shop.musicserver.cz

Okoř - příjemný, ale poněkud klidný festival

Vydáno: 26.08.2002 18:31 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V sobotu se odehrál třetí ročník folkového a rockového festivalu Okoř 2002, na němž vystoupili mimo jiné Kamil Střihavka, Lenka Filipová, Karel Plíhal, skupiny Chinaski, Support Lesbiens nebo Čechomor s Lenkou Dusilovou. Více se dozvíte z naší reportáže doplněné o fotografie.

Festival Okoř 2002 - areál
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Když jsem loni odcházel z areálu pod hradem Okoř, v němž se na konci srpna uskutečnil druhý ročník folk-rockového festivalu, byl jsem nadmíru spokojen, na duši i na těle - skvělá hudba, dobrá dramaturgie, výborné pivo a párky. Co víc si může návštěvník přát, že? Letos se již tolik rozplývat nehodlám, ale i tak byl Okoř 2002 více než příjemným zpestřením jinak dosti zatuchlého a posmutnělého okolí pražského.

Festival Okoř 2002 - Triny
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Se Sluncem v zádech a s historickou, notně zřícenou dominantou po boku, začal sobotní festival v pět hodin odpoledne vystoupením vokálního souboru Triny (jednou třetinou skupiny je Iveta Kováčová, již vcelku známá rómská moderátorka České televize). O start se tak postarala libozvučná, uvolněná etno-muzika, kterou ovšem drtivá většina přítomných vnímala jen tak na okraj (toť ale úděl rozehřívačů).

Festival Okoř 2002 - Vinohrady
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Po Triny uvedla Šárka Kubelková, která festivalem provázela i loni, funky skupinu Vinohrady, jíž bylo umožněno vystoupit na přehlídce na základě vítězství v soutěži na Evropě 2. Ti ve svém patnáctiminutovém bloku předvedli svižný, ovšem nikterak výjimečný funky-pop-rock á la Profunkunit či Vrtule 1. Také zde se nedalo čekat, že by diváci po stovkách vstávali a tančili, což se nestalo. Slušnější, rozuměj bouřlivější, odezvy se nedostalo ani následujícím učinkujícím, Dobrohošti - skupině, která podobně jako Čechomor mísí folkové a lidové prvky tu s rockovou hudbou, tu s blues či odleskem country.

Festival Okoř 2002 - Kamil Střihavka
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Tím, kdo mohl jako první říct, že jej lidé skutečně poslouchali a snad si i trochu zatančili, byl Kamil Střihavka. Se svým doprovodem Woo Doo Band rozezvučel podhradí v sedm hodin a když nic, tak dokázal, že mu to pořád skvěle zpívá. Devadesát procent toho, co zahrál, bylo z jeho poslední desky "Woo Doo", ale na závěr si neodpustil jeden letitý hit od Beatles a především pecku ještě z dob BSP. Hádejte kterou (napovím: "Po nebi pluje zeppelin ... voníš, holka, jako rajskej plyn...")?

Festival Okoř 2002 - Lenka Filipová
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Po ex-Ježíšovi vyvstal ovšem dramaturgický problém, který představovala skladba vystupujících. V těsném závěsu za sebou se předvedli Lenka Filipová, Karel Plíhal a Iva Bittová. Ačkoli proti instrumentálně-vokálním, resp. textařským schopnostem zmíněných umělců nelze namítnout takřka nic, energičnost přeci jen není jejich skutečnou doménou (a ani nechce být). Několikrát jsem se proto setkal (ve frontě na pivo, v kotli), že si lidé stěžovali na příliš dlouhý blok klidné, "intelektuální" hudby, která ubíjí rozdováděnost, jíž nastartoval Střihavka. Přitom stačilo šoupnout někoho z této trojice mezi později hrající Support Lesbiens a Chinaski. Jenže nestalo se, a tak trochu to odnesla atmosféra, která se během oněch zhruba dvou hodin proměnila v neurčitou, kol dokola se rozléhající melancholii.

Festival Okoř 2002 - Support Lesbiens
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Zato Support Lesbiens s Kryštofem Michalem v čele nezklamali a ukázali, proč jsou opět považováni za jednu z nejlepších českých koncertních skupin. Převážnou většinu z přidělených čtyřiceti minut zabrali písně z "Regeneration?", ale dostalo se i na ukázky z chystané nové desky. Dokonce jsem v předpódiovém davu zaslechl několikero hysterických dívčích výkřiků - že by se z Michala stával nový sexuální symbol českých pubescentek?

Festival Okoř 2002 - Chinaski
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Těmi, na něž jsem byl snad nejvíce zvědav, byli Chinaski. Okoř si vybrali jako jediný letošní festival, na němž vystoupí, takže se dalo čekat, že by si mohli dát záležet a předvést skutečně našlapanou show. Stalo se jen napůl. Pecky, které zahráli, byli totiž všechny jasné, z rádií známé hitovky, ale bohužel jen ty pomalejší. Výjimkou byla skočná "Stejně jako já", avšak ve své dovádivosti byla zároveň osamělá až hanba. Když se Chinaski loučili aktuálním singlem předznamenávajícím nové album, "Můj svět", cítil jsem se ošizen, protože po výborném setu Support Lesbiens jsem očekával stejně dobrý a stejně skákavý od Chinaski, což se nestalo (nezahráli ani "Dlouhej kouř").

Festival Okoř 2002 - program
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Je více než pravděpodobné, že z těch pěti tisíc lidí, kteří nakonec na festival dorazili, jich spousta přišla především kvůli posledním vystupujícím - skupině Čechomor. Nebylo by divu, když si uvědomíme, jaký bonbónek si na kapela na posluchače připravila - vzala s sebou hosta, Lenku Dusilovou. Ta s Čechomorem zazpívala ve třech písničkách (nechyběla pochopitelně Andělem 2001 oceněná skladba "Proměny") a postarala se tak o výjimečný zážitek. Koncert Českomoravské hudební společnosti byl poslední a nejdelší, skončil až po jedné hodině ráno. Pro nespavce byla připravena ještě projekce filmu "Rok ďábla", což byla jakási forma satisfakce za ohňostroj, který se kvůli poničenému pyrotechnickému skladu (zase ty povodně!) nemohl udát. Poté již nastal skutečný konec... alespoň si to myslím.

Festival Okoř 2002, podhradí Okoře, 24.8. 2002

NÁZORY
  • okoř 2002 (Vašek, 28.08.2002 00:20) Reagovat

    Co se týče hudby, je článek výstižný, snad až na to, že já jsem od Chinasky tolik nečekal - proč taky - a vrcholy jak předpokládanými, tak opravdovými byli Support Lesbiens a Čechomor. Co se týče melancholie a la Bitová, Plíhal a Filipová vidím to trochu jinak. Bittová mi moc melancholicka neprijde, mozna snad trochu "intelektualni". Je jasne, ze z velke části středněproudému publiku (srovnávám s Trutnovem) Bittova moc "nevoni". Ještě jsem ji na Evropě 2 neslyšel, ačkoli je pravda, že tuto stanici posloucham jen když musím, tj. asi dvě hodiny týdně. Plíhal sklidil jednoznačně velký ohlas a jeho humor byl velmi příjemným osvěžením. Filipova je obyčejný popík, nevím, proč vůbec na tomto festivalu vystupovala - ano, tam to trochu usnulo.
    Článek nezmínil i technické a organizační záležitosti akce. Co mě opravdu vytočilo byl zákaz vlastních PET láhví s pitivem. Takže jsem musel půlku Dobré vody nechat před vstupem. Tento zákaz vidím jako sprostotu spáchanou na návštěvnících, neboť vodu (z PET láhví) si mohli samozřejmě koupit a to jen za 75Kč/láhev. To je u mě zlodějna, kterou organizátoři přichystali na návštěvníky. Navíc bylo na místě podle mě málo toaletních budek, zvláště pánských "pisoárů". Když byla voda tak drahá, proč by lidé chodili na záchod, že? Ale po pivu, které jsem pil, abych do sebe v horku dostak nějaké tekutiny, se močit chodí také.


  • Opozdene, ale prece! (Jana, 19.01.2003 01:00) Reagovat

    Ja jsem si prisla predevsim poslechnout Supporty a byla jsem maximalne spokojena, Krystof Michal proste umi.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Naživo: Kamil Střihavka v lomu Velká Amerika konal zázraky, ale hlavně potěšil své příznivce (16.06.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu