shop.musicserver.cz
Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 3.3.2016

Barbora Poláková složila pěveckou maturitu na výbornou

Vydáno: 05.03.2016 12:22 v sekci Naživo - Karolína Stránská | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Bára Poláková se v uplynulém týdnu rozhodně nenudila. Rozhodla se u příležitosti vydání svého debutového alba uspořádat ne jeden, ale rovnou tři koncerty na Malostranské besedě, jež se rovněž staly jejími historicky prvními v hudební kariéře. Jak to zvládla?

Live: Barbora Poláková

místo: Malostranská beseda, Praha
datum: 3. března 2016
setlist: Generace, Krosna, Hlava, Ego, Noc (Lucie cover), Steel Drum, Nafrněná, Kráva, Kdo je tady víc, Nevinná
fotogalerie

Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 2.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Kolik hostů se v napěchované místnůstce Malostranské besedy sešlo, aby přivítalo zpěvačku, a kolik přišlo na "Nafrněnou", jen těžko odhadovat. Nad hlavami všech problikávaly lampičky, jejichž stínidla byla tvořena texty písní, které mimo jiné najdeme v přebalu samotné desky. Právě tato závěsná osvětlení, jež, nutno dodat, byla chytrým detailem v holém sále, začala s příchodem kapely zběsile problikávat, mísila se s disko světly a uváděla tak příchozí v pochyby, zda přišli na komorní šansonový večer, či na tančírnu. Výsledným dojmem byla směs zmíněného.

Herečka, nyní už i zpěvačka, nastoupila na pódium s pokorou a Katkou Stehlíkovou. Její zdatná vokalistka naplnila svým hlasem sál, ne nadarmo jí údajně přezdívají Beyoncé. V prvním segmentu se chvílemi zdálo, že svým rozpětím přehlušuje Báru, což však na celkovém přednesu nijak neubíralo, neboť dvaatřicetiletá interpretka se neohání velkým hlasem. Už první písní nicméně naznačila, že se možná bude ohánět velkými texty. "Generace" je sympatickou skladbou pro masy, neboť se v ní každý najde, ačkoliv možná ještě nemá naučený text. Místy silně zavánějící "Chemií" Xindla, první skladba začala ředit hustou, dusnou atmosféru hudebního sálku.

Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 2.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Ačkoliv by se od Báry dala čekat nervozita, byl to přece jen její druhý koncert v životě, vyzařovala z ní energie hledající si cestu ztuhlým davem a rozpačitost, která prosákla na povrch nejen při organizaci, ale při průpovídkách obecně. Je to však právě ona rozpačitost a jistá neohrabanost, díky níž si tisíce lidí dokola pouští "Krávu" či právě "Nafrněnou". Naivitu a jednoduchost "Krávy" připomněla "Krosna" se svým domáckým námětem. V mezidobí stihla Bára vyzvat kohokoliv, kdo by trpěl klaustrofobií, aby se nestyděl přihlásit, není problém, aby stál po jejím boku na pódiu.

Na prostých rýmech vystavěná "Hlava" byla následována, dle interpretky, nejtemnějším kouskem, která je jejím původním nejoblíbenějším a ráda se k němu vrací. Nejedná se o nic jiného než o silné "Ego", za nímž stojí mimo jiné David Hlaváč či Jan P. Muchow, jenž nám poslal videopozdrav z Afriky. Skromné prostory jako by se náhle přenesly o pár let zpátky do synthpopových předsálí.

Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 2.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Nebylo by fér tvrdit, že celý večer visel na tvorbě Jana P. Muchowa, či především na doprovodné kapele, která za přítomnosti vokalistek v jedné chvílí čítala téměř deset členů, avšak právě improvizační, leč okatě vykonstruovaná intermezza stihla během krátké chvíle ilustrovat hudební kapacitu klavíristů. Přidáme-li k tomu humor, se kterým zazněly velice letmé coververze ústřední melodie Forresta Gumpa či "All The Lonely People", hudebníci se tak při své klavírní rap battle ubránili povinnému unavenému sólíčku, jakých se nám často dostává.

Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 2.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Právě z těchto intermezz následoval plynulý přechod do noci. Do "Noci" od Lucie, abychom byly specifičtí. V předělávce hitu, který nemusíme připomínat, jako by se do toho Bára poprvé pořádně opřela a, ačkoliv prožívala veškeré skladby, jež zazněly, rouška "Noci" vygradovala intenzitu jejího hlasu i emocí. V lyričnosti setrvejme i při skladbě "Steel Drum", kterou hvězdě večera věnoval sám její manžel, herec Pavel Liška, aby prý měla na koncertě co hrát. Sympatičnost zrodu skladby, intimita jejích veršů a nezaměnitelný zvuk meditačního steel drumu se snoubily s faktem, že zpěvačka si s paličkami a svým hlasem vystačí zcela sama.

Barbora Poláková, Malostranská beseda, Praha, 2.3.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Ti, co se na Malou Stranu dorazili pouze nafrnět, si počkali, ale dočkali se. S předehrou od Monkey Business, po jejímž boku bychom si ostatně velice snadno Báru představili častěji, se sál konečně poprvé rozhýbal. Martha Issová ani Pavel Liška se z klipu na pódium nepřenesli, ale i tak na něm bylo dost plno. Přikřepčily totiž Sandra Nováková, Markéta Stehlíková a jejich spolupachatelky a během rekordně krátkého času stihly otevřít šampaňské, pokřtít desku, poblahopřát kolegyni k narozeninám a decentně to rozjet. S Markétou Stehlíkovou jsme se potkali právě v dalším z Youtube hitů Barbory Polákové. Známé tóny "Krávy" zazněly posléze a daly tak najevo, že protentokrát nebude koncert zakončen na sarkastické notě, se kterou herečka vstoupila do hudebního povědomí.

V takovém duchu se ostatně nesl celý večer. Po přednesu dynamické funky "Kdo je tady víc" se záchvěvy pseudorapu a (ne)oblíbené politické "Nevinné" (David Koller byl na horách, tak jsme (ne)zůstali "Sami") a sympatickém, melodickém představení spoluhráčů (dejv má z bicích bicák) nás Barbora Poláková vyprovodila ze sálu za přesvědčení, že skutečně není důvod, proč by si neměla k titulu herečka přidat i tu zpěvačku.

NÁZORY
  • Příjemné překvapení (Vít, 07.03.2016 16:16) Reagovat

    Nikdy bych neřekl, že se z Barbory vyklube tak dobrá zpěvačka. Na albu se mi líbí hlavně rychlejší songy, zatímco v živém podání byly pomalejší skladby mnohem krásnější a procítěnější. Když spustila svou cover verzi Noci od Lucie, spadla mi čelist. Celý koncert tak hodnotím na výbornou. Velké mínus si však neodpustím – to si zaslouží publikum (3. 3. 2016), které se při některých písních mezi sebou bavilo tak nahlas , že to chvílemi připomínalo "drbárnu" někde na trhu.

    • Re: Příjemné překvapení (Buc, 07.03.2016 23:00) Reagovat

      Koncert byl nuda a to byl hlavní důvod, proč sse lidi bavili- krátili si tu nekonečnou nudu

  • Vydařený koncert! (Tomáš , 11.03.2016 04:33) Reagovat

    Já se zúčastnil úplně toho prvního koncertu 2.3. a musím říct, že za poslední dobu nejlepší koncert, který jsem viděl. Bára přivedla do varu celé publikum a po koncertě jsme odešli nabití energií. Těším se na příště.

    • Re: Vydařený koncert! (john, 25.03.2016 23:53) Reagovat

      Ja som ju nikdy nemal rád. Nikdy som jej neveril ani slovo o jej sociálnom cítení. A podľa mňa hlas má otrasný. Ona nemá prirodzený hlasový rozsah ako povedzme Mariah Carey alebo Celine Dion. Podľa mňa len kričí a to dokáže každá matka na svoje dieťa na pieskovisku. Stále nechápem prečo je pretláčaná ako najlepšia speváčka keď v Čechách aj na Slovensku by som ich našiel mnoho lepších ako ona. A občas podľa jej rečí ani to IQ nebude moc vysoké.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Bára Poláková a spol. překopali Schelingerovu písničku "Léto s tebou". Moc se jim to nepovedlo (13.04.2024 12:12)
- Video: Barbora Poláková v klipu "A-E-I-O-U" zachraňuje planetu Zemi (13.11.2023 08:19)
- Rozhovory: Barbora Poláková - Chtěla bych se vyvarovat toho, že bych komukoliv nutila, jak má hudbu chápat (03.11.2023 12:00)
- Video: Barbora Poláková káže "Ramen" - Takže díky, čau a amen... (28.10.2023 18:22)
- Recenze: Barbora Poláková na "ON/OFF" mnoho novinek nenabízí, zatím to však stačí (29.07.2023 09:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Video: Tereza Černochová v prvoplánovém klipu k písni "Pánev" s Barborou Polákovou dokazuje, že láska prochází žaludkem (13.07.2023 08:39)
- Bára Poláková v listopadu vyrazí na turné k albu "ON/OFF" (27.06.2023 14:27)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu