shop.musicserver.cz
Grimes - Art Angels

Grimes na vynikající "Art Angels": pop, kytary a kondenzovaná dávka divností

Vydáno: 11.12.2015 08:37 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Málokterá zpěvačka v poslední době rozdělila své fanoušky na dva nesmiřitelné tábory tak jako královna elektronické excentričnosti Grimes. Po třech albech, na nichž si hrála se vším kromě melodií a živých nástrojů, přichází s vysloveně popovou deskou. Výrazně přibylo přímočarosti, originality se to však nedotklo.

9/10

Grimes - Art Angels

Vydáno: 11.12.2015 (digitálně 6.11.2015)
Celkový čas: 49:53

Skladby: laughing and not being normal, California, SCREAM (feat. Aristophanes), Flesh without Blood, Belly of the Beat, Kill V. Maim, Artangels, Easily, Pin, REALiTi, World Princess Pt. II, Venus Fly (feat. Janelle Monáe), Life in the Vivid Dream, Butterfly

Vydavatel: 4AD

"Je to vlastně double album - napůl šíleně experimentální, napůl popové," popsala Claire Boucher své čtvrté album "Art Angels" a nutno podotknout, že velmi trefně. Grimes dříve platila za ztělesněné synonymum pro podivínskou, takřka neuchopitelnou hudbu, která pracovala především s náladou, zamlženými metaforami a téměř nerozluštitelnými vokály. Na svém Tumbleru však interpretka vždy dávala jasně najevo, že ač stojí zcela mimo hudební mainstream, dokáže jej bez závanu jakéhokoliv studu plně ocenit. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se její osobní inklinace k nejmasovějšímu popu připojí k její do této doby striktně nezávislé tvorbě. A takový okamžik právě nastal. Nebyla by to však Grimes, kdyby k celému tomu (dříve nemyslitelnému) juchání nepřidala olbřímí dávku invence a nekonvenčních postupů. A také pro ní tolik typické divnosti.

Když začne zpívat o motýlovi, co prolítá nad amazonským pralesem a sleduje kácení stromů, a při tom všem hraje taneční elektropop toho nejlíbivějšího ražení, ukáže se, že tato kanadská interpretka nezná žádné limity. Tím spíš, když jen chvíli před tím na stejné nahrávce zazní tvrdý tchajwanský rap v podání tamní hvězdy Aristophanes. "SCREAM" oproti "Butterfly" nabízí temné beaty, hororovou atmosféru, a přitom rezonuje se zbytkem skladeb zcela funkčně. Mohou za to i použité kytarové riffy, které jsou na albu zastoupeny až překvapivě často. Výrazně prostupují většinu nových skladeb, a to někdy i v podobě dominantní linky. "Kill V. Main" má blízko k mnohovrstevnému tanečnímu rocku (jakkoliv zvláštně tahle kombinace zní) a možná nejednoho posluchače nechá vzpomenout na tvorbu Die Antwoord. Do strun hrábne i energická "Artangels", v níž škodlivinami otrávení andělé roní otrávené slzy, nebo výborná "Pin".

Tady však pestrost čtrnáctipoložkové kolekce nekončí. Dojde i na zběsilé elektro-country "California", které vzdáleně připomíná hit "Not Fair" Lily Allen, či introvertní písničkářskou vložku "Life In The Vivid Dream". K Taylor Swift by zase šla přirovnat singlová hitovka "Flesh Without Blood" s geniálně chytlavým refrénem. Právě v této písničce je zřejmě nejvíce cítit, kam až se Claire ve své kariéře posunula. Na předchozí "Visions" by zmíněný singl pravděpodobně působil jako nepatřičná komerční přestávka v psychedelickém setu jakési ultraindie umělkyně, tady však funguje zcela bez chyby.

Pravý vrchol pak přichází s "Venus Fly", v níž svým rapováním vypomáhá Janelle Monáe, zcela nepravděpodobný host nahrávky. Dunivé beaty a sebevědomý text v songu s neomylnou gradací ukazují, že Grimes dokáže napsat skladby skutečně epickým rozměrů. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že i tentokrát je pod albem podepsána výlučně ona sama, čímž dokazuje svůj obrovský tvůrčí talent. Kromě toho samozřejmě vytvořila i cover a režírovala klip ke zmiňovanému singlu.

Mnohostranné nadání mladé Kanaďanky je důkazem výjimečnosti její čtvrté desky. Kdo říká, že pop nemůže být svérázným uměním? Že nedokáže nabídnout zajímavé přesahy? Grimes jde proti těmto předsudkům s arzenálem hudebních zbraní a do země zadupává všechny zahořklé hatery, kteří nepřijímají její posun v žánrovém směřování. Album "Art Angels" si pro své mistrovství ve všech ohledech zaslouží jedině obdiv. A na tom nic nezmění ani jeho nečekaná přístupnost.

NÁZORY
  • za me ne (jarecek, 11.12.2015 09:56) Reagovat

    tohle album je pro me vysledek lezeni do prdele starejm fans. grimes to mela do mainstreamu napalit na plny koule jako s go. ale voni fans rekli todle ne, tak jsem se z toho posrala a nakonec nevim, ke komu se otocit. a tak vznikl tendle hybrid, kde se pres vsechny popovy udelatka micha stejna omacka jako na visions. nicmene chapu, ze se to muze libit. je vas vetsina. a obzvlaste vtipny je sledovat myslenkovy pochody lidi, co se k tomu dostavaj z druhy strany. jako v pripade tehle recenze. uzijte si to a to myslim jen v tom nejlepsim ..

    • Re: za me ne (paul91, 11.12.2015 11:00) Reagovat

      Její tvorbu znám sice jen trochu, ale i tak si myslím, že by jí byla škoda, kdyby napálila do mainstreamu na plný koule. Od toho je tu přce spousta jiných.

      • Re: za me ne (jarecek, 11.12.2015 11:32) Reagovat

        jasne, mohla by skoncit jako spousta pripadu pred ni. jako ne/uspesna radiova prostitutka. ta sablona je stara jako pop sam. jeden z mnoha vzorcu, ktery se neustale opakuji. a tlak bejt mainstreamovejsi bude dal stupnovanej bez ohledu na tohle aktualni reseni.

        takhle to opticky vypada dobre. ze se vzorci vzeprela. ale v kontextu jeji situace a toho, co desce art angels predchazelo, by to byl paradoxne odvaznejsi krok. protoze tohle je naopak hra na jistotu a kvalita je tu pro me kamuflazi. divny, ja vim :) je to jen muj subjektivni dojem zalozenej na poslechu a nejakym cteni v prubehu posledniho roku (a pul) pred vydanim, co grimes chce nebo bude delat ..

        • Re: za me ne (strom-z, 11.12.2015 14:48) Reagovat

          já mám z tý desky taky celkem rozporuplný pocity a na Visions mě ta holka brala víc, ale lezení do prdele z toho teda nějak vůbec necejtim. naopak mi - ještě víc z těhle živáků (viz httpswww.youtube.com/watch?v=qKtcOto5gYc , na tenhle masakr chci:) přijde, že si tady claire dost nekompromisně dělá co chce. a "Realiti" se mi líbí o dost víc než "Go" , blbý je, že tu albovou verzi žeru už míň, singlová je brilantní.

          • Re: za me ne (jarecek, 12.12.2015 09:25) Reagovat

            dobrej koment, dobrej postreh, dobrej link .. jo, naivni retro-techno-pop, to by taky mohlo byt reseni. ale to uz jsem hodne subjektivni, protoze moje srdce bije 4/4 kovovym rytmem :) vim, ze jsem na tu holku tvrdej, ale ten trvajici hype z urcitejch smeru me proste startuje. a tim spis, ze tam citim nejakej potencial, jsem na ni nachystanej a nepovolim. chtel jsem ultra-popovou desku, ve ktere otiskne cele svoje mimonstvi. asi jako kdyz se v go zklidni refren a ona stoji za cervenou stuhou na poustni dune. tohle mi prijde jako dobra osveta mainstreamu. na art angels proste nevystoupila z komfortni zony. chci po nic vic ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Naživo: Die Antwoord přivezli do Fora Karlín nenápaditou a krátkou show (12.04.2024 20:00)
- Fotogalerie: Jihoafričtí ninjové Die Antwoord zaútočili na Forum Karlín (12.04.2024 18:56)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu