shop.musicserver.cz
Pohled do amerických žebříčků Billboard - 14. červenec 2015

První úterní americké žebříčky vyhrál OMI, bronzovým překvapením je The Weeknd

Vydáno: 14.07.2015 21:21 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Velký úvodní proslov vám přehledně vysvětlí, jaká revoluce se to vlastně v americké hitparádě Billboard udála. Poté se už vrhneme na také revoluční výsledky: Wiz Khalifa byl dle našeho odhadu po dvanácti týdnech překonán a korunu mezi singly si přebral OMI. Bronz si vyzpíval The Weeknd. Alba zůstala doménou Meeka Milla.

Americké hitparády nově v úterý

Toto je první komentář amerických hitparád, který vyšel v úterý.

Od minulého pátku, 10. července, dle diktátu IFPI totiž začala alba (mimo jiné i) v USA vycházet v pátek, místo pro Američany běžného úterka. Pro Billboard žebříčky to znamená, že místo dosavadního počítání prodejů od pondělka do neděle a rádií od středy do úterka (jsou spočítána rychleji) prodejní týden začíná premiérovým pátkem a končí čtvrtkem, naopak rádia jsou měřena od pondělí do neděle.

Kompletní žebříček pak nevychází ve čtvrtek, jak to bylo po několik dekád, ale v úterý. Náš komentář hitparád - 6 let byl autorem Karel Veselý, Petr Doupal za ním stojí zatím 5,5 let - tak místo čtvrtku večer od tohoto čísla vychází už v úterky.

Vzhledem k tomu, že komentáře Top 10 singlů i desek od redaktorů Billboardu vycházejí s předstihem, někdy je možné, že náš komentář vyjde už v pondělí večer, tak jak někdy vycházel ve středu večer a byl poté doplněn ve čtvrtek.

Posun měřeného intervalu zároveň znamená, že se dnes setkáváme s přestupným týdnem, který pro potřeby historie pořadí žebříčku bude navždy brán jako běžný týden, i když počítá 11 dní. Intervalem 29. července - 8. srpna tak do pořadí promítá jak 7 prvních dní, jejichž výsledky jsme si probrali minule, ale také výkony z dalších 4 dnů do vyrovnání konce nového měření, tedy čtvrtku.

Do čistých prodejních metrik se zapíšou cifry pouze z tohoto vydání, ne minulého, logicky tedy nebudou prodeje těchto sedm dní počítáno dvakrát. Pořadí však výkon v těchto 7 dnech opravdu dvakrát ovlivnil. Jak to tedy dopadlo? Došlo k nějakým rekordům, když na to měli o čtyři dny více?

OMI - Cheerlander
© facebook interpreta
SINGLY - Jak jsem avizoval, demise Wize Khalify už byla neodvratitelná. "See You Again" tak zatím s 12 týdny pouze remizuje jako nejdéle vedoucí rapový singl. Kdo jej tedy nakonec připravil o další prvenství?

Byl to reggae mužík OMI, který tak s "Cheerleader", respektive remixem od Felixe Jaehna, dobyl zase další mezinárodní trh. Povedlo se mu to díky 276 tisícům downloadů, ty však dosáhl v prodlouženém 11 denním intervalu. Streamy a rádia však byla sečtena jen za posunuté sedmidenní: 14,4 milionů streamů a 109 milionů impresí. Je to letos teprve čtvrtý vítěz Hot 100, po "Uptown Funk!", jednotýdenním "Bad Blood" a "See You Again".

Bronzem vyrovnává své nejlepší umístění The Weeknd. Novinka "Can't Feel My Face" si v přestupném týdnu výrazně polepšila. Vede již On-Demand Songs, tedy uživatelem vyvolaná audio přehrání (čti Spotify a ti druzí). "The Hills" k tomu poskočilo na dvanáctku, zatímco "Earned It" zakončilo na osmnáctce. Tři singly v Top 10 je parádní výsledek.

Taylor Swift si čtyřku podržela, zatímco Silentó spadl za ní. Fetty Wap jedno místo ztratil, Walk The Moon sedmičku obhájili. Rachel Platten se s "Fight Song" posunula na osmičku na úkor Skrillexe a Davida Guetty.

Jaké singly mají nakročeno do Top 10? Vedle víkendových kopců to je Selena Gomez s "Good For You" či Fetty Wap s "679".

    Top 10 - singly:
  1. OMI - Cheerleader
  2. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  3. The Weeknd - Can't Feel My Face
  4. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar - Bad Blood
  5. Silentó - Watch Me (Whip/Nae Nae)
  6. Fetty Wap - Trap Queen
  7. Walk The Moon - Shut Up And Dance
  8. Rachel Platten - Fight Song
  9. Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber - Where Are U Now
  10. David Guetta feat. Nicki Minaj, Afrojack & Bebe Rexha - Hey Mama

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100

Pro zvídavé čtenáře: Z historických důvodů odstupu vydání tištěného magazínu Billboard versus období měření výkonu je každý týden žebříčku dnes už poněkud nelogicky označen jiným datem, než v jakém opravdu vychází. Dnešní žebříček, tedy platný od úterý 14. 7., má označení soboty 25. 7., tedy o 11 dní později. Vzhledem k tomu, že nejde v počítání vydání jít časem zpět a toto manko dohnat, tento systém už asi zůstane navždy, aby zůstala konzistence.


Meek Mill - Dreams Worth More Than Money
© facebook interpreta
DESKY - Ovlivnilo prodloužení intervalu měření na 11 dnů pořadí? Ano, i 4 dny navíc zajistily určité změny, ale spíše kosmetické.

Výrazné vítězství Meeka Milla každopádně zůstává. S "Dreams Worth More Than Money" dosáhl 289 tisíc jednotek, za 4 dny navíc tedy přidal ještě necelých 43 tisíc. Jak jsem uvedl v úvodu, a to je platné zejména pro čisté sumy prodejů (zebříček Top Album Sales), do historických knih se zapíše pouze číslo toho prodlouženého vydání.

Miguel v přestupném týdnu stříbro proti Taylor Swift neudržel, Sam Hunt přeskočil několik kolegů a soundtrack z "Magic Mike XXL" si o něco polepšil.

Od příště už tedy budeme hodnotit klasických sedmidenní interval, od nového dne debutů desek, pátku 10. července, do čtvrtku 16. července.

    Top 10 - alba:
  1. Meek Mill - Dreams Worth More Than Money (289 tisíc jednotek)
  2. Taylor Swift - 1989 (70)
  3. Miguel Wildheart (60)
  4. Ed Sheeran - x (58)
  5. Sam Hunt - Montevallo (44)
  6. James Taylor - Before This World (40)
  7. Breaking Benjamin - Dark Before Dawn (39)
  8. ▲ Různí - Magic Mike XXL Soundtrack (39)
  9. X Ambassadors - VHS (37)
  10. Maroon 5 - V (36)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES

NÁZORY
  • Doufám, že bude The Weeknd příště no.1. Can... (1, 15.07.2015 17:22) Reagovat

    Doufám, že bude The Weeknd příště no.1. Can't Feel My Face je první na iTunes :) Už se nemůžu dočkat na další singl Taylor Swift :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)
- "Idol" The Weeknda se druhé série nedočká (31.08.2023 16:13)
- Post Malone stanul na čele rádiového žebříčku, The Weeknd po koncertě v Praze uspěl v albech (17.08.2023 16:22)
- Naživo: The Weeknd v Praze odehrál chladný koncert (07.08.2023 13:08)
- Fotogalerie: The Weeknd rozjel v promáčených Letňanech velkou show (07.08.2023 10:23)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Nudu v českém albovém žebříčku rozčísl The Weeknd, do první desítky se jako "Starboy" vrátil po šesti letech (19.01.2023 20:15)
- Video: V klipu "Nothing is Lost (You Give Me Strength)" k filmu "Avatar: The Way of Water" vás The Weeknd zve do světa Pandory (18.01.2023 12:58)
- The Weeknd sesadil z trůnu Eda Sheerana. Jeho "Blinding Lights" je na Spotify nejpřehrávanější písní vůbec (04.01.2023 10:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu