shop.musicserver.cz
Nneka, Lucerna Music Bar, Praha, 6.8.2015

Když je hudba poselstvím

Vydáno: 08.08.2015 10:26 v sekci Naživo - Radka Kellnerová | foto: Markéta Bínová

Pocity, které si odnášíte z koncertu Nneky, jsou intenzivní a zneklidňující zároveň. Hudebně jste nad očekávání uspokojeni, doslova vrníte blahem, že jste mohli tuhle výjimečnou nigerijskou rodačku zažít. Beztížná radost je však narušena závažnými myšlenkami, které vám během večera nasadila do hlavy.

Nneka

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 6. srpna 2015
setlist: Book Of Job, Walking, Babylon, Africans, Shinning Star, Local Champion, In Me, My Home, Do You Love Me, Soul Is Heavy, Heartbeat. Přídavek: My Love, Pray For You.
Fotogalerie

Nneka totiž hudbu nevytváří pro zábavu, ale jejím prostřednictvím předává sdělení o bezpráví ve světě. A žádá po nás revoluci, a to revoluci v našich myslích.

Mladá zpěvačka, pozoruhodně hladce proplouvající mezi bluesem, reggaem a rapem, se zdá býti čerstvou vycházející hvězdou africké scény. Ve skutečnosti tento mimořádný talent stabilně roste už více jak deset let. Poprvé zazářila debutem "Victim Of Truth" (2005). Od té doby oprávněně sesbírala řadu cen a zařadila se mezi nejvýznamnější mluvčí své generace. První dekádu kariéry pak uzavřela čerstvým albem "My Fairy Tales" (2015), které teď představuje v rámci evropského turné.

Nneka, Lucerna Music Bar, Praha, 6.8.2015
© Markéta Bínová
V Lucerně jí předskakovali pražští The High Corporation, mladíčci žánrově kombinující soul a ethno. Kapele dominuje silná zpěvačka, která stejně jako nigerijská hvězda skáče mezi styly s nevídanou lehkostí a vy už vidíte její nadějnou budoucnost. Nutno však podotknout, že uskupení se zatím prezentuje hudbou, na kterou ještě není úplně citově vyzrálé a ve výsledku pak působí trochu akademicky a překombinovaně.

Nneka je toho pravým opakem. Vždycky je věrná své životní zkušenosti a ví, jak ji srozumitelně předat. Včera předstoupila jako drobná křehká dívka zabalená v afrických šátcích, nicméně vzápětí ukázala živelnou hiphopovou náturu s emotivně nabitou skladbou "Book Of Job". V následující "Babylon" už nešlo odolat, do takové energie zpěvu při strhující hře na cajon se zamiloval celý sál.

Nneka, Lucerna Music Bar, Praha, 6.8.2015
© Markéta Bínová
Charisma a opravdovost této ženy je fenomenální. Titulky ji označují jako královnu soulu, což je nesmysl. Stejně jako jiné silné hudební osobnosti, zařadit Nneku do existující škatulky prostě nejde. Muzikantka vytváří svůj vlastní, svébytný a velmi upřímný styl. Poetické melodie s úderným rapem, buřičským křikem a melancholií míchá jako nic. Navíc se ve svých textech bez zdráhání pouští do ostré kritiky nespravedlivých sociálních poměrů ("Africans", "Soul Is Heavy") či nastavuje zrcadlo vlastnímu vnitřnímu boji s bolestí a vírou ("Shinning Star" nebo "Heartbeat"). Její sdělení jsou univerzální, poplatné jak v srdci černého kontinentu, tak v uzavřené české kotlině. A navíc hudebně tak neuvěřitelně atraktivní.

Večer se nesl obecně v poslechovém módu. Až když se v rámci skladby "In Me" prosadily bicí, vynikla dubová dynamika a tančilo se jak o život. Zpěvačka se chvílemi urve a zpívá naplno mimo mikrofon, což samozřejmě není slyšet, ale její zápal bere dech. Nneka se publiku prostě dává. Odměnou jí je uznání a respekt.

Nneka, Lucerna Music Bar, Praha, 6.8.2015
© Markéta Bínová
Své písně založila na nebojácné kritice sociálních poměrů v domovině i ve světě. Díky dětství v Africe má dopad kolonialismu, globalizace a politických machinací na život obyčejných lidí zprostředkované z první ruky a když o tom zpívá, věříte jí každé slovo. Vzdělání v kosmopolitně otevřeném Hamburku zas umožnilo získat potřebný odstup, srovnání různých systémů a navíc jí poskytlo rozlet, který by možná nebyl v chudých krajinách možný. Vytvořila úspěšnou formaci s Mo Jonasem (kytara), Grosem Pokossim (basa), Garrym Sulivanem (bicí) a Nisem Koettingem (klávesy) a svou osobní výpověď šíří dál. Přece jen však bylo vidět, že intenzivní turné ji trochu zmáhá. S publikem komunikovala omezeně, byla možná až příliš profesionální a chránila si prostor. Jakmile ji však ohlušující řev Lucerny znovu přivedl na přídavek, otevřela se a rozdováděla zpívánky s veselou repetetivností textu v "My Love". A před poslední písní pronesla od srdce projev, který všechny zmrazil.

Mluvila dlouho a smutně. Dotkla se témat jako Boko Haram a náboženské nenávisti, která sužuje její rodnou zemi. Kladla na srdce osobní zodpovědnost, naprosto upřímně prosila o znovunalezení laskavosti a sdílení mezi lidmi a mnoho z nás si po takzvaných českých uprchlických kauzách sáhlo do svědomí. Přestože závěrečná "Pray For You" má taneční potenciál, sál po jejích slovech už zůstal zádumčivý a usebraný do sebe.

Nneka, Lucerna Music Bar, Praha, 6.8.2015
© Markéta Bínová
I rozloučení proběhlo jako určitý rituál, zpěvačka darovala lásku všem přítomným a v poklidu odešla. Nneka je zkrátka mimořádný úkaz. Zpívá, aby předala zprávu. Všechna ta bolest z minulého a současného stavu světa se v její tvorbě odráží naléhavě, přesto neuvízla v laciném hořekování. Naopak z jejích textů prosakuje obrovská dávka dobráctví, porozumění a naděje. Tuhle ženu si musíme chránit, takových je málo.


NÁZORY
  • Pro mě osobně zážitek nad zážitky, ona je do... (Denisa, 10.08.2015 11:31) Reagovat

    Pro mě osobně zážitek nad zážitky, ona je dokonalá, kapela šlapala, její "moudra" mají hlavu a patu a člověk se zdravým rozumem by se jimi mohl určitě inspirovat...jen mě drobet mrzí to, že lidi nedokážou vydržet hodinu bez courání na bar a zpátky a hlavně nechat na pokoji mobily. chápu, když si někdo chce udělat fotku na památku, ale narvat se k pódiu, stát celou dobu se zvedlejma rukama a natáčet...škoda slov, o tom by přece koncerty být neměly...a kor takový.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Do Prahy míří písničkář Xavier Rudd i hudebnice Nneka (01.10.2021 15:52)
- Hip hop soulový koncert československých The High Corporation a polských So Flow proběhne ve čtvrtek 18. října v Café V lese (16.10.2018 18:59)
- Domácí future souloví The High Corporation vyjíždí na první turné (24.10.2016 18:58)
- Fotogalerie: Nigerijka Nneka v pražském Lucerna Music Baru nešetřila emocemi (08.08.2015 08:37)
- Před vystoupením Nneky vás 6. srpna naladí česko-slovenská formace The High Corporation (05.08.2015 08:46)
- Nigerijská soulová hvězda Nneka vystoupí 6. srpna v Praze (18.06.2015 14:17)
- Fascinující Akua Naru uhrane Palác Akropolis (17.05.2015 11:18)
- Naživo: Po roce s energeťákem v ruce (19.02.2015 13:54)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu