shop.musicserver.cz
Waves Central Europe, Bratislava/Vídeň, 30.9.-4.10.2015

Bitch Better Have My Waves

Vydáno: 06.10.2015 11:18 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Popáté ve Vídni a potřetí v Bratislavě se letos konala showcaseová přehlídka Waves Central Europe. Za ty roky nasbírali organizátoři dost zkušeností, aby festival proběhl bez větších škobrtnutí. Myslíte? Máte pravdu. Hudebně sice akce nezpůsobila uragán, organizačně ale ukázala vysokou profesionalitu.

Waves Central Europe

místo: Bratislava/Vídeň
datum: 30. září - 4. října 2015
vystoupili: Adi, Bokka, Haarps, Ivan & The Parazol, Leyya, Kyklos Galaktikos, Micucu, Mike Skinner, Ohm Square, Schwarzprior a další

"Showcase? Showcase? Co to vlastně vůbec znamená?" mohli bychom parafrázovat text jednoho oblíbeného songu od Muchy. Ukázat se. Navázat kontakty. Předat zkušenosti. Čerpat inspiraci. Jíst. Pít. Pátý ročník festivalu Waves Vienna, respektive třetí ročník Waves Bratislava, vystupující pod společnou značkou Waves Central Europe, ukázal jedno: že takovou akci lze připravit na profi úrovni.

Mike Skinner, Waves Central Europe, Bratislava/Vídeň, 30.9.-4.10.2015
© Floe Fotography
Je jasné, že co reportáž, to jiné zážitky. Jen v Bratislavě bylo na třináct míst vtlačeno skoro sto třicet koncertů do dvou hlavních dnů (pátek a sobota). K tomu přičtěte patnáct míst ve Vídni, kde po středeční otvíračce showcaseový program jel už od čtvrtka, a máte jasno: všechno prostě nestihnete. A tak si pak třeba v programu vyberete Ohm Square, protože je prostě máte rádi, z první řady si vyměňujete šibalská pomrkávání z Charlie One a máte strašnou chuť zakřičet: "Já jsem za váma přijel až z Prahy!" i když to nebyla úplně pravda, ale tak nějak by to sedlo.

"Feel free to move your boky at any time." (Charlie One)

"Co Vídeň?" ptáte se pak kolegy, studujíce přitom rozpis kyvadlové dopravy. "Není to tam ono, ty kluby jsou podstatně dál od sebe než v Bratislavě a i ta atmosféra není tak dobrá jako tady," dostáváte odpověď. A když zjistíte, že vídeňský program je se svým půlnočním finišem doslova nekalební, rozhodujete se čerpat bohatství výhradně ze slovenské metropole.

Tady to odstartoval ve čtvrtek Mike Skinner. Respektive Toochkny DJ, na kterého připadla ta nevděčná role hrát (zřejmě celé) tři hodiny pro publikum zarputile sedící na svých židlích. Až s příchodem britského skřeta vylezli jako hadi a štíři lidé ze všech děr Nu Spirit Clubu, takže jich bylo najednou všude plno. Skinner jim pak dal přesně to, co slíbil - naprosto nekontrolovatelnou nefalšovanou divočinu. Z jeho výrazu a proslovu dlouho nebylo jasné, jestli ho to vůbec baví, jeho bordelácký set byl ale zábavný dost. Tak moc, že se na něj skoro ani nedalo tancovat. DJ střídal skladby, žánry i nálady kolikrát i každých dvacet sekund, hrál si se scratchy, prznil vše od svých songů až po Rihannu a tak dlouho o sobě tvrdil, že je Craig David, až i na něj došlo.

"I wanna turn this place into a zoo!" (Mike Skinner)

lid, Waves Central Europe, Bratislava/Vídeň, 30.9.-4.10.2015
© Stanči Karellová
Pokud máte ukočírovat takový program, jakým Waves disponoval, je jasné, že není moc prostoru pro nějaké rozvolňování. Všecko musí šlapat. Čtyřicet minut na koncert a finito. Žádné přídavky, žádné protahování zvukovek. Tímhle utrpěla v pátek třeba milá dvojka Leyya, jejíž jeden synťák odmítal poslouchat, čímž se zvukovka protáhla o dvacet minut, o něž se pak, bohužel, zkrátil koncert. Zvukem trpěl i Rus Haarps, který dostal na pódium mikrofon, který z nějakého důvodu ani přes jeho soustavné naléhavé prosby směrem ke zvukaři posílal do beden signál slaboučký jak vlákno babího léta. A takových menších ne úplně šťastných příběhů zažila asi obě města za těch pár dní více.

Více ale bylo těch šťastných. Zlatá Adi a všechna klišé současného r'n'b umíchaná do směsi, která přesto funguje a ve které došlo (zase) i na tu Rihannu. Osobně-neosobní Bokka, kteří stojí na trojúhelníku s vrcholy označenými jako The Knife, U2 a Guano Apes (fakt!) a kteří s publikem komunikují výhradně prostřednictvím textů psaných na počítač a promítaných na plátno, na čemž je nejhorší to, že to koncert neuvěřitelně zdržuje, i když je to styl. Ivan & The Parazol, kteří po všech těch mašinkách před nimi a po nich rozsekali přítomné neurvalým starým dobrým stounovským blues rockem, kterému nechybělo nic včetně té tehdejší slizkosti.

Osobní okénko

Vždycky když jedu na nějakou akci, snažím se prožít ji pokud možno co nejvíc tak jako běžný návštěvník. Žádné VIP sračičky, žádné zóny pro novináře, žádné foukání vanilkového cukříčku do prdýlek. Ale když mi z týmu Waves přišla nabídka na plavbu lodí až do Rakous s obědem, vínem a koncerty, řekl jsem si, že bych byl, s prominutím, blbej, kdybych odmítl. Jasně, akce nebyla dokonalá, už proto, že té lodi jsme si zas až tak neužili a že zkusit na půlhodinovou plavbu nacpat koncerty tří kapel, z nichž každá má tendenci se na té minipalubě z nějakého důvodu dokonale nazvučit, byla utopie. Nicméně podle hesla "Spokojenej novinář je nakrmenej a opilej novinář" již nereptáme... A to pivo s etiketou s logem festivalu? Pecka!

Pár dalších postřehů: Program, který je vytištěný v tlusté festivalové knížečce tak, že celý jeho prostředek je v místě hřbetu, a nejde tak přečíst, je špatně vytištěný program. Stanovit hodinu, po které už sekuriťáci pouštějí lidi jen ven, a nikoho dovnitř, přestože program slibuje set Tomina & Myslivce, na které se těšíte už od Náchoda, ještě minimálně devadesát minut, je z hlediska byznysu ("Máte provize z prodeje?") chyba. Velká chyba.

Bokka, Waves Central Europe, Bratislava/Vídeň, 30.9.-4.10.2015
© Martina Mlčúchová
Waves? Waves? Co to vlastně vůbec znamená? V podstatě vše, co bylo řečeno v úvodním odstavci. Bylo možné slyšet názory, že z hudebního hlediska bylo v programu málo skutečně inovativních a progresivních hudebníků, je ovšem jasné, že toto je věc nejen vkusu, ale v množství zastoupených kapel i aktuálního výběru. Je pravda, že pokud by kapel bylo méně a celý program by se odehrával třeba jen ve dvou klubech, byl by záměr showcaseu ukázat se o dost čitelnější, ovšem ta možnost poletovat po centru Bratislavy, vyzobávat, zkoušet, potkávat se má taky svoje kouzlo. A propos, ten obyčejný návštěvník? Nebylo slyšet jediný negativní hlas, takže spokojenost.

NÁZORY
  • dotaz (čtenář, 06.10.2015 13:15) Reagovat

    co je vanilkový cukříček v prdýlkách?

    • Re: dotaz (david věžník, 06.10.2015 22:05) Reagovat

      to je takové to extrémní starání se. ;-)

  • Klikli ste? Aj napriek varovnému nadpisu? Veľmi ... (john, 06.10.2015 20:48) Reagovat

    Klikli ste? Aj napriek varovnému nadpisu? Veľmi zvláštne. Myslel som to s vami dobre. Fakt, z toho nadpisu ste mohli pochopiť, že tento článok má význam ako rohožka v nákupnom vozíku bezdomovca. No čo už s vami, tak teda vitajte doma. Na titulnej fotke ste určite spoznali bývalú hviezdu. Svoje chvíle slávy má už dávno za sebou, preto o jej meno zakopne len nejaký pochybný regionálny žurnalista. Fakt netuším, prečo sa Paris vytratila z titulných strán svetového bulváru, veď s ňou bola vždy ohromná zábava. Možno jej poctivo vyšliapanú cestičku zatarasili svojimi zadkami členky satirického hnutia za prirodzenú krásu. Paris na rozdiel od nich asi prišla k rozumu, preto jej rodičia nemuseli zafackovať uši do hlavy.


    • Re: Klikli ste? Aj napriek varovnému nadpisu? Veľmi ... (strom-z, 07.10.2015 23:15) Reagovat

      co je proboha tohle za příšernej spamming?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: V klipu "Call My Phone Thinking I'm Doing Nothing Better" ukazují The Streets a Tame Impala, jak se sociálně distancují (17.04.2020 15:56)
- Fotogalerie: Druhý den festivalu Metronome v obrazech (24.06.2018 18:15)
- The Streets jsou zpět, v dubnu vyrazí na mini turné po Británii (12.10.2017 18:49)
- Fotogalerie: Bokka a Cleo T. v obrazech (04.04.2017 08:07)
- Palác Akropolis přivítá polský objev Bokka a elektro-popovou zpěvačku Cleo T. (28.03.2017 16:29)
- Wiener schnitzel, neokoukané kapely i konference. To vše opět nabídne Waves Vienna (27.09.2016 11:46)
- Recenze: Polská Bokka se na "Don't Kiss And Tell" blíží své koncertové energii (12.07.2016 10:21)
- Publicistika: Deset důvodů, proč zavítat na showcase festival i jako obyčejný smrtelník (06.11.2015 08:00)
- Publicistika: Osm důvodů, proč jet na Waves Central Europe 2015 (25.09.2015 10:00)
- Naživo: Široké pokrytí, nekvalitní signál... (07.05.2012 19:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu