shop.musicserver.cz
James Harries, Jazz Dock, Praha, 5.12.2015

Mikulášská nadílka Jamese Harriese jen tak s kytarou

Vydáno: 07.12.2015 19:43 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Tomáš Moudrý / Tranzistor

"Until The Sky Bends Down" bylo pokřtěno s plnohodnotným doprovodem kapely, se kterou tuto desku James Harries natáčel, a nechyběly ani smyčce. Pomalu končící turné už však absolvuje tradičně sám, sólo se svou kytarou a odzbrojuje svým hlasem. Jinak tomu nebylo ani pátý prosincový den v Jazz Docku.

Live: James Harries

místo: Jazz Dock, Praha
datum: 5. prosince 2015
Fotografie pochází z křtu "Until The Sky Bends Down" v Roxy/NoD (15.9.2015).

Pátý prosinec tradičně patří dětem, venku chodí Mikuláš s čertem a andělem. I Praha díky této události byla tak trochu vzhůru nohama, hromadná doprava jezdila zcela podle plotu, ale v ulicích bylo zmíněných trojic překvapivě poskrovnu (možná ze strachu, aby jim pod nohama nekončily dělobuchy rozjařených ratolestí). Jazz Dock na břehu Vltavy se tak stal klidným útočištěm pro všechny ty, které tato činnost až tolik nezajímá a již na sedmou ve slušně zaplněném prostoru očekávali vystoupení Jamese Harriese.

James Harries, Roxy/NoD, Praha, 15.9.2015
© Tomáš Moudrý / Tranzistor
Křest "Until The Sky Bends Down" proběhl za přítomnosti jeho doprovodné kapely a Epoque Quartetu, tak aby na pódium byl pokud možno přenesen zvuk této nahrávky. Tehdy došlo i na výsek, při kterém se sám doprovázel na kytaru a i v tyto chvíli jeho písničky neztratily nic ze své intenzity. O to zajímavější byla možnost slyšet, jak obstojí skladby právě z této desky, bez smyčcových aranží a hudebníků, se kterými vše vznikalo. Jen tak, ohlodané na dřeň, v intencích akustické kytary a nezaměnitelného hlasu Harriese, který snad s přibývajícími roky dostává ještě větší hloubky. Wojciech Nowacki tehdy v reportáži poznamenal: "Co je důkazem velikosti umělce? Stejná intenzita a emotivnost vystoupení, kdy je na pódiu zcela osamocen, nebo s celým ansáblem." - a to platilo do posledního puntíku.

Ačkoliv "Until The Sky Bends Down" patřil nemalý prostor, James se vydal i proti proudu toku času a vyštrachal i kompozice, které naživo neznějí až tak často. Odehrána tak třeba byla "Cafe Del Mar" z dvanáct let staré "The Straight Street Session", která díky výhledu na projíždějící lodě dostala zajímavou atmosféru. Průběžně střídal dvě kytary a odvíjel jednotlivé příběhy. Zhruba v polovině koncertu však obě odložil a usedl ke zdejšímu klavíru, aby odehrál křehkou krásku "Until The Sky Bends Down", bylo to milé překvapení, které potvrdilo fakt, že je univerzální skladatel. Škoda jen, že nedošlo na více takových (v plánu prý byly, ale show tohoto v Praze usedlého rodáka z Manchesteru se nikdy nevyvíjejí podle přesně nastaveného harmonogramu). Právě "The Straight Street Session" by mohla sloužit jako podklad pro případnou selekci, tehdy jej na klavír doprovázel Emil Viklický, a přesně takový klavírní, lehce s příměsí jazzových nuancí nachystaný recitál by tomuto prostoru slušel ještě více, třeba se jej dočkáme příště.

James Harries, Roxy/NoD, Praha, 15.9.2015
© Tomáš Moudrý / Tranzistor
Balada "Carolina", singlovka "Salvation" nebo nezkrotná "Tell Me What You Have To Lose" - tyto tři skladby prokázaly největší službu desce "Until The Sky Bends Down". V tomto sólo provedení vyniklo, že James je nepřehlédnutelný písničkář, jenž s vrozenou pokorou představuje své příběhy a že i mnohem výpravnější instrumentace na aktuální nahrávce (brzy by mělo vyjít i slibované vinylové vydání) tento fakt nikterak nemaže. Když není svázán doprovodnou kapelou, stává se z něj skvělý vypravěč postřehů ze života, ve kterých nechybí ani jeho osobitý humor. Dozvěděli jsme se tak o peripetiích, když vás zastaví policejní hlídka, a co se může stát, když nemáte někde přibaleny náhradní žárovky, nástrahy se získáním českého občanství nebo když se chystáte na cesty a zjistíte, že máte prošlý cestovní pas. U "My Saving Grace" pak přiblížil podrobnosti jejího vzniku, kdy kdysi v Belgii měl autohavárii (kdosi ho vezl na koncert a cestou bourali) a co se mu v danou chvíli honilo hlavou.

Nechyběly ani momenty, kdy důkladněji hrábnul do strun, třeba předvedl energií nabité duo "Sticks & Stones" (z "Growing Pains") a "Shooting Star", které se dočkalo po zásluze asi největších ovací. To se už však pomalu blížil konec, v němž si našla místo i podmanivá "Dream" z "Days Like These", s přáním hezkých Vánoc a že nikdo nemá nikdy zapomínat na své sny a jít pevně za nimi. Sice už v tu chvíli přesahoval vymezený čas (v sobotu byly v Jazz Docku v plánu dva koncerty), přesto se Harries ještě nadvakrát vrátil, včetně závěrečné ukolébavky. Noc sice byla teprve ve své mladistvé etapě, ale pasovalo to k rozlučce.

"Until The Sky Bends Down" funguje v obou provedeních, jak v plnohodnotné verzi, tak i v této komornější poloze, kdy do popředí vystoupí uhrančivost a uvěřitelnost jeho projevu, neskutečný hlas a skladatelské universum. James Harries je nepřeslechnutou personou, jenž si jde svou jasně vytyčenou cestou. Zároveň to byla skvělá mikulášská nadílka, kdy si místo pytlíku čokoládových sladkostí každý domů odnesl požitek plný citlivě posbíraných atmosfér, pokud tedy dorazil do Jazz Docku.

NÁZORY
  • Naprostý souhlas (Simona Vráblíková, 08.12.2015 12:42) Reagovat

    Na recenzovaném koncertě jsem nebyla, ale pořádala jsem Jamesovo akustické hraní u nás. Setlist byl samozřejmě jiný, ani na povídání mezi písničkami vlastně až tak moc nedošlo, ale to bylo způsobeno asi tím, že to byl Jamesův 8 koncert v řadě a necítil se zrovna v dokonalé hlasové pohodě. Ale jeho přístup a nasazení nebyl o nic odlišný, když hrál v alternativním baru pro padesátku študáků než pro publikum v pražském renomovaném jazzclubu.

    Jestli ani proaranžovanější písničky ze Side A aktuálního CD se nehodí do formátu hudební složky ČRo, pak CO UŽ?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Naživo: James Harries přinesl do Malostranské besedy domov a skromně pokřtil novou desku (14.04.2023 18:19)
- Fotogalerie: James Harries v Malostranské besedě objektivem fotoaparátu (13.04.2023 15:02)
- Rozhovory: James Harries - Nemám rád moc čudlíků, chci jenom zvuk (31.03.2023 17:40)
- Nové desky 8/2023 - od Gorillaz přes Adama Lamberta po Jamese Harriese (28.02.2023 20:15)
- Recenze: James Harries se na desce "Hiraeth" ohlíží za minulostí a teskní po domovu (27.02.2023 00:00)
- James Harries už tento pátek vydá desku "Hiraeth" (23.02.2023 16:04)
- Video: Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele" (11.01.2023 18:49)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu