomalejší, svůdnější verze "Toxic", jež známe v podání popové divy Britney Spears.

I přes zřejmé kvality nejstreamovanějších skladeb, nejjasněji zářila kapela při skladbě "I Want To Love". Tam se elektronické trio s vokalistkami sešlo naprosto ve všem a i zvukařům se podařilo vše poladit na výbornou. Olly navíc do rukou uchopil paličky a usedl tedy nejen za klávesy, ale na moment také za bicí.

Years & Years, Forum Karlín, Praha, 12.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Mnozí se rodí zpěváky, jen někteří se však rodí performery. Lídrovi jako by se podařilo narodit se do obou světů. Letmé povzbuzující výměny dotyků mezi jednotlivými členy kapely a neustávající pozornost, které se fanoušci dočkali, byly pouze umocněny při závěrečné skladbě "King". Tu jako by si Brit s rozběsněným davem natrénoval. Společným zpěvem počínaje, předáním papírové koruny konče. I přes úctyhodnou masu fanoušků, jež se ve Foru sešla, a povahu textu, nás kapela svým závěrečným číslem přenesla na rozpálenou pláž, kde drinky a energie tečou proudem. Trio se rozloučilo zahalené v led světlech, se stydlivým úsměvem na tváři a nehynoucím optimismem.

Jak mnozí tvrdí, cesta, po které Years & Years kráčí, není cestou revoluční. Kapele však nelze upřít, že, stejně jako v novém klipu ke skladbě "Desire", zaplnila karlínský sál příznivci všech věků, pohlaví i orientací. Šance, že stanete vedle extaticky naladěné dvacetileté dívky byly velké. Ovšem o nic menší nebyla pravděpodobnost, že se vedle vás objeví její rodiče či mladší sestra. Olly Alexander totiž zůstává, i přes texty zrozené z bolestivých vztahů a probdělých nocí, family friendly.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Naživo: Druhý den Open'eru patřil Twenty One Pilots, z řady ale vystoupili i Royal Blood, Tove Lo nebo Playboi Carti (08.07.2022 17:03)
- Jak propadnout popu s vášní? Years & Years se vracejí do Prahy (23.04.2022 11:37)
- Recenze: "Night Call" je pro Years & Years příběhem s nepohádkovým koncem (24.02.2022 08:00)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Nová řadovka od Years & Years "Night Call" se blíží (11.01.2022 17:06)
- Video: Dvojice Kylie a Olly si v klipu "A Second to Midnight" prohodí role (07.10.2021 12:57)
- Video: Klip "Crave" od Years & Years si pohrává s fantasy motivy (29.09.2021 15:21)
- Video: "Starstruck" je nablýskaným představením nových Years & Years (13.04.2021 17:12)
- Years & Years jsou nyní sólovým projektem Ollyho Alexandera (20.03.2021 17:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu