shop.musicserver.cz
Alanis Morissette - Jagged Little Pill (2CD Deluxe Edition)

Alanis Morissette přihazuje další pilulky ke své nejslavnější desce. A stojí za to

Vydáno: 05.01.2016 11:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Alanis Morissette

Devadesátá léta byla bohatá na kvalitní hudbu. Jedno z nejzásadnějších alb dekády bylo také pořádným překvapením. "Jagged Little Pill". Natočila ho mladá Kanaďanka Alanis Morissette a loni už tomu bylo dvacet let. V rámci oslav došlo i na několik bonusů. A odpadky to tedy rozhodně nejsou.

9/10

Alanis Morissette - Jagged Little Pill (2CD Deluxe Edition)

Vydáno: 30.10.2015
Celkový čas: 57:32 + 39:12

Skladby: Disc 1 - Jagged Little Pill (2015 Remaster): All I Really Want, You Oughta Know, Perfect, Hand In My Pocket, Right Through You, Forgiven, You Learn, Head Over Feet, Mary Jane, Ironic, Not The Doctor, Wake Up Disc 2 - Previously Unreleased: The Bottom Line, Superstar Wonderful Weirdos, Closer Than You Might Believe, No Avalon, Comfort, Gorgeous, King Of Intimidation, Death Of Cinderella, London, These Are The Thoughts

Vydavatel: Warner Music

Hojně používané klišé opus magnum málokdy platí tak výrazně jako v případě třetí studiové desky Alanis Morissette. Dvě alba mělo toto dlouhovlasé děvče už za sebou, v domovské Kanadě byla dostatečně známá, prodejní úspěchy však nebyly takové, jak by si nahrávací společnost MCA představovala. Proto následovala výpověď ze smlouvy. Je otázkou, jak deprimující to bylo pro osobu, která si už před dovršením plnoletosti prošla anorexií a bulimií.

Morissette je tvrdohlavá bytost, a tak se prostě vydala za svým snem. Lákal ji Hollywood a dobře věděla, že jednou z prvotních podmínek pro natočení skvělého alba je najít výtečného producenta. Našla ho v Glenovi Ballardovi, člověku, který napsal například pro Michaela Jacksona pecku "Man In The Mirror". S ním začala v roce 1994 pracovat na velmi silném materiálu, který svým způsobem pomáhal definovat hudbu devadesátých let.

Odrazily se v něm prvky tehdy velmi populárního grunge, nechyběla psychedelie ani automatické bicí. Experimentování s různými zvuky mělo za následek album, kterému velmi pasovaly texty plné hněvu, agrese, jízlivé ironie. Někde v dálce se ale za nimi skrýval smutek, neutěšenost a zlomená duše zpěvačky. Zlom v její kariéře přišel hned s vydáním prvního singlu "You Oughta Know". Morissette, zvyklá na žití v domech plných myší či švábů, byla najednou zoufalá a volala hvězdným kolegům, jak má s takto rychle nabytou slávou naložit a přitom se nezbláznit.

Mnohé z pocitů a prožitků té doby vypsala do obsáhlé eseje, která je součástí bookletu nové verze desky. Díky té původní posbírala nespočet ocenění, ve kterých se vyjímají čtyři Grammy za Nejlepší rockovou píseň ("You Oughta Know"), Nejlepší rockové album, Album roku a Nejlepší ženský rockový vokální počin. Vydavatelství očekávalo maximálně statisícové prodeje, skutečnost je ale taková, že nyní má album po celém světě na 33 milionů vlastníků.

Bonusové CD

Bonusový disk obsahuje deset demosnímků, které vznikly v době nahrávání desky. I z nich je patrné, jak silné autorské období tehdy Morissette zažívala. Minimálně prvních pět písní by se v klidu na základní edici zařadit dalo. Postupem času sice síla trochu opadá, ale i tak se najde málo remasterovaných alb, kde vás bonusový disk bude bavit stejně jako v tomto případě. Přesto, nebo právě proto, že díky demoverzím jsou skladby často ořezané až úplně na kost.

Kvalitu nahrávky má na svědomí i tým skvělých hudebníků z kapel Red Hot Chili Peppers či The Heartbreakers. Během turné dokonce seděla za bicí soupravou vycházející hvězda bubenického nebe Taylor Hawkins, dnes člen Foo Fighters.

Výročí deseti let bylo oslaveno slabší akustickou verzí desky, nyní se však k posluchačům dostává pořádný nášup v podobě dvoudiskové deluxe a čtyřdiskové sběratelské verze. Morissette v rozhovoru pro časopis Rock And All přiznala, že má ještě schováno šest nahraných písní. Dá se čekat, že za deset let při oslavách dalšího kulatého výročí přijdou i ony na svět.

Smůlou pro mladého umělce je, že takový úspěch se prakticky nedá překonat a všechny ostatní desky byly a budou srovnávány právě s touto. O to hůř, že například "Under Rug Swept" či "Flavors Of Entanglement" jsou opravdu skvělé. Na druhou stranu je jen pár vyvolených, kteří se mohou pyšnit tím, že dokázali tolik co Alanis Morissette.

NÁZORY
  • Skvělý článek, výborná hudba a nezapomenutelná zpěvačka (Petr K., 05.01.2016 11:27) Reagovat

    Alanis je pro mě srdcovka. Její diskografii mám celou a její texty jsou nepřekonatelné. je opravdu málo interpretů, kteří dokázali to co ona.

  • Nesnáším (David, 05.01.2016 11:43) Reagovat

    tyhle umečené hlasy. Můj názor je, že její hudba nic moc, a že tehdy byla stejně přeceňovaná jako je dneska Adele.

    • Re: Nesnáším (tom, 05.01.2016 11:48) Reagovat

      To je skvely. Jsme radi, ze ses nam s tim sveril.

      • Re: Nesnáším (David, 05.01.2016 12:13) Reagovat

        Ty se zase můžeš svěřit nám jak moc se ti Morissette líbí. Na to má právo každý. A jestli jsem tě svým názorem urazil, tak si polib....

        • Re: Nesnáším (tom, 05.01.2016 18:14) Reagovat

          Ale kdepak, ty malý joudo. Mě jsi neurazil, maximálně pobavil tím svým brekotem, co tak hrozně nesnášíš. S tím nemá moje případná obliba nebo neobliba této zpěvačky co dělat...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu