Benátská! oživí legendární "Jesus Christ Superstar" s Danem Bártou a Kamilem Střihavkou

25.02.2016 19:55 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Připomenout si atmosféru legendárního představení muzikálu "Jesus Christ Superstar" s Danem Bártou či Kamilem Střihavkou, které v devadesátých letech v pražském divadle Spirála trhalo návštěvnické rekordy, to budou moci zažít lidé na festivale Benátská! Jeho pořadatelé totiž věnují letošní Večírek pro nedočkavé, kterým hudební přehlídka každoročně ve čtvrtek začíná, slavným muzikálovým představením a výročím. Vrcholem programu bude koncert z muzikálu "Jesus Christ Superstar" v nastudování Hudebního divadla v Karlíně, které na nezapomenutelné inscenace ve Spirále navazuje. Dokonce i s některými původními herci jako třeba Kamilem Střihavkou. Pouze na Benátské! se k nim přidají zpěváci z původního nastudování. Nebude mezi nimi chybět Dan Bárta v roli Jidáše nebo Jindřich Vobořil jako velekněz Annáš. Naopak Heroda ztvární Jiří Korn, který v původní inscenaci nehrál, stejně jako Piláta Václav Noid Bárta.

Ještě před tím na festivalovém pódiu vystoupí brněnský Progres 2 s ukázkou ze svého nejslavnějšího projektu "Dialog s vesmírem", který je považován za první rockovou operu u nás. Program ve čtvrtek zahájí kapela Abraxas, která letos slaví čtyřicet let na scéně. Jeden z největších českých festivalů Benátská! se letos odehraje od 28. do 31. července ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Výhodnější ceny vstupenek jsou v předprodejích do konce února za 1 099 korun.

"Představení "Jesus Christ Superstar" letos slaví 45 let od uvedení na Broadwayi. A nás napadlo, že je to skvělý důvod k oslavě. A není nic vhodnějšího, než oživit nastudování Ježíše s Danem Bártou," říká ředitel festivalu Pavel Mikez. Koncert z muzikálu "Jesus Christ Superstar" podle něj bude trvat zhruba hodinu. Přední zpěváky během něj doprovodí šestnáct hudebníku pod vedením Martina Kumžáka.

Podle ředitele Hudebního divadla v Karlíně Egona Kulhánka bude koncert zajímavý pro diváky, kteří znají jak nastudování Ježíše z devadesátých spirálovských let, tak i aktuální verzi z Karlína. "Na jednom pódiu se setkají generačně rozdílní zpěváci, kteří se v devadesátých letech nemohli potkat. Zajímavostí je například i to, že na pódiu vystoupí dva Bártové - Dan a Václav Noid. Bude to vlastně mix z obou představení a to ho dělá jedinečným," říká Kulhánek.

Velkým lákadlem čtvrtečního programu bude i koncert Progresu 2, který na Benátské! zahraje skladby ze všech projektů a vydaných alb. A speciálně pro tuto příležitost si muzikanti výjimečně připraví i ukázku ze svého zřejmě nejslavnějšího projektu "Dialog s vesmírem". "Dialog, který je podle všech historických zdrojů první rockovou operou u nás, předvedeme v původní audiovizuální podobě, tedy i s projekcí originálního autorského obrazového materiálu," říká Pavel Váně z Progresu 2.

Festival Benátská! již zveřejnil prvního headlinera, britského zpěváka Toma Jonese, a k již ohlášeným jménům doplnil například Mandrage, Horkýže Slíže, Tublatanku, Olympic, Doctora P.P., Thoma Artwaye, Visací zámek, Metalindu, Vltavu, Annu K., Mňágu a Ždorp nebo Ewu Farnou. Ve Vesci u Liberce bude mít svou festivalovou premiéru i Hana Zagorová.

Muzikál / rockovou operu "Jesus Christ Superstar" vytvořili textař Tim Rice a skladatel Andrew Lloyd Webber v roce 1969. Vypráví o posledních dnech Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až po ukřižování. O čtyři roky později vznikl podle divadelního muzikálu slavný film v režii Normana Jewisona. Novější filmové zpracování je z roku 2000 (režie: Nick Morris). První česká inscenace "Jesus Christ Superstar" se ve Spirále odehrála přesně před dvaadvaceti lety 22. července 1994 a hrála se až do 18. července 1997. Kamil Střihavka jako Ježíš odehrál přes 760 představení, na kontě Dana Bárty, který za Jidáše získal cenu Thálie, jich bylo přes 550. Bára Basiková zpívala nejméně v 630 večerech. Vyšlo CD, o které byl mimořádný zájem. V Praze se pak na podzim 2010 konala obnovená premiéra v Hudebním divadle Karlín. Hlavní role hrají Kamil Střihavka, Václav Noid Bárta, Jan Toužimský nebo Bára Basiková. Minulou sobotu karlínské divadlo uvedlo tísící pětisté představení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY