Elán na "Hodine nehy" tasí nejsilnější ploužákové trumfy i s nepovedeným bonusem

01.10.2015 13:30 - Milan Menčík | foto: elan.cz

Zdá se, že Elán se ve spolupráci s Warner Music dal do reedic starých alb skutečně naplno. Po výpravném boxu "Kamaráti" nyní znovu vychází po dvaceti letech výběr pomalých písní "Hodina nehy". Na něm ukazuje sílu své tvorby, melodičnosti i výborných textů, které si zpívají generace fanoušků.
7/10

Elán - Hodina nehy (reedice 2015)

Skladby: Ôsmy svetadiel, Chcel by som ti šepkať, Čakám ťa láska, Zabudnuté, Kráľovná bielych tenisiek, Neviem byť sám, Nie sme zlí, Že mi je ľúto, Neobzerajte sa pani Lótová, Van Goghovo ucho, Modlitba pre dva hlasy, Ver mi, Amnestia na neveru, Tisíc a jedenkrát, Kočka, Hodina nehy, Prístav nádeje /BONUS 2015/
Vydáno: 25.09.2015
Celkový čas: 69:38
Vydavatel: Warner Music
Nemusí se vést žádná diskuse o tom, že má Elán na svém kontě desítky hitů. Fakt, že mnoho z nich si zpívají generace fanoušků, je také jasný. Už při koncertech unplugged v roce 1998 Jožo Ráž tvrdil, že většina písní Elánu "je o babách a tie ostatné sú o tom". Z tohoto citátu je patrné, že slovenská legenda je při psaní milostných balad silná v kramflecích.

Známého moderátora Martina Hrdinku v polovině devadesátých let napadlo, aby Elán vydal kompilaci svých romantických písní a aby se na její tvorbě podílel fanklub kapely. To od začátku slibovalo, že se nebude jednat o strohý výčet největších hitů ploužáků, ale že na něm nebude nouze o různé libůstky, neboť zarytí fandové jsou také většinou opravdoví fajnšmekři.

To se potvrdilo i na tomto výběru. Posuďte sami - prostor zde nedostaly například superhity Jána Baláže "Ulica" či "Bosorka", naopak se zde dostalo na méně známé písně ze začátků formace "Chcel by som ti šepkať" či "Zabudnuté". Většina nahrávek je zde originálních, "Neviem byť sám", "Nie sme zlí" a "Že mi je ľúto" se na desce nachází v novějších, ale také velmi povedených verzích. Snad jen síla zvyku volá po hlasu šéfa kapely Lojzo Mariána Kochanského, který je slyšet na konci společné pecky Elánu a Lojza "Že mi je ľúto". Namísto něj se zde objevuje Lucia Šoralová.

Prvních patnáct skladeb tedy měli v rukou fanoušci, tehdejší bonus "Hodina nehy" - velmi podařený hit s typickými elánskými přednostmi a příšerným videoklipem - je doplněn letošním seriálovým příspěvkem "Prístav nádeje". Jen kvůli němu nedostává kompilát plnohodnotnou osmičku, kterou by si jinak zasloužil. Vyvážená deska písní, během kterých vzniklo zřejmě pěkné množství dětí, dostala nový zvukový drajv a mnozí lidé si rádi zavzpomínají na skladby a dobu, kdy na ně ploužili na diskotékách.

Slovem do diskuse může být otázka, proč, když je na albu letošní bonus, nebyl přidán rovnou celý druhý disk s ploužáky z nového období. "Voda čo ma drží nad vodou", "Láska moja", "Zaľúbení", "Jedenáste prikázanie", "Len kým tu si", "Neodchádzaj"... Elán ani nyní neztrácí v psaní romantických hitů nápaditost a možná by stálo za uvažování vymyslet pokračování "Hodiny nehy".

Lze předpokládat, že reedice Elánu budou pokračovat. Navíc nesmíme zapomenout, že ve výrobě je DVD z "The Best Of" tour a na příští rok je avizována další řadová deska. Elánu si tedy i v příštích týdnech a měsících užijeme dost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY