shop.musicserver.cz
!!! (Chk Chk Chk), Stereolad, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2016

Chk Chk Chk odehráli taneční lekci pro zasvěcené

Vydáno: 06.03.2016 10:29 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: Magdaléna Lindaurová, Headliner

Středeční dvojkoncert party z Vykřičníků byl splněným snem pro všechny pamětníky éry dance-punkových kapel přelomu milénia. A hlavně jedna velká jízda, která zašlapala hluboko do země příznaky nostalgie a nahradila je spikleneckým pocitem, že v hubeně zaplněném Lucerna Music Baru se odehrává něco nesmrtelného.

Live: !!! (Chk Chk Chk), Stereolad

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 2. března 2016

Historie pamatuje bezpočet aliancí mezi rock'n'rollem a světem tanečních rytmů. A zatímco v minulosti obvykle pokaždé, když došlo k takovému spojení (ať už se bavíme například o klasickém dance rocku, electro punku, funk metalu, acid housové kultuře nebo jiných mutacích), vznikl z toho svébytný fenomén, k němuž se upínaly davy očí, dneska jsme na fúze nejrůznějšího druhu zvyklí a více než na trendy se pozornost věnuje jednotlivcům, kteří z nich vybočují. Neznamená to snad, že by sledovat muziky byla o to menší zábava. Požitek z vnímání toho, že se rodí, roste a vyvíjí něco velkého a jedinečného, je ale nenahraditelný.

Chk Chk Chk
© Magdaléna Lindaurová, Headliner
Skupiny jako The Faint, The Rapture, Moving Units, Out Hud, Dance Disastre Movement, Kill Me Tomorrow, Liars nebo mainstreamově přijatelnější hvězdy LCD Soundsystem patří k zakladatelům jednoho ze zásadních trendů. Na rozdíl od uniformní kategorie tzv. kytarovek nikdy nedorostl do masového měřítka, svoji cílovku ale nezasáhl o nic menší silou. A Chk Chk Chk, !!! nebo prostě Vykřičníky (vyberte si pro vás nejpříjemnější variantu) se řadí k jeho skutečným praotcům. Vznikli už v roce 1995 a eponymní LP, coby esenciální nahrávku kultovního kalifornského labelu Gold Standards Records, vydali šest let na to.

Fakt, že to spolu Chk Chk Chk táhnou víc než dvě dekády, aniž by opustili klubové prostředí (např. s výjimkou supportování Red Hot Chili Peppers na jejich turné v roce 2006), je nezvratný důkaz toho, jak k moc se ve směsici ulítlého disca a svižného rocku cítí dobře. Ani o vytrácející se harmonii ve svých řadách podle všeho nemůže být řeč. Jinak se dá jen stěží vysvětlit, že po dvacetileté existenci si založili projekt tak podpultového charakteru, jako je jejich bokovka Stereolad. Jak napovídá název, jedná se o tribute band na počest skupiny Stereolab, kterou prý !!! chovají v takové úctě, že neodolali pokušení vyzkoušet si naživo alespoň část z jejího repertoáru.

Právě se svým novým alter egem Vykřičníky otevřeli večer, a to neodolatelně obskurním způsobem. Stereolabí songy samotné v jejich podání nezněly až tak vzdáleně originálu. Skupina se zkrátka na chvíli ponořila do místy hypnotických ale hlavně zatraceně chytlavých vod krautrocku doplněných melodickými vokály. Postarala se však o důraznější provedení, jak instrumentálně i vokálně. Jako extravagantní perlička pak vyzněl převlek frontmana ve stylu lascivní vesničanky v domácnosti a francouzský přízvuk (místy dohnaný ad absurdum).

Ze strany kalifornských veteránů tohle číslo nebylo jenom způsobem, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Roli předskokanů zastali líp, než by si mohli od kohokoli jiného přát. Rozhýbali ztuhlé klouby publika, které vzápětí čekala hodina intenzivního aerobiku, ale především vykouzlili nablblý úsměv na jeho rtech, který nezmizel až do skončení programu a provázel jej ještě dlouho po odchodu z klubu.

Poté, co došlo k pomyslnému střídání, přišli na řadu klasičtí Chk Chk Chk. Tedy záleží, co považujete za klasickou tvář skupiny. Jistá neurvalost a stopy psychedelie, které měly v její rané tvorbě ostřejší hrany, v posledních letech nahradil přímočařejší, chcete-li, méně spontánní funkový rukopis. Loňské album "As If" je vyvrcholením tohoto vývoje, který pro fanoušky provázející kapelu od jejích počátků může nepatrně ztrácet na přitažlivosti. A ruku na srdce, kdo by si rád nepřipomenul staré časy? Na prehistorii sice nakonec nedošlo, skladbám z aktuálního alba ale nešlo nepodlehnout. Osvědčily se skvělou dynamikou, oprášily často přehlíženou formu duetu a strhující show je nakopla do nové dimenze.

Chk Chk Chk
© Magdaléna Lindaurová, Headliner
Exoticky vyhlížející zpěvačka, která doplnila koncertní sestavu, mezi sebou s výstředním frontmanem vytvořila nepřekonatelné pouto á la kráska a zvíře. A klobouk dolů zaslouží smeknout před pódiovou exhibicí Nica Offera, na které nešlo ani v nejmenším poznat, že ji praktikuje už léta. Snad jen co do preciznosti jednotlivých figur. Svá gesta a ztřeštěný tanec ve sportovních kraťasech záměrně stylizoval do roviny hraničící s lehkou retardací, nepřestával ale u toho být pekelně charismatický a navzdory několikahodinovému zápřahu v Lucerně ani na okamžik neztratil dech. Když zpěvák s hardcoreovou průpravou ve finále seskočil mezi euforií zalité fanoušky, jen odvážlivci si troufli sáhnout na jeho promenující se tělíčko. Kdo to zvládl, odcházel jako vítěz. A ten zbytek alespoň zkoušel štěstí s foťákem v ruce.

Ano, tenhle koncert byl o ryzí zábavě, která strhla k pohybu i zaryté netanečníky motající se kolem undergroundové scény. A spustit oči z ústřední vokální dvojice bylo prakticky nemožné. Naplno se oddat pekelným rytmům ale nutil rovnocennou měrou především výkon kapely, která šlapala jako dobře namazaný stroj. Navenek se sice tvářila vlažně a odtažitě, takhle přísné fláky ale dokážou jenom muzikanti, kteří prostě mají disco v krvi.

Temperament, jaký koluje v žilách Chk Chk Chk, jmenovitě Nicu Offerovi, se nedá naučit ani okoukat a napříč hudební branží se vyskytuje jenom zřídka. Status legend jim proto nikdo hned tak nesebere bez ohledu na to, jaké trendy jsou zrovna v kurzu. Bylo by fajn, kdyby se k nám vrátili dřív než za dalších dvacet let. A kdyby se jejich koncert setkal s důstojnější účastí. Pánové jsou sice profíci všichni do jednoho a sedřou se z kůže bez ohledu na to, kolik lidí se přijde podívat, pokaždé ale zamrzí zpola prázdný sál, když víte, že vám na stříbrném podnose předkládají to nejlepší, co můžete dostat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Red Hot Chili Peppers zvou v "The Drummer" do roztančeného hudebního klubu (17.10.2022 16:06)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Audio: Red Hot Chili Peppers skládají v písni "Eddie" poctu kytaristovi Eddiemu Van Halenovi (23.09.2022 16:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu