shop.musicserver.cz
New Order - Music Complete

Teď, anebo nikdy s New Order na "Music Complete"

Vydáno: 15.10.2015 08:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Ještě před pár lety by novou nahrávku od New Order čekal jen ten největší optimista. Vznik desáté studiové desky "Music Complete" proto můžeme považovat za malý zázrak. Poprvé bez Petera Hooka, ale v o to lepší formě, nám legendy z Manchesteru dávají jasně najevo, že i po pětatřiceti letech mají co nabídnout.

8/10

New Order - Music Complete

Vydáno: 05.10.2015
Celkový čas: 64:26

Skladby: Restless, Singularity, Plastic, Tutti Frutti, People On The High Line, Stray Dog, Academic, Nothing But A Fool, Unlearn This Hatred, The Game, Superheated

Vydavatel: Mystic Production

Parta kolem Bernarda Sumnera to již od počátku své kariéry neměla vůbec lehké. Nejdříve se ještě jako Joy Division musela srovnat se smrtí Iana Curtise, aby ale vzápětí jako bájný pták Fénix vstala z popela a vyletěla do hudebních výšin pod novým jménem New Order. Následovalo pět výborných desek, z nichž poslední "Technique" je dodnes považována za jejich vrcholné dílo, nepříliš podařený vstup do devadesátek (výjimkou budiž fotbalová hymna "World In Motion"), bankrot labelu, průměrné album "Republic" a první rozpad v roce 1993. I tuhle krizi však překonali. Po pěti letech byli opět zpět a úspěšně vstoupili do naughties s povedenou deskou "Get Ready". Už v roce 2006 nastává další zlom a kapelu opouští/rozpouští baskytarista Peter Hook. Situace se mezi jednotlivými hudebníky vyhrocuje natolik, že to vypadá na opravdový konec. Jenže člověk míní a život mění. Zatímco Peter Hook se uzavřel do svého světa plného zloby a nenávisti (zvláště k bývalým kolegům), zbylí členové se rozhodli pokračovat dál. Tolik ve zkratce události, jež vedly k vydání nového alba "Music Complete", prvního nového materiálu od deset let starého "Waiting For The Sirens' Call". (Jak se všeobecně ví, "Lost Sirens" nelze považovat za regulérního nástupce.)

Září roku 2015 přineslo hned tři desky zásadních kapel osmdesátých let. Nejdříve se s novým albem po šesti letech přihlásili norští A-ha, na to navázali Duran Duran a nakonec tady máme New Order. Je pravda, že v konečném důsledku jsou vítězové především fanoušci jednotlivých interpretů, ale pokud bychom měli zvolit, komu z nich se návrat podařil nejlépe, byli by to bezesporu právě New Order. O "Music Complete" totiž můžeme s přehledem mluvit jako o tom nejlepším, co kapela vydala od slavného "Technique". A především dokázala, že to jde i bez Hookyho.

V současné sestavě jsou nyní původní členové Bernard Sumner, Gillian Gilbert (vrátila se po pauze, během níž plnila úlohu matky), její manžel Stephen Morris plus kytarista Phil Cunningham a baskytarista Tom Chapman. Hudební chemii, která se kolem nich momentálně vytvořila, můžeme označit za přímo magickou, s níž na novince nabízejí zábavný mix elektroniky, rocku, popu s občasným přesahem až do klasické disco music (v tom nejlepším smyslu). Je to zvuk formace, která znovu nalezla sebevědomí a je si toho sakra vědoma.

Úvodní "Restless", s níž jsme se mohli seznámit již v červenci, ještě nepřináší nic nového pod sluncem, spíše nabízí jistotu ve zvonivé kytaře položené na energické, schématické bicí Stephena Morrise a podkreslené synťáky Gilbert. Ale hned na následující "Singularity", produkované Tomem Rowlandsem z The Chemical Brothers, zní svěže jak už dlouho ne. Naléhavé pulzující elektro ve spojení se Sumnerem a jeho neurčitými texty je prostě zážitek. Je radost slyšet New Order dělat opět pořádné taneční skladby. A to jsme teprve stále na začátku.

Velký vliv na výslednou nahrávku totiž měli tentokrát i hosté. Pánové a dáma by se bez nich jistě obešli, jenže jejich výběr se opravdu povedl. Zmínil jsem Toma Rowlandse v produkčním křesle, ale došlo i na pěveckou výpomoc. Největší prostor dostala Elly Jackson (La Roux), jejíž hlas slyšíme hned ve třech skladbách. První z nich "Plastic" je trochu roztančenější verze "Out Of Control" (slavná spolupráce Sumnera a Chemiků na albu "Surrender") s ženskými doprovodnými vokály. Velká paráda poté přichází s "Tutti Frutti", která má neuvěřitelně chytlavý refrén, úchylného Itala, není nepodobná Frankie Goes To Hollywood a Elly jí přidává úžasný šmrnc (ta holka by si už konečně zasloužila mnohem větší pozornost). Do třetice je zde pak disco-funková "People On The High Line", v níž se vrátíme do zlatých časů slavného klubu Haçienda. Právě tuhle trojici skladeb lze považovat za to nejzásadnější na "Music Complete", především díky spirituálnímu návratu do pozdních osmdesátek, do klíčového období New Order, kdy kapele učarovaly pařby na Ibize.

To ještě ale stále není vše. Ve "Stray Dog", v níž se potkává delta blues s Johnem Carpenterem, se objevuje sám legendární Iggy Pop, který do temného podkresu podává stylovou existenciální přednášku, jež funguje ve svém vlastním světě a slouží jako povedený předěl mezi první a druhou polovinou desky (a nejspíš nesedne každému) - tak trochu "Giorgio By Moroder" moment. V závěrečné "Superheated" si sen pracovat se svými idoly plní Brandon Flowers a výsledkem je kouzelný pop song s jasným poselstvím - "buď teď, anebo nikdy", což skvěle charakterizuje návrat New Order. A ještě nemůžu opomenout "Nothing But A Fool" - skoro osmiminutového chameleóna, který začíná jako balada a postupně se z něj vyklube jedna z nejpovedenějších kytarových skladeb, jakou kdy složili - jednoznačně skrytý grower.

Na albu se pak sice najde i pár slabších míst ("Academic", "The Game"), ale ty nijak nekazí nadmíru zábavný poslech "Music Complete" jako celku. Najde se pár rýpalů, kteří budou brblat, že bez Hookyho typických basových linek to není ono, ale ruku na srdce, kolik vám zde jejich absence opravdu vadí (zvláště když Tom Chapman obstojně vyplňuje jeho místo)? "Music Complete" opravdu JE to nejlepší, co New Order natočili od "Technique", a zatímco Hookymu patří historie kapely (viz jeho koncerty s klasickými alby), New Order patří budoucnost. Doufejme, že s "Music Complete" teprve otevírají novou kapitolu.

NÁZORY
  • Academic (Dozir, 15.10.2015 08:53) Reagovat

    Academic jedno z nejslabších míst?To určitě ne!Pro mě jedna z nejlepších na albu,spolu s Plastic a Superheated.Ale určitě hodně povedený album,hodně příjemné překvapení když od nich už nikdo nic nečekal.

    • Re: Academic (jimmy, 15.12.2015 23:16) Reagovat

      Přesně tak to vidim i já.Academic je jedna z nejlepších.Ještě bych přidal Nothing But A Fool a Unlearn this Hatred,ta mě dostala snad nejvíc.

  • skvělá deska (fanda, 15.10.2015 09:56) Reagovat

    Je to fakt skvělý album. Pro mně překvapení roku.Poslouchám je skorem třicet let a už jsem od nich nic nečekal. A pak tohle! Jediné, co my nesedlo (viz trefná poznámka v recenzi), je ten Iggy Pop. Jinak musím navázat na "Dozir". Academic je skvělá hitovka. Samozřejmě, ukáže se za rok a později, jaké místo bude mít Music Complete v diskografii NO. V tuhle chvíli bych ji ale zařadil mezi to nejlepší, co NO vydali.

  • 10/10 (pat, 15.10.2015 10:31) Reagovat

    New Order sa vratili az v zazracne skvelej forme a Music Complete charakterizuje takmer ich celkovu tvorbu. Album je pestra zmes alternativneho synth-pop-rocku (ak sa to tak da nazvat) a slabsich miest je minimum. Rozhodne k nim nepatri Academic, ktora spolu so Singularity a Nothing But A Fool tvori (u mna urcite) zasadne momenty tohto "hudobneho kompletu".

    • Re: 10/10 podliahol ste gycom tretieho stupna (john, 16.10.2015 22:02) Reagovat

      Su to lacne a vtierave tony, ktorym ja nepodliahnem! Ja nie!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Recenze: "Danse Macabre" ako halloweenský úlet Duran Duran? (21.11.2023 08:30)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: Iggy Pop a Trevor Horn oblékli "Personal Jesus" od Depeche Mode do kabátu jižanského rocku (08.11.2023 12:58)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Audio: Singl "Black Moonlight" od Duran Duran je chytlavý a spooky (27.09.2023 08:16)
- Video: Animovaní Duran Duran nám s "Danse Macabre" chtějí zpestřit Halloween (20.09.2023 15:51)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu