shop.musicserver.cz
Brit Floyd, O2 arena, Praha, 4.11.2015

Dílo Pink Floyd je nesmrtelné, vzkázali v Praze jejich žáci

Vydáno: 05.11.2015 08:08 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Britští artrockoví velikáni Pink Floyd nepochybně patří k nejzásadnějším hudebním formacím 20. století. Zanechali po sobě natolik nesmazatelnou stopu, že tvorba kapely bude vyhledávána dalšími generacemi ještě dlouhá desetiletí po konci její kariéry. V pražské O2 areně to jasně potvrdila formace Brit Floyd.

Live: Brit Floyd

místo: O2 Arena, Praha
datum: 4. listopadu 2015
setlist: Speak to Me, Breathe, On the Run, Time, The Great Gig in the Sky, Shine On You Crazy Diamond, See Emily Play, The Happiest Days of Our Lives, Another Brick in the Wall (Part 2), Keep Talking, On the Turning Away, Sheep, One of These Days, Louder Than Words, Money, Set the Controls for the Heart of the Sun, Have a Cigar, Wish You Were Here, The Final Cut, Comfortably Numb, In the Flesh?, Run Like Hell

Vzhledem k legendárnímu statutu Pink Floyd není s podivem, že po celém světě existuje nepřeberné množství jejich revivalů. Mezi těmi tělesy, kterým se podařilo v reprodukci originálu zajít nejdál, vyčnívají The Australian Pink Floyd Show z nejmenšího kontinentu a Brit Floyd ze Spojeného království. Právě druhý jmenovaný ansámbl se letos vydal na turné nazvané "Space & Time". V jeho rámci po třech letech poctil svou návštěvou i matičku stověžatou. Pravda, O2 arena rozhodně nepraskala ve švech, uvážíme-li však, že se jedná v zásadě o kopii, byť s velmi solidní pověstí, lze dorazivší počet lidí považovat za uspokojivý.

Brit Floyd, O2 arena, Praha, 18.10.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Dojem, jaký si divák z jakéhokoliv vystoupení Brit Floyd odnese, záleží čistě na tom, jak k záležitosti přistoupí. Pakliže naivně očekává určitý novátorský přístup a snahu prezentované písně alespoň lehce obohatit, pozměnit či podat v modernějším hávu, bude zklamán. Pokud však chce vidět profesionální, dokonalou, precizní, do detailů dotaženou show, při které má pocit, že poslouchá záznam koncertu originální kapely, britská parta okolo Damiana Darlingtona splní vaše přání do puntíku.

Ano, tady nejde o nic jiného než o co nejvěrnější podání původního materiálu a dostatečně monumentální vizuální představení, které by se svou pompou alespoň blížilo dinosauřímu étosu Pink Floyd. Vše ostatní je na škodu věci. Brit Floyd se takového úkolu zhostili na výbornou. Mnoho ortodoxních příznivců pánů Gilmora, Waterse, Masona a Wrighta to zřejmě bude následující tvrzení považovat za rouhání, ale pokud v sobě divák našel sílu odtrhnout zrak od famózní projekce a na chvíli zavřel oči, poznat, že místo uvedeného kvarteta na pódiu stojí sestava Darlington-Stringer-Cattel-Scordo-Ahmun-Penney, bylo prakticky nemožné.

Určité odchylky bedlivému uchu neunikly s ohledem na jedinečnost každého lidského hlasu snad jen ve vokálních partech, případně též v nuancích kytarových sól. Ta však v hudbě Pink Floyd vždy přinášela ohromný prostor pro feeling a ani David Gilmour je zpravidla nehrál na jednotlivých koncertech jako přes kopírák. Krom bezchybných instrumentálních výkonů je nezbytné ocenit i tři doprovodné zpěvačky v čele s Olou Bienkowskou. Její výstup v "The Great Gig in the Sky" nelze titulovat jinak než jako fenomenální.

Brit Floyd, O2 arena, Praha, 18.10.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Koncerty Pink Floyd nikdy nebyly pouze o muzice, ale též o vizuální show. Ta výborně korespondovala s hudebním obsahem a zároveň do značné míry kompenzovala tvrdě statické vystupování samotných protagonistů. Ruku na srdce, jde o poslechovou záležitost a jakékoliv křepčení na pódiu by bylo silně mimo mísu. Brit Floyd se této formule drželi velmi důsledně, vyjma dílčích výstupů během skladeb z teatrálnější "The Wall". Opřít se však mohli o dech beroucí projekci za svými zády. Technika přece jen opět o kus pokročila. Právě toto pole dnes nabízí formaci alespoň částečný prostor pro vlastní vklad. Floydovská tematika a motivy zůstaly jasně zachovány, ale byly podány v moderní režii. Jak název tour napovídal, na své si přišli především milovníci oblohy a vesmíru.

Brit Floyd od své poslední tuzemské zastávky pozměnili repertoár. Páteř pochopitelně zůstala stejná, ale došlo například i na "Louder Than Words" z roku 2014. Největší aplaus sklidily dle očekávání hitovky "Another Brick in the Wall" a "Wish You Were Here", ale též přídavek "Comfortably Numb". Diváci se do varu dostávali velmi pozvolna. Komorní atmosféru poloprázdné haly po dlouhou dobu narušovalo jen duo tancechtivých individuí, které okamžitě pacifikovala ochranka, jak již je ve vysočanském stánku zvykem. Koncem přes dvě hodiny čistého hracího času trvajícího setu se však volná plocha mezi židlemi solidně zaplnila a lidé se uchylovali i k ovacím vestoje.

Brit Floyd, O2 arena, Praha, 18.10.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Úroveň zážitku pochopitelně hodně závisela na kvalitě zvuku. O2 arena v tomto směru nemá zcela dobrou pověst. Pro tentokrát však nabídla přívětivější tvář (alespoň v místech, kde reportér seděl). Velký vliv na to měla samotná kapela, která nastavila hlasitost na velmi rozumnou úroveň, čímž zabránila většímu tříštění soundu - určitý náznak tohoto nešvaru se projevil jen na chvilku během "See Emily Play" a zmíněné "Another Brick in the Wall".

Nebyl tedy důvod odcházet z vystoupení Brit Floyd nepotěšen. Pink Floyd jsou dnes již mrtvou kapelou. Stejně jako v případě velkých klasických skladatelů však bude jejich odkaz žít dál, o čemž jsme se měli možnost díky Brit Floyd jednoznačně přesvědčit.

NÁZORY
  • Chyby ve vystoupení (Miloš, 05.11.2015 11:16) Reagovat

    Považuji se za skalního fanouška PF a na tento koncert jsem šel po shlédnutých vystoupeních The Australian Pink Floyd Show.
    Musím přiznat, že mě hned na úvod Brit Floyd zklamaly amatérizmem, se kterým začali první skladbu. Přechodm od živého hraní na reprodukci byl tak zpackaný, že mě až zamrazilo.
    Absolutně se netrefily do rytmu, halsitost mezi oběma částmi byla výrazně rozdílná.
    Následovalo pak pár skaldeb, kde si pomalu reputaci napravovali ale další zásek mi dali ve skladbě Another Brick in the Wall, kde zpěvákovi nezapnuli mikrofon a ten pak pouze pro diváky otevíral pusu :(
    Vizuální stránka koncertu byal také z mého pohledu více infantilní, než by si PF zasloužili. Videa, světla apod si ani nehrály na PF ale spíše na školní koncert na konec roku materantů, kteří neměly čas se této stránce věnovat.
    Na druhou stranu ale musím ocenit zvuk a jeho zpracování. Pokud jsem zavřel oči, měl jsem mnohokrát pocit, že slyším originál. Hlas hlavního zpěváka byl příjemně "rozkřáplý", asi jako u Waterse. Rozumět mu moc nebylo, ale snahou znít jako originál tuto chybu napravoval.
    Kytaristé také zněli skvěle a brilantní byly ženské vokály.

    Celkově bych řekl, že jsem zažil produkci, která zvukově zní lépe než Australian, chyb a infantilních videí bylo ale daleko více zde u Brit Floyd. Produkce byla na tomto koncertu také podceněna. Kdo by chtěl vidět pobíhající "bedňáky" mezi skladbami na pódiu s baterkou v ruce....
    Vystoupení by si zasloužilo alespoň polovinu úsilí, jakou vložili do hledání stejného zvuku jako originál. Vždyť produkce PF není jen o zvuku, ale o celkové šou.
    Pokud Brit Floyd bude příště chtít za stejný výkon stejné nebo větší peníze, nepůjdu. Tu hodnotu to nemá, dokud neodstraní velké chyby.



  • Ach ty jména (Stehla, 05.11.2015 19:42) Reagovat

    ...pánů Gilmora....
    Vážně?? A o dva řádky níže už správně. Jako hudební autor bych se asi propadl do země..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu