Zemřel bubeník Tublatanky a Slobodné Európy Juraj Černý. Bylo mu 54 let

26.02.2016 14:51 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Tak už se zdálo, že po naprosto zběsilém přelomu roku, kdy smrt kácela v lese hudebníků jednu vzácnou dřevinu za druhou, přišel konečně relativní klid. Vše se opět mění, tentokrát však především pro české a slovenské hudební fanoušky. Juraj Černý byl spjatý s kapelami Tublatanka a Slobodná Európa. S druhou jmenovanou měl v březnu vyrazit na turné. Nestane se tak. Jeho smrt ve věku nedožitých padesátých pátých narozenin potvrdil manažer Slobodné Európy Roman Fecko.

"Obrovský smutek za Tebou, Ďurko. Odpočívej v pokoji. Byl jsi jedním z mála těch nejbližších lidí v mém životě," napsal na Facebook kytarista Slobodné Európy Sveťo Korbeľ. Maťo Ďurinda zase přiznal, že Černého hodně zasáhla smrt manželky. Byl také velmi dobrý a talentovaný kamarád, který snad ani nepotřeboval cvičit. Ďurinda právě s Jurajem Černým založili v roce 1982 rockovou legendu Tublatanka. Černý byl navíc mostem ke spolupráci s textařem Martinem Sarvašem.

První koncert odehráli 30. ledna 1983. "Bylo to v roce 1983 na festivalu amatérských skupin Mladá vlna v Bratislavském PKO, který organizoval Rišo Müller. Měl jsem velikou trému, nikdo nás ani naše písničky neznal. Když jsem začal hrát první skladbu 'Šlabikár', zjistil jsem, že mám ruce úplně zpocené a smekaly se mi po hmatníku kytary jako po kluzišti. Zpívali a hráli jsme naplno! Pravou ruku jsem měl krvavou z toho, jak jsem třískal do strun kytary při hraní akordů. Zahráli jsme energický minikoncert se šesti písničkami. Cítil jsem, že publikum nám vřele zatleskalo a my jsme se moc těšili z toho, jak nás přijalo," vzpomíná Maťo Ďurinda.

Pro některé kontroverzně a pro jiné novátorsky propojila Tublatanka rock s lidovou tvořivostí. Eponymní album z roku 1985 mělo veliký úspěch, následující "Skúsime to cez vesmír" si našlo místo na více než čtvrt milionu gramofonů hudebních fanoušků. V roce 1993 se rozpadla původní sestava kapely. Pavol Horváth odešel pro názorové neshody, Juraj Černý kvůli problémům s drogami. Absolvoval protidrogovou léčbu a v roce 1994 se do Tublatanky vrátil. Ne však nadlouho, po necelém roce tentokrát definitivně skončil. Od roku 2002 našel své místo v kapele Slobodná Európa. Vystudoval dokumentární tvorbu na VŠMU v Bratislavě a mimo muziky se věnoval psaní scénářů, režii a filmu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY